Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 15 Mar 2026, 20:36

Mauser 25 sau Haenel NXT?

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Mauser 25 sau Haenel NXT?

Mesajde Calin1987 pe 05 Mar 2026, 20:39

Va salut.
A venit vremea pentru prima arma cu glont, si, dupa multa documentare, au ramas in cursa cele doua din titlu.
Prima optiune ar fi Mauser, singurul lucru care ma deranjeaza este prinderea lunetei pe culata care se realizeaza printr-o sina Blaser sau Swarovski, daca retin bine. Prindere care, cel putin asa mi-a lasat impresia, iti limiteaza fixarea lunetei mult in fata => o pozitie a capului mai in fata =>risc de lovire cu inchizatorul in momentul in care reincarci. Ce-i drept, arma pe care am pus mana nu avea montata prinderea cu luneta, era cheala, sa zic asa, dar din ce am vazut pe youtube am dedus cele de mai sus. Gresesc?
Haenel NXT, desi nu are o actiune atat de lina ca si Mauserul, are avantajul prinderilor picatinny frezate in culata, automat fixarea lunetei se face prin inele, implicit are o toleranta mai mare inainte / inapoi, ceea ce pentru mine constituie un avantaj. Un alt plus este sistemul de armare a cuiului percutor, sistem care iti permite sa armezi sau sa dezarmezi cuiul percutor prin impingerea inainte sau inapoi a boltului.
Voi, daca ati fi in locul meu, spre ce v-ati indrepta?
Calin1987
Nou membru

Locaţie: Beius

Re: Mauser 25 sau Haenel NXT?

Mesajde pipabh pe 06 Mar 2026, 09:03

Ceva lectura despre Haenel chiar aici:
viewtopic.php?f=73&t=20158

Pana nu "verifici"! ce si cum e cu arma live nu stii ce si cum, cele mai multe dintre aceste pareri sunt subiective cum simte fiecare. Trebuie sa pui arma in umar cu luneta montata ca sa-ti dai seama "cum vine".

La intrebarea ta: ""Voi, daca ati fi in locul meu, spre ce v-ati indrepta?"" - eu as alege Sako sau Tikka sau Browning la bugetul acesta! Sau mai pui ceva si te duci la Sauer 505 de la Arrow, pare ca vor sa scape de ele ca am inteles ca nu vor mai fi importatori si chiar au preturi fff bune.
Cat despre o arma cu incarcare liniara alta decat Blaser ordinea ar fi : Chapuis Rols classic sau elegance si atat! Apoi Merkel Helix si Brw Maral!

In rest chestiuni de gusturi.
pipabh
Veteran

Re: Mauser 25 sau Haenel NXT?

Mesajde violiv pe 08 Mar 2026, 06:58

Cu M 25 si luneta nu ai dreptate. Arma are exact aceleasi dimensiuni si pozitie a tevii ca si Blaser. Prinderea de Blaser este una din cele mai bune prinderi rapide de pe piata. Nu degeaba a ales-o si Mauser pe M 25 si Sauer pe S 505. Poti sa pui luneta fix unde vrei tu, mai ales de cand au aparut si prinderile lungi pentru lunete termale. E cam de 3-4 ori mai scumpa decat o pereche de inele pentru sina de la Haenel, e adevarat.
Si Mauser are "piedica" facuta sa armeze percutorul doar ca e la buton.

Decizia ar trebui sa fie luata cam asa: vreau "clasica" dar cu armare liniara ... si atunci iau Haenel sau vreau arma fara culata si cu tevi de schimb - si atunci iau Mauser?
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont