Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 08 Mai 2026, 04:36
|
|
|
Modificari recente ale legilor legate de vanatoare
Moderatori: biriuck, liviur
de Cyfmania pe 26 Ian 2026, 10:41
salutare, nu stiu daca am postat unde trebuie, scuze anticipat. am o intrebare. la ultima vanatoare ne-am procopsit cu control al baietilor de la arme si munitii. tocmai terminasem de mancat, ciudata coincidentala sa vina tocmai atunci si acolo unde eram ... un coleg a uitat 2 cartuse in magazie, nu este detasabila, si bineinteles s-a mentionat in pv si a fost invitat la discutii la IJP. unde precizeaza ca nu poti sa stai cu arma alimentata cu cartuse in magazie? n-am gasit in lege aceasta menitune. in L295 la art 36 pct 2a precizeaza: (2) Portul armelor de vânătoare în locul destinat vânătorii se face în următoarele condiţii: a) arma poate fi încărcată, cu condiţia ca, după încărcare, să fie asigurată şi purtată astfel încât să nu prezinte pericolul producerii unor accidente;
multumesc anticipat.
-
Cyfmania
- Nou membru
-
de hunterb pe 26 Ian 2026, 10:58
Salut, Ca sa iti raspund direct: 1. daca prin sintagma "tocmai terminasem de mancat" inseamna ca vanatoarea era incheiata de fapt, exista obligatia clara de a descarca si asigura armele 2. daca era pauza de masa intre goane (deci vanatoarea nu era incheiata) atunci mai poti discuta cu organele de control, dar tot aveai obligatia de a descarca si asigura arma 3. chestia cu coincidenta - din experienta, e unul din colegii vanatori care anunta politia, de obicei te lasa sa termini masa si sa te sui in masina, apoi te verifica si la arme si la etilotest...multi vanatori au prostul obicei de a bea alcool la masa, iar daca esti "uituc" asa cum a fost colegul tau, ramai si fara permis auto si fara permis de arma
is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
-

hunterb
- Veteran
-
- Locaţie: Bucuresti
de Ghinda pe 27 Ian 2026, 08:21
La etilotest, care este prost, pune botul. Nu te poate obliga dacă nu ești șofer!!!!!!!!!!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
-
Ghinda
- Veteran
-
de Stefan_23 pe 27 Ian 2026, 15:18
Cartita din grupa a dat share location. Trist ca sunt "colegi" din astia.
-
Stefan_23
- Membru important
-
de yoghi pe 28 Ian 2026, 01:36
Era mai de mult o practica. Asociatia trimite catre politie o adresa cu locul si ora de desfasurare al vanatorii ,pe fiecare zi. Politia doar pune pe GPS.
Mai Este un topic cu subiectul.
Referitor la incarcator. Coleguu Tau nu a uitat..e doar calic si spera ca poate in timpul mesei sare ceva....sa fie pregatit.
E vorba de siguranta , de obisnuita, nu poti uita Centura la masina o pui din obisnuita,sau..nu o pui pt nu vrei ,ca nu te intereseaza.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel, Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
-

yoghi
- Veteran
-
- Locaţie: Romania
de violiv pe 29 Ian 2026, 13:28
Totul pleaca de la sintagma "arma incarcata". Ce se intelege, de fapt, prin aceasta? Ca ai cartus pe teava sau ca exista cartuse in magazie? Daca ai o basculanta sau alta arma cu un singur foc, e simplu: descarcata inseamna fara niciun cartus in ea. Dar daca are magazie? Inseamna fara cartus pe teava sau fara niciun cartus in arma? E corect daca nu ai cartus in teava, piedica e pe asigurat sau inchizatorul deschis (eventual cu un cartus/tub "stegulet" bagat acolo) ca sa se vada de la distanta ca transporti o arma sigura? Sau trebuie sa golesti complet magazia chiar si pe timpul deplasarii intre goane, nu numai la masa sau cand pleci acasa? Intr-o astfel de discutie anterioara cu reprezentanti de la "arme" acestia au concluzionat ca "descarcata" inseamna fara niciun cartus in ea. Motivatia a fost aceea ca legiuitorul a scris negru pe alb diferenta intre cele doua intelesuri, in lege, acolo unde a prevazut portul si altfel ... la aparare si paza, de ex. unde scrie "incarcata si fara cartus pe teava". Deci, conform acestei interpretari colegul a gresit si politia a procedat dupa lege. Acu': sa ridice mana sus posesorii de semi sau Blaser care descarca arma complet intre goane! 
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de violiv pe 29 Ian 2026, 13:31
Ghinda scrie:La etilotest, care este prost, pune botul. Nu te poate obliga dacă nu ești șofer!!!!!!!!!!
Ba da! Este prevedere legala ca nu ai voie cu arma daca esti sub influenta bla-bla. Politia poate folosi orice mijloc legal pentru a determina prezenta substantelor interzise in corpul tau, daca ai arma cu tine. Refuzi etilotestul ... mergi la spital pentru probe biologice. Refuzi si asta ... ramai direct fara arme!!!
-
violiv
- Veteran
-
de violiv pe 29 Ian 2026, 13:36
"locul destinat vanatorii" este alta chestie interpretabila.... E strict standul de vanatoare sau cuprinde si deplasarea intre goane? E strict aplicata prevederea la vanatoarea la picior, unde mergi practic toata ziua cu arma incarcata? Ca aia cu deplasarea auto pe fond, intre goane, s-a lamurit mai demult, tot dupa astfel de pricini: descarcata, lacat pe tragaci si arma in toc!
-
violiv
- Veteran
-
de Mircea-B pe 29 Ian 2026, 14:56
violiv scrie:Acu': sa ridice mana sus posesorii de semi sau Blaser care descarca arma complet intre goane! 
In 99,99% din cazuri la goana cu grupa, scot cartusul de pe teava, magazia si-i pun si capacul de plastic ca sa nu intre mizerie sau orice altceva in zona mecanismelor. Asa mi se pare mie ca este in regula. Chiar daca "sare" ceva in timpul miscarilor in teren, consider ca n-a fost sa fie. 
12/70, 12/76, 30.06, 9,3x62
-

Mircea-B
- Membru important
-
- Locaţie: Bucuresti/Buzau
de yoghi pe 29 Ian 2026, 20:36
"""intre goane"" Ma urc in masina 5km ? Sau Ma intorc in loc si mai merg pe jos 300m?
La ""colective"" ,intr_o zi de vanatoare, sigur vor fi doua cazuri cu cartuse pe teava chiar.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel, Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
-

yoghi
- Veteran
-
de Septimiu pe 30 Ian 2026, 09:11
violiv scrie:Acu': sa ridice mana sus posesorii de semi sau Blaser care descarca arma complet intre goane! 
Din momentul in care m-am facut vanator, incarcam arma cand ajungeam in stand si o descarcam inainte sa plec din stand (inclusiv scos magazia din arma si lasat inchizatorul deschis sau, la lise, arma franta). Am facut asta pana acum 3 ani cand a trebuit sa parcurg o distanta putin mai mare din stand pana la locul de intalnire unde am lasat masinile si dintr-un desis aflat la aprox 20m de mine a iesit o namila de urs care a trecut la 5m de mine. De atunci, la plecarea din stand scot cartusul din camera dar las magazia in arma pana ajung la masina sau la locul de intalnire cu ceilalti colegi dupa care scot magazia si pun arma in husa.
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
-
Septimiu
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj-Napoca
de sean pe 30 Ian 2026, 11:53
Mircea-B scrie:violiv scrie:Acu': sa ridice mana sus posesorii de semi sau Blaser care descarca arma complet intre goane! 
In 99,99% din cazuri la goana cu grupa, scot cartusul de pe teava, magazia si-i pun si capacul de plastic ca sa nu intre mizerie sau orice altceva in zona mecanismelor. Asa mi se pare mie ca este in regula. Chiar daca "sare" ceva in timpul miscarilor in teren, consider ca n-a fost sa fie. 
Asa procedai cand veneai la vanatoare... Dupa cum zicea colegul mai sus,in zone cu ursarie si fara vizibilitate suficienta e mai sanatos sa ai arma incarcata pana iesi la lumina...dealtfel legea nu interzice asta. In speta acestui topic parerea mea este ca legea nu a fost incalcata daca autorizatia nu a fost inchisa...poate ne lamuresc colegii avocati ce inseamna o arma incarcata in lege,eu inteleg prin aceasta formulare cartus pe teava,nu in magazie. Nu stiu daca se face o distinctie pe undeva prin lege sau norme intre armele cu magazie de orice fel si cele fara din punctul acesta de vedere. Articolul 36 Transportul și portul armelor de vânătoare (1) Transportul armelor de vânătoare, pentru care s-a acordat deținătorului dreptul de a le purta și folosi, de la domiciliul sau reședința acestuia la locul unde urmează să se desfășoare vânătoarea potrivit legii se face în următoarele condiții: a) armele trebuie ținute în toc sau husă, asigurate și neîncărcate cu muniție; b) să fie îndeplinite condițiile prevăzute la art. 31 alin. (3) lit. b), d) și e). (2) Portul armelor de vânătoare în locul destinat vânătorii se face în următoarele condiții: a) arma poate fi încărcată, cu condiția ca, după încărcare, să fie asigurată și purtată astfel încât să nu prezinte pericolul producerii unor accidente; b) să fie îndeplinite condițiile prevăzute la art. 31 alin. (3) lit. b) și e); c) arma să se afle în permanență numai asupra persoanei care o deține în mod legal și să nu fie înmânată sub nicio formă altor persoane, cu excepția vânătorilor.
-
sean
- Membru important
-
de Sly_Fox pe 30 Ian 2026, 17:02
Răspunsul la întrebarea inițiatorului acestui subiect este următorul: România. Atât, un singur cuvânt poate explica totul.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de yoghi pe 01 Feb 2026, 00:02
Bai.... La vanatoare intre goane...spre masina....treci un canal....te urci in barca. mai inteleg sa uiti.Dar la masa cand toti stau linistiti si povestesc Nu sunt de acord cu cartuse in arma.
Am vazut clar cum omul se ridica de jos ia pusca prietenului ,apreciaza ca e super si apasa pe tragaci tocmai cand propietarul incerca sa zica: ""vezi ca......! Pusca a facut poc si toti au sarit .noroc ca teava era la 45% in sus.
-

yoghi
- Veteran
-
de Ghinda pe 02 Feb 2026, 10:13
Eu descarc complet între goane. La aia cu poliția Vio, nu au cum să te forțeze. Nu ești la volan.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
-
Ghinda
- Veteran
-
de violiv pe 02 Feb 2026, 23:06
Ghinda scrie:Eu descarc complet între goane. La aia cu poliția Vio, nu au cum să te forțeze. Nu ești la volan.
Nu pentru volan te cauta ci pentru arma! Exista in lege prevedere ca trebuie sa respecti punctul-litera ... fara alcool cata vreme ai arma cu tine. Starea ta se poate testa cu orice dispozitiv omologat sau probe biologice. Chiar si la locul de munca, acolo unde legea sau regulamentele de ordine interna prevad "nu alcool" tot cu etilotestul te testeaza.
-
violiv
- Veteran
-
de Ghinda pe 03 Feb 2026, 07:57
Poate, dar nu au sancțiune la refuz test pentru armă. La aia cu volanul zice ce pățești dacă nu vrei.
-
Ghinda
- Veteran
-
Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 17 vizitatori