Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 15 Mai 2026, 12:15

LEGE NR.407 A VANATORII SI A PROTECTIEI FONDULUI CINEGETIC

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Re: LEGE NR.407 A VANATORII SI A PROTECTIEI FONDULUI CINEGETIC

Mesajde aghiuta pe 25 Sep 2025, 08:44

zeb stump scrie:Trebuie modificata legislatia, e evident. asa, o idee la repezeală, poate ca ar trebui gasita solutia de a stabili direct prin lege cotele, Credeti ca ar fi aberant sa se stabileasca o bonitate a fondurilor, pe baza, de exemplu, a mediei cotelor realizate in ultimii 5 ani, ceva gen: iepure: x piese la 10 ha la campie, y piese la 10 ha deal, z la 10 ha munte, etc? Cu un plus de x% din numarul de exemplare populate, pe fondurile unde se face populare, si cu posibilitati de derogare in caz de pagube?

N-am mai postat de foarte multa vreme dar acum ma mamanca degetele. Prin LEGE ar trebui sa se stabileasca DOAR sezonul cand se poate impusca o specie. De la data ...pana la data. Punct. Cotele si le stabileste apoi fiecare gestionar, ca doar el stie ce are pe fond. In Suedia cam asa este. Nu mai stiu cum este in Romania dar in Suedia la migratoare NU exista cota. Ai posibilitatea sa impusti 200 rate intr-o zi, var så gott.
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde zeb stump pe 25 Sep 2025, 09:45

La migratoare s-a introdus şi la noi sistemul nr. piese/zi/vanator. Cu celelalte, scuze daca spun o prostie, dar parca în Suedia proprietarul terenului/padurii e si proprietarul vanatului, iar asociatiile fac contract cu acesta şi stabilesc cat, cum şi la ce pret vaneaza, nu ?
Cert e ca actualul sitem de la noi e prost, de exemplu, sezonul trecut, la una din asociatiile la care vanez, la evaluare, pe o piata au gasit...0 iepuri, asta pe un fond unde am terminat de cateva ori vanatoarea colectiva la 11 ca s-au facut piesele ...
Am mai zis undeva, la specii precum caprior, iepure, etc, adevarata evaluare o faci noaptea, cu termo, nu ziua.
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde aghiuta pe 25 Sep 2025, 10:30

zeb stump scrie:Cu celelalte, scuze daca spun o prostie, dar parca în Suedia proprietarul terenului/padurii e si proprietarul vanatului, iar asociatiile fac contract cu acesta şi stabilesc cat, cum şi la ce pret vaneaza, nu ?

Asa este, in parte. Proprietarul are drept de vanatoare pe terenul lui DAR el este agricultor si da TOATE licentele unei asociatii care se va ocupa de ingrijirea si recoltarea vanatului.
Eu spuneam despre LEGE. In lege se specifica doar perioada cand se vaneaza...capriorul, ratzele sau cocosul de munte. Asociatia stabileste cotele. De obicei in Adunarea Generala anuala de comun acord cu toti vanatorii din asociatie. Autorizatii de vanatoare nu prea exista, adica exista, dar online. Tu suni la asociatie si spui robotului ca vei vana rate in zona X in ziua Z. Robotul iti spune cati mai sunt in zona ta pana la apelul tau. In ziua Z iti activezi aplicatia de localizare pe telefon si pleci la vanatoare. La terminare suni robotul si spui ca ai vanat x rate, y iepuri de vizuina si w gaste.
aghiuta
Veteran

Mesajde violiv pe 26 Sep 2025, 09:22

aghiuta scrie:
zeb stump scrie:Trebuie modificata legislatia, e evident. asa, o idee la repezeală, poate ca ar trebui gasita solutia de a stabili direct prin lege cotele, Credeti ca ar fi aberant sa se stabileasca o bonitate a fondurilor, pe baza, de exemplu, a mediei cotelor realizate in ultimii 5 ani, ceva gen: iepure: x piese la 10 ha la campie, y piese la 10 ha deal, z la 10 ha munte, etc? Cu un plus de x% din numarul de exemplare populate, pe fondurile unde se face populare, si cu posibilitati de derogare in caz de pagube?

N-am mai postat de foarte multa vreme dar acum ma mamanca degetele. Prin LEGE ar trebui sa se stabileasca DOAR sezonul cand se poate impusca o specie. De la data ...pana la data. Punct. Cotele si le stabileste apoi fiecare gestionar, ca doar el stie ce are pe fond. In Suedia cam asa este. Nu mai stiu cum este in Romania dar in Suedia la migratoare NU exista cota. Ai posibilitatea sa impusti 200 rate intr-o zi, var så gott.

Exact!
Asta spun de ani de zile. Poate nu numai perioada ci si altgoritmul de calcul de la estimat populatie la cota de recolta ... ca sa fie transparent.

Dar nuuuuuu! Ca la noi e obligatoriu "centralismul democratic"! Si ministerele si AGVPS au vrut sa tina totul in mana, sa te caciulesti in fiecare an la ei ... ca sa se simta importanti. Nici dupa ce au luat-o drept in oute cu migratoarele nu s-au invatat minte si nu a existat nicio initiativa de modificare a legii care sa "degreveze" ministerul de sarcina grea a calcularii cotelor.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde zeb stump pe 26 Sep 2025, 14:00

Nu e deloc rea ideea, doar că şi în cazul asta, ONG-urile ar putea ataca modul de calcul al fiecarei asociatii, pretinzând că nu se respectă algoritmul sau că evaluarea e incorectă, doar ca le-ar fi mult mai greu sa atace pentru fiecare asociaţie şi fiecare specie actul prin care s-a facut calculul.
Pentru o astfel de modificare, ar trebui un legiuitor cu testicule, ca va dati seama ce crize de isterie, notificari la Bruxelles etc, ar fi, ca uite, lasa asociatiile sa se îmbogateasca distrugand mediul...vorbim de tara in care te mananca (la propriu) ursul pe traseu marcat si tu esti de vina, ca de ce te plimbi pe munte, cand ai parcuri si mall-uri în oras...
zeb stump
Veteran

Mesajde violiv pe 26 Sep 2025, 16:20

UE n-are treaba ... in majoritatea tarilor gestionarul regleaza si cota si chiar perioada de vanatoare in interiorul sezonului.

Problema reclamatiilor in instanta ONG vs asociatie de vanatoare este ca daca ONG-ul pierde atunci poate plati daune. Si va fi suficient sa plateasca o data, de doua ori ca sa se lase pagubasi. Asa s-a intamplat si pe afara cand au tot intervenit fizic oprind desfasurarea partidelor de vanatoare sau imprastiind otrava pentru caini ... au ajuns la "cu executare". Vezi cazuri in Anglia, Polonia, Cehia. N-ati remarcat ca nu prea mai apar stiri cu ONG-uri anti-vanatoare?!

Reclama "statul" ca asta nu le face nimic..
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde proteam pe 28 Oct 2025, 18:48

zeb stump scrie:Si eu ma intreb ce i-a lovit? Ori cineva i-a prins la inghesuială cu ceva, fie, pe fondul actualelor critici la adresa ministrei Mediului, fratii ei ONG-isti or fi zis sa o lase asa, sa nu dea si alte motive, cum sa susţina un ONG că un act emis deun US(ecu)R-ist e nelegal?

Acum am vazut discutia. Asociatiile de vanatoare/ocoalele gestionare au depus cerere de interventie in proces. Cand ne-am inscris noi erau deja 36 de asociatii parte in proces, iar dupa noi au mai venit. Noi eram hotarati sa le cerem despagubiri pt cota nerealizata.
Q.U.D.
proteam
Membru activ

Mesajde zeb stump pe 30 Oct 2025, 09:40

Colegu, ştiu asta, doar că şi anii trecuţi asociaţiile şi unii vânători în nume propriu am facut intervenţii, şi nu au renunţat la cerere aşa că nu ăsta a fost motivul. Şi eu am "ajutat" la cererea de intervenţie a asociaţiei anul ăsta (anii trecuţi am făcut şi în nume propriu), dar nu ma măgulesc cu gândul că de asta au renunţat. Şi nici de teama de a plăti despăgubiri, pentru că dacă pe fond s-ar fi anulat ordinul, aveau dovada că au acţionat cu bună credinţă, deci despăgubiri nu puteai pretinde de la ei, ci eventual de la Min Mediului, pe motiv că , emiţând un ordin nelegal, a împiedicat asociaţiile să îşi exercite activitatea, etc. Şi cum o astfel de hotărâre ar fi rămas definitivă peste vreo 2 ani, de aia nu mai poate actualul Ministru al Mediului...
Dacă tot s-a reluat discuţia, voiam oricum să postez, cred că problema e alta: a rămas suspendat ordinul la căprior femelă şi tineret, iar recursul se va judeca oricum după ce se termină perioada legală.
Cei care sunteţi prin conducerea asociaţiilor, ce ziceţi de ideea de a notifica Min. Mediului să îşi revoce actualul ordin şi să emită altul, cu cote diferite (altfel ar fi de drept suspendat), cu o consultatre rapidă a asociaţiilor şi ONG-urilor în domeniu? Exact pe ideea că asociaţiile înregistrează prejudicii, pentru care se vor îndrepta împotriva ministerului, că nu se poate gestiona corect efectivul, că se vor plăti pagube către fermieri sau aceştia vor otrăvi iar câmpurile...Eu am discutat la asociatia din care fac parte, si o sa lucrăm la ceva de genul, dar ideal ar fi sa facă toate asociatiile, altfel nu ia nimeni la Min Mediului in serios treaba asta. De fapt, nu doar asociaţiile, ci şi ceilalţi gestionari, Romsilva de exemplu.
zeb stump
Veteran

Mesajde proteam pe 30 Oct 2025, 13:22

"Şi nici de teama de a plăti despăgubiri, pentru că dacă pe fond s-ar fi anulat ordinul, aveau dovada că au acţionat cu bună credinţă,"Daca castiga ai dreptate, dar daca pierdea? ong-ul ne platea la toti despagubiri, ca procesul se intindea pe perioada permisa la recoltat si nu mai aveam timp sa recoltam toata cota.
Ministerul a fost informat oficial si , mai ales, neoficial ca o sa ne constituim parte civila daca pierde procesul, asa ca isi pregatise apararea cu mai multa atentie.
Referitor la caprioare si tineret, in fondul nostru nu s-a vanat nicio caprioara din 2011, maxim cate o ciuta (in ultimii 4 ani) Am eu o teorie care zice ca o femela cu patru masculi fata 1 vitel/ied iar 4 femele cu un 1 mascul au sansa sa faca 4 vitei/iezi. Stiu, nu boncane cerbii ca au prea multe femele, sex ratio la caprior, etc.
Daca se face o campanie pentru restul de cota la caprior, o sa participam, desi nu avem niciun interes. In aceasta primavara am platit , din banii mei, amenda la Garda Forestiera Brasov ca nu am facut toata cota. Strang bani pt la anul.
proteam
Membru activ

Mesajde zeb stump pe 30 Oct 2025, 14:01

Esti sigur ca plateau despăgubiri? De ce nu-i dati in judecata pentru cotele nerealizate la mascul de trofeu? Parte civilă te constitui ...daca exista un proces penal, a propos...Exemplul cu actiunea admisa a fost asa, cel mai evident. Si daca s-ar respinge pe fond, tot ar trebui sa faci dovada relei credinte cu care au actionat, ceea ce, din pacate, e extrem de greu. Ei se apără: pai uite, că şi instanţa a apreciat că exista aparenta de nelegalitate, nu s-a suspendat de drept pentru ca am introdus noi cererera, ci în urma judecătii, instanţa a constatat ca, într-adevăr, exista aparenta serioasă de nelegalitate a ordinului ...Iti spun astea nu ca le-as lua apărarea, ca după mine, i-as vrea desfiintati, ci ca sa stii ca nu e asa de simplu cum pare. Plus ca exista niste decizii al CJUE în sensul că trebuie multa precautie în obligarea ONG-urilor la cheltuieli si despăgubiri, astfel incat acestea sa nu-i descurajeze să actioneze ...
Asa ca recomandarea mea e sa gasim cai realizabile de a ne apăra interesele, ca asta cu despăgubirile nu are sanse de reusită.
În schimb, mai degraba sunt ceva sanse de despăgubiri de la Min Mediului, pentru atitudinea sa pasivă, multumindu-se să astepte sa treacă sezonul şi sa emita în anul următor un ordin fix la fel, deci cu mari sanse de a fi suspendat.
Cat priveste efectivele de căprior, te cred că nu ai atat de multe şi e de admirat că preferi sa nu se vanaze pentru a spori efectivul, dar sunt si fonduri unde sunt chiar foarte multe, si in buget sunt prinse incasările pentru cotă, unde se plătesc pagube, sau unde fermierii otravesc culturile. Vezi anul 2012 Arad, vreo 120 de exemplare otravite...
zeb stump
Veteran

Mesajde proteam pe 31 Oct 2025, 10:13

"De ce nu-i dati in judecata pentru cotele nerealizate la mascul de trofeu?" - le-am facut in primele 2 saptamani de la darea cotelor. Nu zic ca se obtine usor o hotarare impotriva lor, dar sa trimita avocati la toate instantele din tara e cam greu si, mai ales, scump.
proteam
Membru activ

Mesajde zeb stump pe 31 Oct 2025, 13:59

Succes in demers, ar fi un lucru extraodinar obţinerea unei astfel de hotărâri. Cât priveşte partea cu avocaţii, aştia fac rost de finanţare, de unde, ei stiu (daca am sti si noi, ar fi mai bine). Oricum e posibil sa se suspende cererea pana la soluţionarea definitivă a cauzei având ca obiect anularea ordinului.
zeb stump
Veteran

Mesajde unknown pe 25 Noi 2025, 11:41

O propunere legislativa cel putin interesanta:
https://www.cdep.ro/proiecte/bp/2025/400/40/8/pl448.pdf
unknown
Membru activ

Mesajde Sly_Fox pe 26 Noi 2025, 18:15

Poți anexa fișierul PDF separat, direct la topic? Link-ul nu este accesibil pentru toată lumea. Indiferent ce browser aș utiliza, nu se deschide.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Ghinda pe 26 Noi 2025, 18:41

Este bine Vulpe?
Cu grauri și ciori este inițiativa.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Sly_Fox pe 26 Noi 2025, 19:35

Mulțumesc. Acum fișierul PDF poate fi accesat.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde aghiuta pe 28 Dec 2025, 16:17

Salutare colegi. Absent de multa vreme cu scrisul dar nu si cu cititul. Cer scuze.
Asa avea nevoie de un ajutor de la voi ca eu nu mai am asa mare tangenta cu legile romanesti.
Ca cetatean strain, detinator de permis de vanator si licenta de arma in tara de cetatenie, ce as avea nevoie ca sa vanez in Romania ?
Cititnd art. 27 din 407 vad ca scrie cam asa:
a).....posedă permis ori licenţă valabilă în ţara lor, în cazul vânătorilor cetăţeni străini;
b)posedă autorizaţie individuală de vânătoare, eliberată pe numele său de gestionar, sau este înscris nominal de organizator în autorizaţiile colective de vânătoare;
c)......posedă permis de armă pentru folosirea armelor de vânătoare în ţara de origine, după caz, dacă practică vânătoarea cu armă.
d) posedă talon de asigurare pentru accidente şi răspundere civilă, în legătură cu activitatea sa de vânător.
Ma incadrez la a), daca platesc ziua ma incadrez si la b), la c) am licenta suedeza pentru arma mea iar la d) am asigurare la TryggHansa.
Atat ?
Intru cu pasaportul meu de arma in Romania si vanez ?
aghiuta
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 28 Dec 2025, 16:48

Ultima dată când am avut un caz de vânător străin, acesta a avut nevoie de invitație de la asociația de vânătoare și un permis de vânătoare temporar, pe lângă cele enumerate de tine.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde aghiuta pe 28 Dec 2025, 16:54

Sly_Fox scrie:Ultima dată când am avut un caz de vânător străin, acesta a avut nevoie de invitație de la asociația de vânătoare și un permis de vânătoare temporar, pe lângă cele enumerate de tine.

Pai nu este specificat in lege. De ce ar trebui asa ceva ?
aghiuta
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 28 Dec 2025, 16:56

Legea 407

Art 28 permisele de vânătoare pot fi
a) permanente;
b) temporare.
(4) Permisul de vânătoare temporar se eliberează de către gestionarii fondurilor cinegetice, la cererea
cetățenilor străini și apatrizilor cu domiciliul în străinătate care în țara de domiciliu sunt vânători și dacă sunt
veniți în România pentru acțiuni de vânătoare.

Regulamentul pentru obţinerea permiselor de vânătoare din 25.08.2009
Art 27 Eliberarea permisului de vânătoare temporar | Regulament
(1) Condiţiile pe care un solicitant trebuie să le îndeplinească pentru obţinerea permisului de vânătoare temporar sunt cele prevăzute la art. 28 alin. (4) din Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Pentru obţinerea permisului de vânătoare temporar solicitantul trebuie să depună la gestionarul fondului cinegetic unde urmează să practice vânătoarea următoarele documente:

a) cerere - original;
b) actul de identitate - copie;

c) permisul de vânătoare sau licenţă de vânătoare, emise de autorităţile competente ale statului în care solicitantul are domiciliul, care atestă faptul că titularul are dreptul de a deţine şi folosi arme de vânătoare, respectiv de a practica vânătoarea - copie;

d) invitaţie din partea gestionarului de fonduri cinegetice, organizator al acţiunii de vânătoare - copie;

e) asigurare împotriva accidentelor la vânătoare, valabilă pe teritoriul României - copie.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde aghiuta pe 28 Dec 2025, 17:01

[quote="Sly_Fox"][/quote]

Multzam. Bine de stiut.
aghiuta
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 28 Dec 2025, 17:13

Cu plăcere! Ce nu fac eu pentru tine, Doc. Cu mulțumirile vedem noi cum facem. Dacă mai ții minte, te-am rugat în urmă cu vreun an să îmi faci și mie două fotografii cu cele două tipuri de nori care se observă doar din zona Scandinaviei. Nori Noctilucenți și nori Nacru. Eventual și două poze cu aurora boreală. Îmi trebuie pentru viitoarea carte. Ai spus că nu prea ai timp. Dacă prinzi vreodată și ai mai mult timp, mulțumesc anticipat. Nu este nevoie de aparat foto. Telefonul și câteva click-uri sunt suficiente. Dacă este OK, dă un semn de afirmație aici, îți trimit detalii pe whatsapp. Dacă nu... :cry:
Sly_Fox
Veteran

Mesajde aghiuta pe 28 Dec 2025, 17:24

Sly_Fox scrie:Cu plăcere! Ce nu fac eu pentru tine, Doc.

Daaa. Stiu. Mananci si un pui fript, intreg. :lol:
Sly_Fox scrie:Dacă mai ții minte, te-am rugat în urmă cu vreun an să îmi faci și mie două fotografii cu cele două tipuri de nori care se observă doar din zona Scandinaviei. Nori Noctilucenți și nori Nacru. Eventual și două poze cu aurora boreală.

M-ai bagat in ceata total. Sau in nori. De unde sa stiu eu cum arata norii astia ? Apoi ar trebui sa fiu pe afara cam toata noaptea sa surprind o aurora boreala, ca nu e prezenta pe cerul din Karlskrona cand ma plimb eu pe afara si nici nu apare la comanda.
Ma lamuresti ce-i cu norii aia macar ?
aghiuta
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 28 Dec 2025, 17:32

Îți scriu pe privat!
Sly_Fox
Veteran

Mesajde Ghinda pe 29 Dec 2025, 07:26

Aghiuță, o asociație prietenă face invitația. Te afișezi în țară cu acte, flintă, muniție necesară cât de cât. Prietena face permisul temporar. Că mai apuci să vânezi la el, bine. Dacă nu, nu.
Dar permisul ăla este valabil în România (parcă 3 luni). Deci ai ce face cât este valabil. Gazde să găsești.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde aghiuta pe 29 Dec 2025, 07:35

Multumesc Mugurele.
aghiuta
Veteran

Mesajde Ghinda pe 31 Dec 2025, 08:04

Iar vor modificări.
Adică interdicții. O trepanată de la USR. Cere să se inventeze apa caldă la vânătoare lângă localități. Să nu se mai vâneze la distanțele știute de vânători și cam respectate. Nu de alta, dar nu am auzit de accidente sau victime datorate vânătorilor de lângă localități.
Oare tembela se gândește cum se va mai executa foc de armă în intravilan la un, de exemplu urs, care îi sfâșie pe cineva drag ei?

P.S. Dacă sunt vânători care au votat USR, și-o merită!
Ghinda
Veteran

Mesajde unknown pe 01 Ian 2026, 18:05

zforis scrie:https://www.bursa.ro/usr-a-depus-o-initiativa-legislativa-pentru-activitatea-de-vanatoare-01830855

https://evz.ro/usr-vrea-reguli-clare-pe ... olosi.html

https://www.facebook.com/USRUniuneaSalv ... 636798782/

Off topic:
Stie cineva daca paunul este o specie la care vanatoarea este permisa in vreo tara?

Eu am incercat sa caut informatii cautand pe google "vanatoare paun" dar imi apar numai stiri legate de USR.
:lol:
unknown
Membru activ

Mesajde Sly_Fox pe 02 Ian 2026, 00:28

Da. Se vânează în Noua Zeelandă. Sunt considerați dăunători.
Sly_Fox
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!