Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 23 Aug 2025, 21:31

Achizitie lisa Fabarm

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Achizitie lisa Fabarm

Mesajde Calin1987 pe 27 Iul 2025, 11:16

[attachment=3]161baf6e-a24a-4cb5-a80a-df38ef3ee663.jpeg[/attachment]Va salut.
De cateva saptamani sunt in cautarea primei lise. Am primit o oferta de la un domn pentru a-mi vinde arma din pozele de mai jos, cu cca 3000 lei. De pe net nu am reusit sa gasesc mare lucru despre ea. L-am intrebat pe proprietar daca are ceva defecte , jocuri etc. si a fost cam evaziv, mi-a zis ca nu a tras cu arma, e incepator, a cumparat-o de la un vecin si nu a apucat sa o testeze, ca vrea sa isi ia carabina... Merita sa ma duc 200 km sa o vad sau mai bine mai astept?
Orice informatie suplimentara ajuta. Multumesc in avans!
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Calin1987
Nou membru

Locaţie: Beius

Re: Achizitie lisa Fabarm

Mesajde CCM pe 27 Iul 2025, 20:27

Ti-ai raspuns singur: nu, nu merita
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran

Mesajde Mircea-B pe 28 Iul 2025, 07:38

Nu merita la banii aia! Pare destul de abuzata si neingrijita.
12/70, 12/76, 30.06, 9,3x62
Mircea-B
Membru important

Locaţie: Bucuresti/Buzau

Mesajde Ghinda pe 28 Iul 2025, 08:52

Cam tăvălită. Găsești la banii ăia mai bune.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde violiv pe 28 Iul 2025, 11:15

In calitate de mare amator si cautator de "vechituri" pot sa-ti spun NU! Nu gasesti la banii astia alta mai buna!!!
La 2000-2500 lei gasesti ori vreo rusoaica moderna buna de dat la dusmani, ori arme vestice de acum 30-40 de ani si chiar daca sint in stare buna de functionare sint penalizate de camere de 70 mm, cromaj nu sau simplu - adica nu pot trage cartuse moderne cu incarcaturi mai mari sau de presiune mare si nici nu sint prietene cu alicele de otel.

Apropo de otel, vanatorii au pierdut toate contestatiile depuse pe la organisme UE, plumbul a devenit cat se poate de interzis, "zonele umede" au capatat o definitie si mai ambigua, astfel incat plumbul va fi prohibit in 90% din terenurile sau tipurile de vanatoare si chiar si in poligoane. Asadar, e cam obligatoriu sa ai o arma care poate trage otel fara probleme.

Revenind la arma in discutie.
In poze este o Fabarm de factura moderna, cu camere de 76 mm, adica poate trage magnum. Este relativ noua pentru ca firma a introdus forajul Tribore doar de cativa ani si a fost o varianta mai rasarita estetic, cu bascula avand brunajul zis "ars" si gravuri laterale.
Doar ca a fost folosita mai fara grija. Ma indoiesc ca a fost "abuzata" ca nu prea ai cum sa abuzezi o arma moderna.
La o privire superficiala pare jumulita, lemnul cu urme, brunajul sters, bla-bla-bla. Cu timpul vei afla pe propriile arme ca asta se poate intampla intr-o singura zi mai apriga sau un sezon mai intens. Din punct de vedere al functionalitatii ... e fix-pix. Nu e bine sa ramai cu ochii pe aspectul exterior, trebuie macar sa pui mana pe ea.

Ca sa vezi daca are jocuri sau nu e foarte simplu - scoti ulucul si o zgaltii in toate directiile. Daca simti la mana joc intre bascula si tevi atunci chiar este uzata. Mai poti incerca sa inchizi arma peste o foita taiata dintr-un capac ce sigileaza cutiile de ness ... daca se inchide usor are uzura semnificativa, daca freaca tare sau nu o poti inchide este OK.

200 km? Hmmmm. Acu' o luna am facut 2000 ca sa "culeg" doua arme, fiecare din ele mai ieftina decat asta. Peste o luna repet drumul pentru alte doua, poate 3...
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Sly_Fox pe 29 Iul 2025, 16:21

Arma a fost „terfelită” serios. Proprietarului ori nu i-a păsat de armă, ori a avut ieșiri în teren foarte greu. Multe ieșiri. Pentru lămurire, arma trebuie inspectată la fața locului. Nu ai certitudinea că a trecut doar prin mărăcini, stuf, cabina tractorului, ori a trecut roata tractorului peste ea. Trebuie văzut. Dacă prețul armei nu ar fi fost cel cerut, aș fi spus că nu merită. Dacă timpul tău este prețios, și nu ai de gând să pierzi timpul străbătând 400 de km dus-întors, atunci nu merită. Dacă în schimb asta va fi o armă pe care o vei utiliza regulat, iar arma, din punct de vedere mecanic, este impecabilă, atunci poate că merită văzută. Dacă arma, la inspectare, prezintă cel mai mic joc în basculă, mulțumește proprietarului că te-a lăsat să o vezi, apoi întoarce-te acasă. În România nu ai unde să remediezi astfel de problemă în mod profesionist și nici nu știu dacă merită din punct de vedere financiar. Nici cosmetizarea armei nu se face ușor. Și dacă se face nu cred să fie de durată acea cosmetizare. Poate un an, maxim doi, după care, încet și sigur, revine la starea de acum, poate chiar mai inestetică.
Ce aș face eu? Aș strânge bani pentru una nouă. Dacă aș fi strâmtorat, fără perspectiva unei alte arme, atunci aș urmări mai multe arme și le-aș verifica pe toate, alegând cea mai bună variantă.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 01 Aug 2025, 15:46

Nu neaparat despre arma in sine ci despre "cosmetizare".

Din nefericire pentru noi, armele noi din seriile de baza ale fabricantilor cunoscuti, adica alea cu preturi mai accesibile, sufera enorm la partea "cosmetica" inca de noi. In cele mai rele cazuri nu se potrivesc perfect nici piesele intre ele. In cele mai bune cazuri finisarea seamana cu cea a armelor militare facute in anii de criza de la finalul razboiului 2. Lemnul este scos din masina slefuit la granulatie mare, caroiajul e imprimat/stantat iar stratul de protectie este ceva de tot spanacul dat cat sa coloreze lemnul ca nici macar o zecime de mm nu patrunde in lemn. Rezistenta este complet iluzorie....practic raman urme si daca tii mana pe lemn mai mult. In 2-3 de folosire cu grija ajunge cam ca cea din poza :(( :(( Vorba aia "nici Merkel nu mai e ce-a fost" este perfect adevarata.

La partea cu jocurile trebuie sa privesti diferit o arma de acum 40 de ani care a fost facuta "o data pentru totdeauna" si care atunci cand se uzeaza necesita o mana priceputa bine ... fata de una moderna, care a fost conceputa din start cu piese de uzura dirijata, usor de inlocuit si disponibile ieftin.

Fabarm din poza are axele de basculaj ale tevilor facute din start sa se uzeze mai rapid decat lacasele de pe tevi. La fel este facut zavorul de sub tevi. In caz ca incepe sa joace se schimba axele de basculaj - costa 30-50 € si le schimbi singur, pe genunchi, in 10 min, nu-ti trebuie nicio stiinta. Daca treaba e mai naspa, zavorul costa tot cam atat doar ca iti ia vreo ora-doua ca sa-l schimbi, ocazie cu care cureti bine si maruntaiele :ymhug: :ymdevil:

Eu nu zic ca s-a nascut careva invatat, ba chiar e tocmai invers ... da' daca tot inveti e bine sa nu ramai la anii "70 ci sa ajungi in epoca actuala.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Înapoi la Arme de vanatoare lise