| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Leupold VX-5 HD 2-10x42
13 mesaje • Pagina 1 din 1
Leupold VX-5 HD 2-10x42Bună seara ,sunt la început în ale vanatorii și vreau să vă cer părerea atât despre o armă cat și despre lunetă. Arma este un Mauser m12 pure în calibrul 7x64 și luneta am ales să comand Leupold VX-5 HD 2-10x42 , însă un vânător și armurier în același timp m-a certat la adresa lunetei „ ca e prea scumpă, ca trebuie să aibă reticul A4 german…., și ca ar trebui să renunț la ea și să cumpăr altceva. Dumneavoastră dragi colegi ce mă sfătuiți să fac? Ținând cont că aveți mult mai multă experiență? Vă mulțumesc frumos anticipat, numai bine și catare plină
Re: Ce fel de lunetă pentru acest calibru?Salut Mihai,
Arma si luneta se potrivesc f bine; esti incepator? o sa ai nevoie si de un punct rosu = red point, pt goana; Docter de pilda, e standardul. In alta ordine de idei, cand ti-ai luat examenul? de ce 7x64 - si de ce 2-10x42? cum de ai ajuns la combinatia asta? si daca tot ai ajuns la ea, cum se face ca ai dubii? te-a sfatuit cineva - si ai pus banutul pe masa? Sau vrei sa il pui si de aia intrebi? BTW, avem si niste reguli pe aici, cum ca trebuie sa te prezinti oleaca, gen ma cheama Mihai, sint din Berevoiesti - de ex - si vreau sa vanez rate si gaste, sau mistret si vulpe, etc; sa stim si noi cu cine vorbim, asa e obiceiul intre vanatori; noi sintem un pic mai iscoditori... Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: Leupold VX-5 HD 2-10x42Poti sa iei linistit 2-10 de la Leupold, sint putine lunete care dau atat de mult la banii respectivi, insa pt un incepator e mai greu de tras; mai degraba 1-5; sau daca poti, un punct rosu alaturi de 2-10;
Daca treci si pe la prezentari, vei fi foarte bine primit pe forum; succes! Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: Ce fel de lunetă pentru acest calibru?
Aveți dreptate, nu m-am prezentat! Bună seara tuturor, mă numesc Mihai, sunt din județul Alba și anul acesta am absolvit examenul de vânător. Fac parte dintr-o asociație cu fond în zona de deal/munte unde se vânează mistreț,vulpe, șacal, căprior. Cum am ajuns la calibrul 7x64 ? Un unchi fiind vânător de peste 40 de ani mi-a recomandat atât calibrul cat și luneta, el fiind posesor de lunetă Leupold pt panda. Am întrebat de ce 7x64 și nu 30.06? Mi s-a răspuns că 7x64 e mai razant și pentru un începător este foarte OK. Va mulțumesc anticipat pentru sfaturile oferite
Re: Leupold VX-5 HD 2-10x42Un coleg vânător m-a cam certat referind luneta, „ ca sunt prea mulți bani pentru aceasta și ca am nevoie de punct roșu „ Acesta l-am găsit în cele din urmă la un Leica Magnus 1,5-10x42 i , bineînțeles prețul fiind pe măsură. Întrebarea este: Să renunț la leupold Si sa iau Leica? Nu știu ce sa fac dar fiind faptul ca am plătit și un avans de vreo 30% din valoarea lunetei Leupold.
Numai bine și cătare plină
Re: Leupold VX-5 HD 2-10x42Bun venit printre noi!
Revenind la subiect: regula nr.1 este: vei cheltui mult mai multi bani decat iti poti imagina pe aceste prostii care fac pasiunea noastra... si nu vei regreta prea mult! Intre Leica si Leupold de care zici, e diferenta mare la pret; si la utilizare la fel; la 2-10, e greu la goana, ca incepator cel putin; la 1,5 -10, mai ales daca e ceva astral, Leica, Swaro, Zeiss etc, e de departe superior, insa nu e neaparat mult mai usor de utilizat - de pilda, pt goana; Leupold e f bun; Leica e next level. Trebuie insa sa pleci de la ce vrei sa folosesti: universala sau dedicata; universale is amandoua, cu un plus evident pt Leica; dar mai exista si 1-8 Swaro la fel de universal - si mai sint. Luneta perfecta nu exista ca nu s-ar mai face altele; orisice vei cumpara, va fi un compromis mai mare sau mai mic; Leica de care zici, am eu; optica este superba, nu e f grea, scumpa insa rau; Leupold e mai ieftin net si pt o prima luneta, as zice ca ar fi cea mai buna alegere, insa magnificatie incepand cu 1 nu cu 2; mai mari, vor veni oricum. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: Leupold VX-5 HD 2-10x42Un coleg vânător m-a cam certat referind luneta, „ ca sunt prea mulți bani pentru aceasta și ca am nevoie de punct roșu „ Acesta l-am găsit în cele din urmă la un Leica Magnus 1,5-10x42 i
Aici esti in eroare, luneta e iluminata si are in centru un punctulet rosu (ca toate iluminatele), insa nu e deloc acelasi lucru cu un red-dot; pt red-dot, punct rosu, da pe google red-dot si te lamuresti Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: Leupold VX-5 HD 2-10x42Nu ai facut sau nu vei face nici cea mai mica greseala daca ai sau vei avea in dotare o luneta Leupold! Merita fiecare leu care il dai !!!
Cat despre magnificatii....depinde ce si cum! Ce reticul are luneta ca nu am observat sa fi scris? Din punctul meu de vedere combinatia de 2-10,... e suficient de ""universala"" Cu putin antrenament cred ca poate aduce satisfactii atat la goana cat si la panda. Fiecare lauda ce are in casa vis a vis de recomandarile vanatorilor si unchilor!!! Cum ajuta razanta mai buna un incepator? Mi-ar place sa aud explicatiile unchiului!
Re: Leupold VX-5 HD 2-10x42Nu ai spus ce tip de vanatoare vei practica in principal: goana? Panda? Dibuit? Calibrul si optica se aleg in functie de astea.
Nu te lua după primul sfătuitor, ascultă argumentele si apoi fa ceva studiu pt a te lămuri, daca citeai pe acest forum, nu mai aveai atatea dileme, s-a scris despre Leupold o gramada pe aici, ca si despre cal. 7X64. Stii care e diferenta de razanta intre 7x64 şi, sa zicem, 30-06? Ca exemplu, sa luam Norma Bondstrike, potrivit producatorului ( clar nu astea sunt valorile reale, dar proportia se păstreaza), pentru reglaj la 100 m, in 7x64 caderea la 200 m este de 10,6 cm iar la 300 m, 37,6 cm, dar cu un proiectil de 10,7 grame. La, sa zicem, 30-06, caderea la 200 m e de 11,7 cm iar la 300 m, de 41,1 cm, dar cu proiectil de 11,7 grame. Ce zici, te ajuta mult diferenta de 1,1 cm la 200 m? dar de 3,5 cm la 300 m? sa fim seriosi, la 300 m asta e cea mai mica problema... Oare nu ajuta mai mult 1 gram in plus la greutatea proiectilului, ca efect in vanat? Sau la goana la mistret, nu ajuta mai mult faptul ca poti trage proiectile de 13 sau chiar 14,3 grame din 30-06 fata de max 11,7 grame in 7x64? Ca la goana razanta nu are nicio relevanta, avand in vedere distanta la care se trage. Nu mai vorbim de disponibilitatea munitiei in Rom, unde de multe ori tragi cu munitia pe care o gasesti, nu cu care ai dori... Iti spun astea ca sa vezi de ce e gresit sa te iei după primul sfatuitor, fara sa analizezi intai ce nevoi ai tu de fapt.
Re: Leupold VX-5 HD 2-10x42Am vânat 3 ani cu o lunetă 1-5 VX5HD. Îți spun ca poți să te întinzi până la 250-300m dacă ai un sprijin bun, iar goana pe magnificatie 1 e ceva…mișto. De la 1x in sus pierzi din camp, dispare repede animalul și tragi aiurea, plus ca e și riscant.
Re: Leupold VX-5 HD 2-10x42Bine ai venit printre noi!
Ca ai ales calibrul 7x64 pentru inceput nu-i rau. Probabil vei vana cu el mult si bine, cum au facut-o mii de vanatori de un secol incoace. Oricare dintre calibrele "clasice" ai fi ales era la fel de bine. Toate sint mici variatii cu aceleasi spevificatii la "ce trebuie sa faca". Toate au experienta a mii si mii de utilizatori si milioane de focuri trase. Pentru toate se fabrica munitie si o gasesti in magazinele de la noi ... chestie mai importanta ca orice performanta. Ca ai ales arma M12 iar nu-i rau; probabil ca ai atins limita bugetului propus pentru asta ceea ce nu-i rau da nici bine ... sau invers! In categoria ~2000€ sint multe optiuni. Asta ti-a placut? Ia-o si gata! Vezi tu apoi care va fi urmatoarea/urmatoarele... Luneta ... ??? Regula nr. 1 - nu cumpara o luneta fara sa te fi uitat prin ea inainte! Si nu la tejghea, in magazin ci montata pe arma, in teren. Este singura posibilitate de a vedea plusuri si minusuri. Teoretic nu ai ales rau. Cei de care ziceai ca te-au certat nu se pricep foarte bine .... Leupold din seriile astea moderne sint lunete chiar foarte reusite. Primele americane care se apropie de calitatea optica a celor europene. Sint si foarte usoare, rezistente fara discutie si vin cu tot felul de dichusuri care fac cu ochiul, gen tureta balistica sau capace de protectie din aliaj usor ... chestii care se platesc extra la alte firme. Partea proasta este ca le-au scumpit americanii ingrozitor in ultimii 2 ani si au ajuns sau au depasit ca pret europenele si atunci nu mai merita. La aproape exact aceiasi bani ai Kahles 2-10x50, luneta in aceeasi gama dar cu mici-mici calitati in plus. Gama 2-10 e la fel de universala ca si calibrul, cu bune si cu rele pe care le vei constata in timp.
Re: Leupold VX-5 HD 2-10x42Da , aveți cu toții dreptate, am intrat în necunoscut și am pus bănuțul pe masă. Cum zicea și „ violiv „ despre M12 , doar aceasta am găsit-o în acest calibru, mai era un blaser r8 Luxus, dar sincer să fiu nu mi-am permis-o . Am zis să aleg între Mauser m12. Sauer 101 Sau 404 si doar Mauser am găsit în calibrul 7x64. . Bineînțeles că arma care mi-a intrat la suflet este un sauer 505 , dar mai așteptăm. Cat despre lunetă am căutat una care să mă ajute și la goană și la panda. Dar totuși cred ca o să o schimb cu o Leica Fortis 6 1.8-12x42i.
Va mulțumesc tuturor pentru răspunsuri și pentru sfaturi. Va doresc numai bine
Re: Leupold VX-5 HD 2-10x42
Felicitari pentru alegeri! Nu as fi ales NICIODATA un M12 in fata unui Sauer 404! (dar e doar parerea mea!) Ce e interesant ca erai 100% convins sa achizitionezi Leica dar ai vrut sa vezi ce zice lumea de Leupold! Daca as fi sa fac alegerea as fi luat fara ezitare Leupold dintre cele doua!
13 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi! Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 27 vizitatori |
Publicitate
|