Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 13 Ian 2026, 22:30

Armele Forumistilor

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Re: Armele Forumistilor

Mesajde violiv pe 11 Iun 2025, 16:55

Am gasit si ceva de tarat prin noroaie ... inca nu m-am decis, parca am prea multe :ymhug: :ymdevil:
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde tampa pe 11 Iun 2025, 18:44

Am avut si eu o pompa Manufrance Saint ettiene cal 12 cumparata la un pret modic.Am reanimat-o am reconditionat lemnul, am rebrunat-o, mai o seibulita colo, alta dincolo si mergea ca unsa.O arma foarte usurica teava nu avea sina si cantarea 2,750kg.Am luat-o tot pentru hartaneala dar ajunsesem sa trag foarte bine cu ea incat rar mai ieseam cu alta pusca la vanatoare.Acum este in dulapul unui prieten si el este foarte incantat de ea.Daca ar fi sa mai cumpar o pompa ar fi Wincester sxp in cal.20 .
tampa
Membru important

Mesajde Bucurlescu pe 24 Dec 2025, 19:02

Salut . Sunt un vanator la început de drum ,iar prima mea arma este o Luigi Franchi Mod Elite 12/70/66. Am achizitionata arma de la un coleg. Da știu poate nu e cea mai buna arma dar e prima arata foarte bine pentru vârsta ei (42 ani) și ținând cont ca am achiziționat o cu bani in rate ( când am ) pentru mine este perfecta . Dacă cunoașteți mai multe despre acest model astept pareri ,indrumări ,recomandări orice pentru un începător al detinerii se arma si al vanatorii. PS am încercat sa încarc câteva fotografii dar nu am reușit.
Bucurlescu

Mesajde violiv pe 24 Dec 2025, 23:31

Bine ai venit printre noi!
"Elite" nu e numele armei ci al unei variante de finisaj. De vreo 70 de ani pun acest cuvant alaturi de cel al modelului. Si modele sint muuuulte. Chiar si azi au o semi cu "elite" in coada.
Deci, e vorba de o teava sau doua, semi sau bock sau juxtapusa?
Trebuie sa mai scrie si altceva pe acolo.

P.S. am vreo 5-6 Franchi ... de la vechea lor semi AL 48 pana la cea noua Affinity, trecand prin alte doua modele de semi si un bock, in 12 si 20. N-am avut probleme cu niciuna, toate trag bine, nu s-au stricat ... faptul ca sint la mine nu e un criteriu de apreciere foarte bun privind fiabilitatea pentru ca nu apuc niciodata sa trag cu toate lisele intr-un sezon si nu stiu daca vreuna a depasit 500 cartuse...
Mie imi plac pentru ca sint arme "cinstite" ... adica fac ce trebuie la un pret decent.
violiv
Veteran

Mesajde Bucurlescu pe 25 Dec 2025, 15:47

violiv scrie:Bine ai venit printre noi!
"Elite" nu e numele armei ci al unei variante de finisaj. De vreo 70 de ani pun acest cuvant alaturi de cel al modelului. Si modele sint muuuulte. Chiar si azi au o semi cu "elite" in coada.
Deci, e vorba de o teava sau doua, semi sau bock sau juxtapusa?
Trebuie sa mai scrie si altceva pe acolo.

P.S. am vreo 5-6 Franchi ... de la vechea lor semi AL 48 pana la cea noua Affinity, trecand prin alte doua modele de semi si un bock, in 12 si 20. N-am avut probleme cu niciuna, toate trag bine, nu s-au stricat ... faptul ca sint la mine nu e un criteriu de apreciere foarte bun privind fiabilitatea pentru ca nu apuc niciodata sa trag cu toate lisele intr-un sezon si nu stiu daca vreuna a depasit 500 cartuse...
Mie imi plac pentru ca sint arme "cinstite" ... adica fac ce trebuie la un pret decent.

Poate greșesc in felul cum postez ( postez numai de pe android nu ma pricep chiar asa bine ) Poate ma lămuriți exact cu modelul armei dupa fotografii am cautat indelung detalii despre arma . Ducă lungi căutări ar fi doua modele similare MOD Elite si Prestige difera doar grafica de pe ele . Sunt arme cu împrumut de gaze cu diferite configurații de tevi . A mea este cu teava de 66 fără filet pe teava , dupa marcaj are shok XX IM
Bucurlescu

Mesajde violiv pe 27 Dec 2025, 19:49

Am si eu una, doar ceva mai noua.

Ce se poate spune? O semi cu imprumut de gaz din primele generatii, fara dichisuri cum au cele moderne. Ca ai numai soc trei sferturi n-ar fi mare problema ... si eu folosesc pe semi cel mai mult un soc **.
Printre dezavantaje ar fi camera de numai 70 mm, teava ce nu poate trage alice de otel ... astea sint relative, ca plumbul inca e rege la noi iar magnum n-am mai tras de nu stiu cand.
Ce mi se pare primitiv este pistonul de gaze ce trebuie "invartit" functie de incarcaturile trase. Si asta e relativ impedimentul pentru ca, de cele mai multe ori, nu duci cu tine si cartuse de 28 g si de 36 g (cam asta fiind gama in care lucreaza arma). Oricum, e bine sa testezi pozitia pistonului impreuna cu munitia. Daca-l pui pe "heavy load" s-ar putea sa nu reincarce cu cartuse de 32-33 g. A mea e ceva mai joua, are camera de 76 mm si diferenta de setari e mai evidenta. Habar n-am daca arma ta are pistonul cu 2 pozitii sau trage orice la fel.

In rest ... arme decente, isi fac treaba daca ai grija de ele. Astea cu gaz vor curatate mai des.
Spor la tras!
violiv
Veteran

Mesajde Bucurlescu pe 27 Dec 2025, 21:11

violiv scrie:Am si eu una, doar ceva mai noua.

Ce se poate spune? O semi cu imprumut de gaz din primele generatii, fara dichisuri cum au cele moderne. Ca ai numai soc trei sferturi n-ar fi mare problema ... si eu folosesc pe semi cel mai mult un soc **.
Printre dezavantaje ar fi camera de numai 70 mm, teava ce nu poate trage alice de otel ... astea sint relative, ca plumbul inca e rege la noi iar magnum n-am mai tras de nu stiu cand.
Ce mi se pare primitiv este pistonul de gaze ce trebuie "invartit" functie de incarcaturile trase. Si asta e relativ impedimentul pentru ca, de cele mai multe ori, nu duci cu tine si cartuse de 28 g si de 36 g (cam asta fiind gama in care lucreaza arma). Oricum, e bine sa testezi pozitia pistonului impreuna cu munitia. Daca-l pui pe "heavy load" s-ar putea sa nu reincarce cu cartuse de 32-33 g. A mea e ceva mai joua, are camera de 76 mm si diferenta de setari e mai evidenta. Habar n-am daca arma ta are pistonul cu 2 pozitii sau trage orice la fel.

In rest ... arme decente, isi fac treaba daca ai grija de ele. Astea cu gaz vor curatate mai des.
Spor la tras!

Mulțumesc de sfaturi nu am observat reglaje la piston ( sau poate nu stiu eu ) oricum nu cunosc nici un armurier in apropiere ( tulcea). Am tras cu diferite gramaje de la 32 g la 39 arma a funcționat ok . Pana când mi a căzut o piesa din arma (: . Dat fiind faptul ca in tulcea nu cunosc um armurier am desfăcut o compler ( am ceva cunoștințe de mecanica dar nu foarte avansat ) si am descoperit ca piesa cu pricina este receiver shock absorber care era distrus . După câteva ore bune am găsit piesa cu pricina pe un site din Grecia am facut comanda sper sa o trimită., deocamdată am facut eu ceva similar. Maine o probez la o organizata .
Bucurlescu

Mesajde violiv pe 29 Dec 2025, 11:05

Scoti ulucul. Pe magazia de cartuse culiseaza o piesa de forma unui cilindru cu exteriorul strunjit mai "in valuri". Un capat intra in teava aceea scurta sudata de teava armei (se numeste tub de gaze) iar celalalt capat se sprijina pe o piesa continuata cu niste tije ce ajung pana la inchizator. Gazele din teava "scapa" printr-o gaurica din teava in tubul de gaze si imping pistonul catre inapoi. Cu cat e mai "tare" cartusul cu atat trec mai multe gaze si pistonul este impins mai violent. Piesa ce s-a stricat are rolul de a amortiza impactul intre inchizatorul impins spre inapoi si carcasa armei. Nu se strica neaparat pentru ca impactul a fost prea puternic ci pentru ca in anii care au trecut materialul din care e facuta si-a pierdut proprietatile si a devenit sfaramicios. E considerata piesa de uzura si se inlocuieste periodic...

Revenind la piston, acel cilindru culisant din otel - pe el ar trebui sa fie desenate niste sageti si sa scrie langa una "heavy load". Atunci cand tragi 39 g, acea sageata ar trebui orientata catre tubul de gaze. Pus in acest fel permite "scaparea" unei cantitati mai mare din gazele preluate din teava si nu supra-solicita sistemul. Dar, de obicei, arma nu mai lucreaza corect cu cartuse de 32 g. Dupa cum ziceam, asta e limitarea semi model vechi: alegi ce cartus folosesti si setezi pistonul in pozitia corespunzatoare. Nu poti alterna in magazie 28 g cu 36 g si sa mearga perfect. Daca folosesti arma fara piesa de amortizare risti sa spargi carcasa.
violiv
Veteran

Anterior

Înapoi la Arme de vanatoare lise