Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorModerator: liviur
108 mesaje • Pagina 2 din 4 • 1, 2, 3, 4
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorNu sunt un fan 6,5PRC, din contra. Nu-mi place magnumul. Dar de aici a spune ca nu e bun ar insemna ca pacatuiesc. Doar tubul de 6,5prc nu si restul.
Repet, pentru vanatoare, daca ai un 6,5 sau un 308 win, e bun. Pentru nevoile spirituale e altceva. Daca nu am e altceva. In niciun caz nu m-as indrepta catre 6,5x55. Dimensiunile efective nu m-ar deranja prea mult, dar constructia efectiva da! E vechi, facut pe la 1890 pentru militari, cu niste tolerante mari. Daca facem apologia boantelor atunci si o prastie cu bile de rulment isi face treaba. Hai sa fim seriosi! Si eu recunosc din cand in cand ca mai gresesc! Nu mai priviti un cartus doar ca dimensiuni ale tubului si diametru! De aici se vede de ce Messner sau altele nu au avut succes! Sa arunci un proiectil e usoor, sa-l arunci precis e altceva! De aceea 6,5 PRC e altceva! (apropos, de ce faci referire doar la cartuse vechi, epave) @violiv - standardizate nu wildcut-uri! Iti spun nu exista! Nu exista la ora actuala un cartus standardizat nou in 6,5 care sa arunce proiectile grele la viteze asemanatoare. 6,5 wtby, 26 nosler, nu degeaba nu au reusit! Nu e noroc deloc! Oamenii merita sa stie, sa filtreze informatia nu sa o servesca si sa si multumeasca cum ne-am obisnuit! Vremurile s-au schimbat!
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoor
Cum sa fie Messner pozabil cu PRC? E total fals!!! Nici la dimensiuni ca la restul nu mai vorbesc! 223rem - presiunea de lucru iti permite sa jonglezi cu pulberile si ai astfel viteze diferite! NU tubul! Atatea ciuperci nu am mai vazut demult! A plouat!
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorLa 223 nu am vorbit nici de tub, nici de presiuni. Doar de pasul ghinturilor ... care era lung la data aparitiei calibrului civil si s-a tot scurtat pe masura ce s-au tot inventat proiectile mai grele si mai lungi. Pana cand armata a virat catre proiectile grele practic nu existau pe piata proiectile mai grele de 4 g in 5,6, pentru niciun cartus care le tragea. Si nici arme de vanatoare cu pas mai mic de 10", chiar 12" nu gaseai in 223.
Cum nici pentru 6,5 nu existau proiectilele lungi si grele de azi atunci cand s-a inventat 6,5x68, ba chiar nici cand au aparut 6,5-06 sau 6,5x65 de la RWS. Si nici tevi cu pas mai mic de 8". E un progres in proiectarea munitiei moderne mai la toate diametrele de proiectile folosite, care a mers pas cu pas in directia proiectil greu, tub mai bine proiectat, tub mai mare, proiectil si mai greu, pulbere mai buna, etc. N-am spus niciodata ca astea moderne sint proaste. Ba chiar sint foarte bucuros de evolutia cartuselor din ultimii ani. Nu-mi amintesc sa fi dat niciun exemplu de cartus wildcut. Toate pe care le-am pomenit sint standardizate, se gaseste munitie comerciala pentru ele. Si pot trage un 6,5 de 10 g, chiar precis. Ca au sau nu succes la public e altceva. Luand numai filiatia PCR - bunicul 375 Ruger a fost conceput excelent, surclaseaza vechiul 375 h&h si a fost practic primul calibru proiectat cu gandul la tevi scurte. Si totusi numarul de utilizatori este infim. "Fiul" cu proiectil de .300 a iesit si mai bun dar tot n-a ajuns sa aiba macar atatia utilizatori ca 300 wby, nu mai vorbim de 300 WM. Abia nepotul 6,5 PRC a ajuns sa cunoasca succesul. Se pare ca nu neaparat genialitatea si stiinta din spatele proiectarii si nici performantele nu sint cele care dicteaza succesul unui calibru. Trebuie sa ajunga la locul potrivit, in momentul potrivit. Nici nu am recomandat 6,5x55 in loc de cele noi. Am spus doar ca eu il am si ca nu vad o necesitate pentru mine sa-l schimb. La fel, am zis ca daca nu as avea deja 6,5x55 as alege creed nu prc. Ce-o fi asa greu de priceput si chiar nu vad motivul de galceava?! Alegerea mea e dictata de utilizare personala. Nu trag in competitii, nu trag la vanatoare la 600 sau 1600 m. Nu-mi foloseste la nimic un proiectil lung si ascutit de 10 g in 6,5. As trage in continuare din cele usoare. E alegerea mea, am spus de ce, nu am obligat pe nimeni sa aleaga la fel si nici nu am criticat vreunul din cartusele noi. La fel cum alegerea mea este sa trag la vanatoare 75% 30-06 ... ca parca si pe tema asta ne-am mai contrat. E doar alegerea mea! Chiar nu inteleg de ce imi sari in cap! Avem opinii usor diferite, viziuni, necesitati, experiente diferite si ni le expunem. Eu nu sint obligat sa fac ce spui, tu nu esti obligat sa faci ce spun. Vezi lucrurile intr-un fel, eu le vad in altul. Exact cum se intampla intre celelalte zeci de milioane de tragatori cu arma.... P.S. si cand ma gandesc la urmatorul calibru pe care mi l-as cumpara, ma gandesc tot la unul foarte-foarte modern ... 6 mm ARC ![]()
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorNu as lua nici unul, nici altul din cateva motive si vorbesc aici din perspectiva personala.
1. Pentru combatere ambele sunt prea mult, in ce priveste usurinta de tragere (recul/zgomot); 2. Munitie scumpa, rara si doar de la 1-2 producatori, asa ca in cazul in care nu merge bine din teava, ceea ce in ultima vreme e destul de des intalnit, arma va sta degeaba sau va aparea la sectiunea vanzari cumparari arme si munitii de aici; 3. 243win (6,18mm) face in mare cam acelasi lucru cu cele doua, la un cost mult mai mic, in plus se trage cu mult mai usor, munitie variata, cam toate magazinele au cateva sortimente. Se impusca orice cu 243, cu munitie adecvata si plasament bun al focului, daca plasamentul nu e bun, poti trage cu orice ca animalul nu va cadea. Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorCe galceava?
Ma bucur ca ma contrazici! Si ca nu esti de acord!
Ce galceava ? Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoorhttps://www.americanhunter.org/content/ ... 26-nosler/
https://www.americanhunter.org/content/ ... s-6-5-prc/ Ca tot am depasit subiectul topicului... Intre astea 3 ce se discuta mai sus as alege noul Wby daca as vrea ceva vitezist. Din 3 motive: - mi-a placut 6,5-284 da' daca exista ceva aproape la fel da' mai vitezist, de ce nu?! - sint fan Wby, dar nu atat de fan incat sa nu recunosc superioritatea constructiva a noului tub fata de 6,5-300 wby, care este deja exagerat. Am 30-378 si-mi este practic inutil, o extrema doar "pentru ca se poate" - dintre cartusele in tub de 404 si corp scurt, asa-zisele short-magnum, singurul care nu a dat niciun fel de probleme de alimentare, indiferent de arma si varful folosit este 8,5x55 blaser. Am incercat 270 wsm si 300 wsm si n-au mers la rearmare rapida. N-au mers nici din arma Winchester, nici din R 93 si nici din R 8. Nu ma astept ca PRC, care este practic un 6,5 wsm, sa mearga uns din Blaser ... ori mie imi place Blaser! Apropo, nu-mi place Tikka nici daca as primi cadou una, chiar daca e usoara, usor de imbunatatit, merge si trage bine.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorNICIUN tub din cele specificate mai sus nu "inghesuie" 6,5PRC.
De ce? Pentru ca trebuie vazute alte caracteristici decat viteza si capacitatea tubului. Repet, nu e noroc! Nu o sa le gasesti la vanatori! Cauta-le la sportiivi! Diferentele sunt mici dar ele determina succesul! De ce s-a apucat Lapua sa faca tuburi 6,5 prc? Stii bine ca Lapua e un etalon! E adevarat, credeam ca 6,5 Waterby e wildcut. Dar s-au gasit tot ei sa fabrice si munitie. De ce tubul de 284 wichester a fost modificat? Vezi diferentele fata de Shehane, Wheeler sau Fisher. O sa-ti dai seama ce conteaza pentru competitivitate. Aceste modificari se regasesc la 6,5 PRC. Deocamdata e rege! Hornady a fost mai smecher aici ca Norma! (care fie vorba intre noi, parerea mea este de oportunism la Norma) 6,5x68,6,5-284 win, 6,5-300wty, 6,5 Messner, etc sunt depasite mult, mult de tot! Epoca lor a trecut! Fie ca folosesc varfuri usoare, fie au preluat prea mult de la tuburile mama, ele nu s-au adaptat cerintelor pietei!
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoor6.5 Creedmoor vs 6.5 PRC Ballistics
308 Ballistics 300 Win Mag Ballistics: https://www.countydeerstalking.co.uk/blog/6-5-prc de citit si: https://www.all4shooters.com/en/hunting ... ment-data/ Pt mine, PRC= LR, altfel pt vinatoare, nu aduce mai nimic fata de un banal 308; Combatere 243, clar Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorCRD poate fi un spagat intre cele doua, un bun la toate.
Personal, 30-06 in doua arme si daca as lua pt poligon as lua 223 max 243. Bu it's only me, fiecare avem preferinte perso; pt competitie e cu totul alta discutie. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Alege 6.5 PRC dacă: Prioritizezi un recul mai mic, trageri rapide și precizie la distanțe de până la 1200 metri. Cauți un cartuș versatil și accesibil pentru competiții și vânătoare. Alege 7 PRC dacă: Tragi la distanțe extreme sau vânezi animale mari. Ești dispus să gestionezi un recul mai puternic și să utilizezi muniție premium.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorPăcat ca nu apar mai des discuții de acest gen aici pe forum. Ele aduc consistenta și valoare forumului și sant o sursa de informare foarte valoroasa. Mai ales când vorbim despre lucruri noi și moderne atat in ce privește armele, muniția, optica sau accesorii. Sunt luni si luni de zile când exceptând rubrica de vânzări, forumul este mort. Referitor la disponibilitatea muniției pentru calibre noi eu cred ca este strict vorba de cerere. Dacă 5 oameni întreabă despre un fel de munitie intr-un an și o fac și la magazine diferite nu se considera ca este cerere pentru acel calibru. Dacă în doua luni s-ar vinde 30-40 de arme in 6.5 PRC de exemplu și toți cumparatorii ar cere și munitie sigur ar apărea și muniția in câteva luni. Însă în Romania orice caracteristici ar avea un calibru, vânătorul roman nu sta sa il cântărească și sa se gândească dacă ii este util sau dacă merita. Trebuie sa fie utilizat multi ani pe scara larga în vest pana când sa fie acceptat și la noi. Cine decide sa își cumpere un calibru nou în România trebuie sa își asume niște riscuri și sa spere ca o sa il urmeze și alții pentru ca lucrurile sa se îmbunătățească.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorAsa este, sint tot mai rare discutii de genul asta; insa asta se datoreaza si pt ca s-a discutat enorm - si cu pasiune - in trecut; nu neaparat de PRC sa CRD, desi s-a discutat si despre ele; daca scotoceste cineva curios pe la calibre sau/si chiar in topicul asta, is multe de gasit, informatie de valoare, ca si aici in topicul tau;
Acuma, nu trebuie pierdut din vedere ca e forum despre vanatoare; calibre de genul asta sint mai putin pasionante pt vanatorul de zi cu zi, care trage in general la distante sub 200m, hai 300 max desi cred ca exagerez; un calibru cum e PRC -indif care-, insa e scump si greu de gasit, normal ca nu suscita asa entuziasm - poate numai pt pasionati de LR, tragatori sportivi, insa astia sint putini spre f putini; la 200m unde ne intindem majoritatea, 308, 243, 9,3 sint mai bune decat astea noi si scumpe pt ca balistica nu e f diferita (200m, nu mai mult, dupa sint diferente cum se si vede din tabelul pe care il gasiti intr-una din postarile mele anterioare). realitatea e ca in 100-200m, nu mai vbim de 50, pt vanatoare, conteaza mai mult glontul, teava, reglajul optic daca e vreunul, decat calibrul. Acum sigur ca e perfect adevarat ca PRC e un fel de Ferrari fata de 308 care e un Ford obisnuit; depinde ce anume cauti, pina la urma, daca vrei cel mai ce, e una, daca vrei sa-si faca treaba bine, sint variante ieftine si f dispo, pe toate drumurile. Dupa mine, faptul ca te poti intinde cu PRC spre sau peste 500m nu poate fi un argument de cumparare; cat despre peste 1000.... astea sint sau vise frumoase, sau bugete de 20 de mii de euro pe an, arma, optica, munitie, antrenament la greu, mult timp alocat pt asta. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoor...sectiunea arme cu glont, vroiam sa zic; e mult si e interesant
vezi colegul dtdpuu Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoor...oricum, daca m-as gandi la 1000m, raspunsul ar fi Lapua Magnum; nu PRC
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Ptr 500m nu-ti trebuie PRC. Merge lejer cu .308 daca-ti faci treaba. PRC ai nevoie daca vrei 1500, nu 500. la 500 ajungi si cu 223. Am prieteni care ajung cu focuri repetate, uneori 10 in rand, la 500m cu Haenel CR 223 in tinta de 50cm. Nici cu .308 nu e imposibil la 1000 dar e drept ca dupa 600-700 il cam ia vantul. Dar cu un 6,5 creed, chiar si cu un 30,06 din teava buna 1000 si ceva peste , nu e de neatins, Anul trecut la concurs in Ungaria s-a lovit in mod repetat (mai multi tragatori au facut-o) tinta de 50 cm iluminata, noaptea la 1100 m din primul foc (si nu din intamplare). Majoritatea grupului de romani au facut-o de exemplu si nu au fost putini acolo.Si nu te gandi ca cu cine stie ce super magnumuri sau calibre exotice. Chiar ma gandesc acum ca nici nu mai stiu daca a avut vre-unul macar nevoie de un PRC, dar nu cred. S-a descurcat lumea in plaja .264 -.308 E drept ca nici vantul nu a pus probleme deosebite. Mai greu a fost la tinta de 800 m care desi era pozitionata pe aceeasi directie de tragere, era mai in vale si acolo da, vantul a avut alt specific si alt cuvant de spus. Deci peste 1000 nu sunt vise frumoase si in nici un acz nu necesita bugetea de 20 de mii de euro pe an. Exclus asa ceva. Da sistemele pot costa atat, ca in orice domeniu sky is the limit, insa si la un sfert din suma pe care o avansezi poti obtine performantele mentionate mai sus. Si apoi investitia initiala nu o faci anual. In orice caz ai fi surprins ce poate face o arma la o zecime din banii aia daca si tragatorul detine cele necesare si mai ales cu o munitie buna. dac mai e si o zi propice, asta poate veni ca bonus ![]() Intrebarea este cat de mult ai nevoie la vanatoare de asemenea performanta? Este mai important ca fiecare sa isi cunoasca limitele (100, 200, 700,900...cat o fi), in primul rand ptr a nu chinui inutil vanatul si apoi mai e si etica de care cam uitam cu totii din ce in ce mai des de cand distantele de tragere au tot crescut(din diverse motive). Cum si in viata trebuie sa sti cand sa-ti pui fermoar la gura, pai tot cam asa ar trebui ca si la vanatoare sa sti cand sa spui PAS, atunci cand nu esti sigur unde poti plasa focul si daca poti livra energia necesara si suficienta pentru o lovitura curata, chiar daca nu etica de fiecare data. Ultima oară modificat de adisan77ro pe 26 Ian 2025, 21:40, modificat 1 dată în total.
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
1000 m ptr vanatoare? ca in rest 6,5 e suficient (evident ca nu ptr vanatoare) Chiar si unele 6 mm se pot dovedi surprinzatoare daca la masini engine downsizing-ul se dovedeste a fi fost o pacaleala de nevoie, in cadrul calibrelor moderne lucrurile stau cam pe dos dovedindu-se f eficiente multe dintre ele ![]() RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorNoi aici vorbim de LR sau de vanatoare?
Tot respectul pt cei care sint in stare sa traga la 500 sau la 1000 si sa si nimereasca ceva; dar nu despre asta vorbeam; ia mai citeste topicul inca odata; sau ai vrut sa postezi la alalalt? Daca esti in stare sa vanezi la 500m esti Winettou la cub; nu vorbeam de LR ci de cat e de potrivit e PRC sau CRD la vanatoare. La LR... brava tie daca faci; Cat despre bugetele mentionate de mine, ia mai aduna si spune-ne cam cat costa sa ajungi sa lovesti la 1000m si in cate ore; dupa aia, mai discutam subiectul, la topic de LR insa, nu aici. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 6.5 PRC sau 6.5 Creedmoor"Cum si in viata trebuie sa sti cand sa-ti pui fermoar la gura...."
Aici ai vrut sa spui ceva? ca nu am inteles Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Caracteristica cea mai cautata in competitii este constanta. Percutorul trebuie sa parcurga aceeasi distanta, cu aceeasi avceleratie si viteza, in aceeasi milisecunda - de asta are grija cel care face arma; capsa trebuie sa explodeze la fel de fiecare data - asta a ramas inca o problema si interzicerea aprinderilor electrice n-a imbunatatit problema; pulberea trebuie sa arda de fiecare data la fel, cu aceeasi viteza, in acelasi procent, pe cat se poate cat mai mult in tub, sa scoata fix aceeasi presiune, sa impinga proiectilul exact la fel. Chestia asta din urma tine de pulbere dar tine foarte mult si de tub. Tine de pulbere ca si calitate si comportament dar si de cata este inghesuita efectiv intr-un anume volum, de cat de multa este raportat la gaurica prin care trebuie sa iasa gazele si de forma "camerei de ardere" (cam ca la motoare). Ce aduc calibrele noi de mai bine de 10 ani incoace si ce a adus Hornady cu 6,5 creed si PRC este tocmai obtinerea unui echilibru optim intre capacitate, caracteristici de ardere, performanta imprimata proiectilului si ... constanta. Din acest punct de vedere sint imbatabile (aproape). Ideea nu e noua. Vine cam de pe vremea cand au aparut 5,6 si 6 PPC. Doar ca transpunerea ei practica este una cu adevarat de mileniul 3, ajutati fiind de tehnologia actuala. OK Au scos cele mai grozave si mai grozave din toate timpurile. Orice caracteristica ai lua in calcul exista alte calibre care pot mai mult. Dar ansamblul care ofera echilibrul optim si constanta scartaie. Ce ramane mai tot timpul marginal in discutiile astea este CAT CONTEAZA?! Pe vremuri ne bateam pe razanta ... ca sa tragi linie si sa vezi ca doar intre 45-70 si 7 RM e o diferenta care sa conteze pentru vanatoare uzuala. Adica era chiar ultimul lucru care conta pentru ca diferentele de cadere intre 150 si 250 m erau in limita grupajului pe care-l putea scoate arma/tragatorul. Acum ne batem pe constanta. Cat conteaza ne-a demonstrat cel mai bine domnul Litz, de cand cu aplicarea statisticii pe numere mari. Conteaza mult! De ordinul a 2-5-10% lovituri in tinta mica la 1000 m. Conteaza mult atunci cand tragi 20-40-100 focuri intr-o serie de probe ... tot 2-10% intre un modern si un batranel. Suficient cat sa conteze la clasament, un loc pe podium, etc. Conteaza chiar foarte mult cand vrei sa lovesti tinte la 1500-2000-2500 si tot mai departe. Conteaza si se vede diferenta pe hartie atunci cand le tragi din arme de 7-12 kg. Conteaza mai ales atunci cand incarci dedicat. Dar real, pentru vanatoarea de zi cu zi, aia facuta cu arme de vanatoare de 3-5 kg, cu munitie de magazin, cu reglajul lunetei facut asta vara si tragand de pe unde si cum poti, practic nu conteaza deloc. Conteaza doar sa ajunga in tinta ... cat de cat. Pe cat se poate si cat mai repede, cu ceva marja de energie in plus. (Apropo, cat de multa energie purtam in plus pana la tinta? Cam de 10-20 de ori mai multa decat minimul necesar!!!) Chiar ajuta mai mult un pic de viteza ca tintele obisnuiesc sa se mai si miste. In mod practic, pentru vanatoarea pe care o fac cei mai multi pe la noi si pe la altii, cel mai prost proiectat, disproportionat, ineficient, inconstant, incarcat cu cele mai usoare proiectile din gama - adica 6,5x68 - se poate dovedi mai bun semnificativ decat ultra-super rafinatul 6,5 creed. Stiti cum vad eu evolutia asta si castigurile majore ale calibrelor noi? Cam cum prezinta astia la stiri graficul evolutiei paritatii leu-euro de vreo 3 ani incoace - un fierastrau cu dinti uriasi de ti se pare ca oscileaza cu 25% pe zi da' daca te uiti la legenda vezi ca 10 cm pe grafic inseamna UN BAN si asta conteaza numa' daca intentionezi sa tranzactionezi de pe la 10 milioane de euro in sus. Daca ceea ce doresti sa faci necesita asemenea marje mici-mici-mici, atunci esti chiar prost daca nu alegi cel mai bun posibil. Si asta pentru ca il ai la dispozitie dar te cramponezi de trecut, traditie, obisnuinta, etc. Dar daca pentru mine conteaza sa am 5-6 feluri de munitie la dispozitie, de la varfuri de varmint la alea de porc, atunci aleg varianta de calibru in care le gasesc. 6,5 de care discutam sint destul de "universale" ca si aplicatii in vanatoarea de zi cu zi. Ar fi bine sa ai si un varf mai iutel si mai exploziv dar si unul ceva mai legat, poate ai nevoie. Sau poate vreau unul ceva mai ieftin, sa ma distrez un pic la cartoane ... iar la 6,5 beleaua este ca nu-ti vine sa te mai opresti... Nu gandesc numai eu asa pentru ca pe la "ei" exista si Accubond si Partition in oferta, dupa cum exista si SP-uri ieftine de tot. La noi nu prea sint. Asta este principalul motiv pentru care pastrez deocamdata 6,5x56 - am 5-6 feluri de munitie, in cantitate suficienta si pot sa mai iau oricand. Asta este si ratiunea pentru care am spus ca as opta pentru creed intre cele 2 din topic ... munitie ceva mai multa, placere de tras mai mare si oarecum mai ieftin. Si tot de mai sus reiese si ratiunea pentru care as opta pentru Wby daca as vrea ceva vitezist rau - incarca dedicat pentru vanatoare, cu varfuri foarte bune. E nesemnificativ pentru mine daca variatia de viteza pe cutie este 25 m/s fata de 10 sau chiar 5 la un "match" in creed. Insa conteaza mult daca nu gasesc decat ELD-X sau Bondstrike in oferta la munitie.
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorCreedmore, PRC... Fleoșc! Știți cum văd eu treaba, ținând cont de viitor, inovații, universalitate, bla, bla, bla? Un calibru pentru toate și o armă pentru toate. Pentru vânătoare, pentru tir, pentru conflict armat, pentru supraviețuire, apocalipsă zoombie și ce o mai veni peste noi. Mă mai uit din când în când peste subiecte din acest domeniu, cu toate că sunt doar un vânător și nu sportiv de tir sau militar, și mi-a plăcut mult opțiunea americanilor pentru programul United States Army's Next Generation Squad Weapon Program. Uitându-mă pe specificații, sistem, cred că asta mi-aș dori, o armă XM7 în calibrul .277 SIG Fury (6,8x51). Această combinație, după ce vor fi făcute testele și îndepărtate problemele ce apar la început de drum, eu o văd cea mai potrivită pentru toate situațiile. Nu este 6,5 din topic, într-adevăr, este 6,8.
PS: Ce vor face aliații din NATO, trec și ei la noul calibru, ori...fiecare cu durda și plumbii din dotare? Întreb pentru un amic de pe coasta europeană a Atlanticului, nu pentru vreun român. Noi avem încă AKM-ul în 7,62 și o să facem trecerea la 5,56 x45 NATO când deja se va trece la arme care trag cu proiectile din plasmă. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Nici n-aveai altceva ce sa intelegi decat ceea ce am spus si anume ca si la vanatoare ca si in viata trebuie sa iti sti limitele (iti sti = la modul generic nu tu personal ca nu aveam de ce sa fac referiri personale). Si da vorbim de vanatoare si nu e nimic iesit din comun aducerea in discutie a unei distante de 500m in zilele astea, cand echipamentele si munitiile sunt tot mai performante, vanatul tot mai putin samd. Si aici nu ma refer la haiducii aia care cred ca pot trage oriunde si oricum si nu isi pot infrana impulsul "de-a incerca" ci la faptul ca tot mai multi vanatori incearca (fortuit uneori) sa execute foc peste ceea ce cu cativa ani in urma erau considerate distante medii sau mari pentru vanatoare. Deci DA la vanatoare m-am referit, paralela am facut-o doar ptr a exemplifica de ce din perspectiva mea nu mi se mai pare atractiv 6,5PRC ptr vanatoare mai ales daca as avea deja un .308w si tinand seama si de celelalte aspecte de utilizare pe care le implica si asta ptr a ridica posibilitatea de angajare a tintei la o distanta la care oricum nu trag la vanatoare. Dar asta nu inseamna ca e ceva gresit ca cineva isi doreste PRC, Foarte bine, eu doar am impartasit un gand RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorBun, am citit, în mare parte, eu sunt doar vânător.
De acum încolo, am rugămintea când vă apucați de amestecat în ciorba cu calibrele, să specificați despre ce discutați, vânătoare sau performanțe la tir. Sau despre care ești mai tare cu balistica și deții adevărul suprem. Astfel înât cei curioși de vânătoare să se împărtășeacsă din experiența celui care postează și să împărtășească la rândul lui cu noi, iar cei care vor să știe câți microni trebuie să intre un vârf cu gramajul stabilit la 6 zecimale în tubul vieții, să se bucure de bibileala oferită de cei pasionați de acest lucru! Vă mulțumesc! Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorEu nu inteleg un lucru! Cel care trage la o distanta considerata de altul mare e extraterestru sau vanator? Ca cineva isi manifesta opinia poate! Am ajuns un forum politienesc si cine are alta parere este exclus? Nu e pentru tine atunci abtine-te, nu trebuie sa scrii!
Ca trag la 1000m tot vanator sunt. Ca o fac cu echipament de 1500 euro sau de 20000 euro e treaba mea. Poate nu-mi permit! Nu excludeti! Nu creati elitism ca nu este! Daca voiati distante pana in 100m de ce ati cumparat carabine? Se poate dobori vanatul si cu lisa! Lucrurile se schimba, sa nu devenim dinozauri! Eu va propun sa terminati cu segregatia aceasta!
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorCeea ce am cerut eu când am deschis acest post erau sfaturi pentru o arma - calibru cu care sa pot trage și în poligon si la vanatoare. Ca trag în poligon la 500 de metri sau la 100 nu prea schimba lucrurile. Trag doar de placere asa ca nu vreau arma pentru concursuri unde lucrurile se schimba radical. Daca ma uit la calibre moderne nu este pentru ca vechile calibre care au 100-150 de ani nu se descurca ci pentru ca lucrurile evoluează și dacă noi vanatorii sau tragatorii în poligon nu acceptam și nu preluam noile calibre nu va rămâne nimic nou dupa noi iar nepoții noștri o sa vâneze tot cu calibre si acțiuni din primul război mondial. Degeaba cei care dezvolta calibre si arme se străduiesc și investesc bani si timp dacă noi nu acceptam noul. O sa rămână poate unele inovații in domeniul armelor și munițiilor în dotările armatelor dar asta nu aduce nimic pentru vanatoare sau tir. Daca exista calibre care sa fie mai performante, mai usor de tras, mai eficiente ca efect terminal în vanat si moderne eu sunt dispus sa le adopt. Acesta este motivul pentru care am cerut aceste sfaturi și colegii care se pricep mai bine decat majoritatea dintre noi si care au dezbătut acest subiect în acest topic eu cred ca au adus un plus atat vanatorii cat si cunoașterii calibrelor si munițiilor si le mulțumesc. Ca un calibru poate trage bine la 1000-1500 de metri dar sa se descurce ok și la vanatoare este un lucru foarte bun și este bine sa fie știut și de noi acest lucru. Poate insa ca mai multe informații și mai putina patima ar face mai bine forumului.
@croco Te rog sa urmezi sfaturile lui @ghinda. Nu amestecăm vânătoarea cu Long Range ul. Și nu, nu e segregatie! E vorba de topicuri dedicate. Te rog sa nu insiști. Mai condescendent de atât nu pot fi. Mulțumesc de înțelegere. Admin. cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorPrietene, nu este nici-o segregație.
Vreau doar ca discuțiile despre trasul la distanță, long range cum îi spuneți voi, să nu amestece vânătoarea. Eu chiar citesc, dar nu mă bag, nu cunosc. Doar că poveștile voastre îi fac de cap pe cei noi, de își cumără cine știe ce calibre, care or să de-a chix la vânat. Infomațiile cu "mâncatul" țevii sunt pentru voi, pentru vânători fix zero, arma la vânătoare duce 2-3 generații. Dacă își ia armă de vânătoare, că citind la voi cine știe ce dracului își comandă. Ca atare, vă rog chiar, să scrieți, dar specificați cărui segment vă adresați când măsurați cu 6 zecimale gramajul vârfului și la micron cât intră în tub. Dacă nu mă fac înțeles, spune și găsim soluție. Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorÎmi cer scuze că am mai scris odată, dar am avut senzația că nu s-a postat, intrase și @danco.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: 6.5 PRC sau 6.5 CreedmoorAm inteles, dar sunt putin nedumerit! Daca trag la cerb la 814m e vanatoare sau LR? Sa-mi cumpar lisa?
Am o propunere: postarea in cadrul topicului de arme ghintuite sa le contina pe amandoua, si vanatoare la distanta si clasica; cei care prefera vanatoarea traditionala sa se exprime in consecinta la lisa! Oricum, pana in 100m sunt toate la fel! (toate calibrele admise la vanatoare in Romania) Noi credem ca sunt diferite! Creierul! In alta ordine de idei, s-a specificat in cadrul topicului caracteristicile calibrelor pentru vanatoare si competitie. Dar sunt eu tampit si trebuie sa reiterez! Ce sa-i faci, daca sunt prost!
108 mesaje • Pagina 2 din 4 • 1, 2, 3, 4
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 39 vizitatori |
Publicitate
|