Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 27 Mai 2026, 01:43

BLASER

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: BLASER

Mesajde violiv pe 10 Feb 2024, 23:52

Nu este un surub acolo. Este doar un pin de otel. Acel pin a fost introdus la montaj prin gaurica din fanta inaltatorului si a intrat fortat intr-o gaurica stramta din baza inaltatorului. E "doar" un cui infipt in plastic. Pe el se sprijina varful surubelelor de reglaj ca sa traga foita lateral.

Teoretic (unii zic ca au si reusit asa) centrezi foita exact la mijloc si bati cu un ciocan de cauciuc, plastic in teava ... poate-poate sare din locul lui. Eu am incercat la 3 tevi, am incercat si dupa ce l-am clatinat stanga-dreapta batand in foita, l-am rugat ... si tot n-a iesit. La prima teava am distrus pana la urma foita si am vazut despre ce-i vorba. Cel mai putin distrugator pentru piese mi-a iesit fortand foita sa iasa inspre in sus. Cuplajul este pe coada de randunica si piesele sint din plastic, se deformeaza un pic. Am impins foita intr-o extrema, am bagat intre ele, sub foita, o lama de cutter (o feliuta din aia care se rupe din lama) si am fortat incet cu un patent. La un model mai vechi, cu foita mai groasa, s-a fisurat muchia bazei. La modelul cum ai tu a iesit foarte putin "sifonat", functional daca-l pui la loc. Scoate complet suruburile ca devine mai putin rigida foita.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde cata pe 11 Feb 2024, 00:02

La R93, cel puțin la țeava mea este șurub M3 cu pas fin în teava, presupun M3x0.35, (neverificat). La fel că și la cătare. Restul șurubului(ce iese din țeavă este M3x0,5).
........Piesa a patra conteaza.....
cata
Membru important

Locaţie: Timișoara

Mesajde violiv pe 11 Feb 2024, 09:09

Surubul prinde baza inaltatorului de teava. De fapt este un prezon (surub fara cap) fixat in teava intr-o gaurica filetata si asigurat cu ceva "lipici". Baza inaltatorului este lipita de teava cu "lipici" si asigurata cu o piulita infiletata pe acest surub. Ca sa ajungi la piulita trebuie sa scoti foita inaltatorului ... si aici e beleaua.
O belea mai mica este si sa scoti surubul din teava fara sa-l strici.
violiv
Veteran

Mesajde hunterboy pe 12 Feb 2024, 10:21

cata scrie:Ca la R93, scoți țeavă și bați cu un ciocan de cauciuc din partea opusă foiței până se distruge șurubul interior. Spor!

Cand spuneti "din partea opusa" inteleg ca trebuie batut din lateralul foitei pana se reteaza surubelul?
hunterboy
Membru important

Mesajde hunterboy pe 12 Feb 2024, 10:34

violiv scrie:Nu este un surub acolo. Este doar un pin de otel. Acel pin a fost introdus la montaj prin gaurica din fanta inaltatorului si a intrat fortat intr-o gaurica stramta din baza inaltatorului. E "doar" un cui infipt in plastic. Pe el se sprijina varful surubelelor de reglaj ca sa traga foita lateral.

Teoretic (unii zic ca au si reusit asa) centrezi foita exact la mijloc si bati cu un ciocan de cauciuc, plastic in teava ... poate-poate sare din locul lui. Eu am incercat la 3 tevi, am incercat si dupa ce l-am clatinat stanga-dreapta batand in foita, l-am rugat ... si tot n-a iesit. La prima teava am distrus pana la urma foita si am vazut despre ce-i vorba. Cel mai putin distrugator pentru piese mi-a iesit fortand foita sa iasa inspre in sus. Cuplajul este pe coada de randunica si piesele sint din plastic, se deformeaza un pic. Am impins foita intr-o extrema, am bagat intre ele, sub foita, o lama de cutter (o feliuta din aia care se rupe din lama) si am fortat incet cu un patent. La un model mai vechi, cu foita mai groasa, s-a fisurat muchia bazei. La modelul cum ai tu a iesit foarte putin "sifonat", functional daca-l pui la loc. Scoate complet suruburile ca devine mai putin rigida foita.

Inseamna ca acest "cui" infipt in plastic nu are niciun fel de forma pe capatul lui ca sa-l poti actiona cu un imbus sau cu vreo surubelnita prin gaura aceea mica din partea de sus a foitei.

Ma gandesc sa incerc sa largesc un pic gaura aceea mica de pe foita cu un burghiu mai mare si apoi sa incerc sa-l misc cu un burghiu sau sa-l incalzesc cu un pistol de lipit pana isi da drumul din plastic.

Nu cred ca o sa dea rezultate sa bat cu ciocanul de cauciuc in teava pe partea opusa foitei.
hunterboy
Membru important

Mesajde cata pe 12 Feb 2024, 15:45

hunterboy scrie:
cata scrie:Ca la R93, scoți țeavă și bați cu un ciocan de cauciuc din partea opusă foiței până se distruge șurubul interior. Spor!

Cand spuneti "din partea opusa" inteleg ca trebuie batut din lateralul foitei pana se reteaza surubelul?

Scuze, acum am văzut întrebarea...Mă refer la partea opusă a țevii la 180 de grade față de cătare, bați în țeavă nu în foiță. Merge sigur, eu am văzut această metodă pe Blaserbuds, dar te alegi cu șurubul distrus. Succes!
........Piesa a patra conteaza.....
cata
Membru important

Locaţie: Timișoara

Mesajde violiv pe 22 Apr 2025, 14:37

https://youtu.be/mUSTD6sL9b4?si=GZx2LhldNDzHDX3Y

Ca tot a venit vorba de ciocane...
violiv
Veteran

Mesajde Septimiu pe 12 Sep 2025, 08:43

Vreau sa cumpar o teava de schimb in 9.3x62 pe care o sa o folosesc exclusiv la goana si as mai face o incercare cu red dot. Am avut Aimpoint Micro H-2 pe alta carabina si nu m-am inteles foarte bine cu el dar nici nu prea am avut ocazia sa trag foarte des la vanatoare (am tras mai mult in poligon la tinta fixa).
Dupa ce o sa gasesc teava ma gandesc sa incerc Aimpoint Micro H-2 sau Blaser RD 20. Stie cineva daca intre cele doua exista o diferenta semificativa in ceea ce priveste inaltimea sau sunt cam la fel? RD 20 pare mai inalt decat Micro H-2 (cu montura originala).
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde hunterb pe 12 Sep 2025, 12:34

Salut,
Am avut si aimpoint micro h2 (cu prindere blaser pe teava de 375hh si apoi pe teava de 9.3) si RD 20 (imprumutat pentru testare si dat inapoi). Nu mi-a placut RD 20, e prea masiv pentru gustul meu, sta intr-adevar mai sus ca H2, dar nu asta era problema mea (am pat cu obrazar ajustabil pe R8) ci pur si simplu (si aici scuze pentru exprimarea si motivatia "ne-vanatoreasca") O:-) era ditai pulaul de red dot...
Am ales pana la urma o luneta de goana Zeiss V8 care imi rezolva si problema cu astigmatismul B-) iar red dot mai am doar pe arma mea de suflet, un winchester 1894 deluxe in 30-30 :mrgreen: si ala e mic mititel (docter)
is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
hunterb
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde violiv pe 12 Sep 2025, 19:40

Diametrul discret mai mare al lentilei la RD 20 nu justifica nicicum faptul ca trebuie sa pui pe arma ceva mare, greu si semnificativ mai inalt. Micro e alegerea mai buna intre cele doua.
violiv
Veteran

Mesajde teuton pe 19 Mai 2026, 10:15

Sa va spun experienta mea cu Blaser:
Nu am fost deloc fan al marcii; mi s-au parut niste arme nejustificat de scumpe, prea de fite pentru mine. Dar am tot auzit lucruri bune despre ele si cand un prieten apropiat si-a luat un R8 m-a convins si pe mine sa imi iau. Grea decizie totusi, un efort financiar considerabil, aveam carabina si nu imi trebuia neaparat, etc. Dar m-am hotarat si am configurat-o, am platit avans in februarie 2025 si m-am pregatit de 6 luni de asteptare. Din considerente strict estetice am ales teava canelata, chiar daca venea si cu o greutate in plus. Am zis ca macar sa imi placa.
La sfarsitul lui septembrie 2025 am trecut-o in permis, adica dupa cam 7 luni de asteptare.
Mi-a placut, arata bine. Am mers la poligon, am montat si reglat luneta (nu eu), am tras si am fost foarte placut surprins: in tinta au mers gaura in gaura. Arma este altceva, diferenta mare fata de CZ-ul mai vechi. E adevarat ca este si un calibru mai usor de tras. Am fost la vanatoare la sacali si a mers perfect: 8 sacali cu 8 focuri trase intr-o seara.
Dupa vanatoare am sters teava cu ulei de arma (pe exterior), iar in caneluri am bagat un servetel sa inlatur uleiul strans acolo. Si soc: in interiorul canelurilor s-a desprins brunajul pe o anumita zona a tevii :o Asta a fost pe la inceputul lui octombrie 2025. Era clar ca problema era de aplicare a brunajului deoarece acolo unde s-a desprins a ramas metalul curat, fara urme de oxidare. Si nici de zgariat nu putea fi vorba deoarece interiorul canelurilor este mult mai protejat, iar exteriorul avea brunajul intact.
Am luat legatura cu vanzatorul (Arrow) si a ramas ca va trebui trimisa la Producator pentru garantie
Am mai aflat ca arma mea nu este singura cu aceasta problema si ca cei de la Blaser au schimbat tehnologia de brunare a tevilor
Am zis: asta e, am avut ghinion. Macar se rezolva. Se ocupa Arrow.
Prin februarie 2026 am dus arma la Arrow pentru a le trimite (mai multe) la Blaser. Din pacate, din ce stiu eu inca nu au plecat in Germania #-o Mi s-a spus ca se asteapta ceva de la Politie, dar pare cam dubios de lung timpul scurs, sunt peste 3 luni..
Concluziile mele:
- Blaser este foarte scump, R8-ul este o arma performanta, dar din pacate ajung sa livreze si arme cu deficiente calitative, sub asteptari
-Arrow comunica destul de greu si probabil ca se putea rezolva mai rapid problema mea. Totusi, toti cei pe care i-am cunoscut de la Arrow mi s-au parut amabili
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Mesajde Sly_Fox pe 19 Mai 2026, 17:36

Neplăcută experiență. Data viitoare, după ce se întoarce arma, nu mai băga șervețele în caneluri, lasă așa. :mrgreen:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 20 Mai 2026, 10:06

Experienta mea cu Blaser?!
Prima pe care am vazut-o m-a lasat cu gandul: prea mult plastic pentru 3000€ ... ca atat era atunci.
Apoi am luat una, plastic, nou-nouta din raft de la Arrow. N-as fi luat-o chiar pe aia pentru ca n-as fi vrut calibrul acela ca punct de plecare (era in 243) dar era ultima-ultima si ce urma sa vina ar fi ajuns semnificativ mai scump.
Prima impresie: parca turnase careva nisip in inchizator, abia lucra si cu scartaituri de speriat. La prima examinare arma nu avea nicio picatura de unsoare in maruntaie. S-a rezolvat simplu cu niste ulei si merge si azi.
Dupa un timp nu foarte lung si vreo 2 tapi s-a macinat cauciucul de la talpa patului. Am luat alta si hai s-o schimb. Nu am putut desuruba suruburile de la vechea talpa si a trebuit sa le tai cu flexul. Ocazie cu care am constatat ca armatura din coada patului avusese un defect de turnare si nu se potrivea cu patul, asa ca neamtul a rezolvat romaneste: pilit cu raspila intr-o parte si turnat rasina la greu, rasina care s-a scurs pe suruburi si piulite si le-a blocat. Stiind eu deja care-i povestea fara sfarsit a garantiilor la arme in Ro, am rezolvat-o tot singur - ajustat frumos armatura, inlocuit piulite si suruburi cu unele pentru mobila si fixat cu rasina elastica. A functionat.

In timp am mai adaugat cateva in rastel. Printre ele si o LR 2, din aia tactica. Si mi-a venit ideea sa pun pe acel pat super-stabil tevile simple de pe paturile de vanatoare pentru reglajul cat mai precis al lunetei. Asta pentru ca absolut toate tevile pe care le am, in toate calibrele, trag mai bine decat mine. Ulterior reglajului pe patul tactic am probat tevile pe paturile de vanatoare. Si am constatat ca teava de 243 pusa pe sasiul ei original trage in alta parte. Am rotit tevile in nenumarate combinatii, ba chiar am mai testat si cu unele tevi-paturi de la amici. 99% trag la fel daca le reglezi pe un pat si muti teava pe alt pat. Cu exceptia plasarii tevilor pe acel sasiu original al armei initiale in 243. Evident acel sasiu e "stramb" ... undeva are o imperfectiune la prelucrare semnificativ mai mare decat cele doua sutimi de milimetru cu care se lauda Blaser si care tensioneaza cumva tevile de arunca focurile in alta parte. Detectarea imperfectiunii depaseste posibilitatile mele asa ca a ramas asa ... doar sa nu uit si sa pun cumva alta teava.
Foarte probabil ca fiind norocos din nastere am nimerit singura Blaser stramba...

Cand au schimbat modelul si piata a explodat am auzit ca si problemele s-au inmultit. Nu numai la noi, in lumea a treia ci mai peste tot: serii de capete de inchizator care nu percutau sau nu extrageau, exfolieri pe la finisaje de acoperire scumpe, bla-bla. Sa nu extraga am patit la o teava R 8 in 223. Problema am rezolvat-o tot eu si se tragea de la arcul care tensioneaza gheruta extractoare. Cum sistemul folosit la Blaser a migrat si la alte arme, am auzit foarte recent de un lot de M18 cu aceeasi problema.

P.S. din pacate nu este o problema numai la Blaser. Si alte firme mari de tot dau rateuri serioase, inadmisibile acum 10 ani, la prelucrari si finisari. Cate culate cu gauri strambe pentru suruburile bazelor am vazut in ultimii 2 ani n-am vazut in precedentii 20, cand credeam ca numai de la Cugir pleaca armele strambe. Pare ca este o "politica" mondiala daca 1 din 5-6 masini ajung in service in primul an cu probleme de garantie pe plan european - se pare ca este mai ieftin sa schimbi piesa in garantie decat sa ai un CTC foarte riguros.
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 20 Mai 2026, 10:16

Am uitat: n-am renuntat la Blaser din cauza asta! Ba chiar am mai strans =))
Da' am inceput sa caut si vechituri din anii "70-"80, "anii de aur" in productia de arme ... doar de dragul de a pipai ceva complet si perfect finisat.

https://www.facebook.com/share/p/1EfiKQfJwP/

P.S. stiu ca nu-i voie cu link-uri da' n-a vrut sa incarce pozele aici. Scuze anticipate!
violiv
Veteran

Mesajde Ghinda pe 20 Mai 2026, 12:10

R93! Ăsta este Blaser!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde violiv pe 22 Mai 2026, 18:14

Ghinda scrie:R93! Ăsta este Blaser!

Culmea este ca ultimul Blaser original este modelul 850 si varianta ulterioara, facute intre 1985 si 199x.
Cand a vandut firma, domnul Horst Blaser a dat-o cu totul ... nume, licente, proiecte. R 93 era abia "in fasa" iar tot ce s-a facut dupa nu mai este creditat a fi facut de Horst B. Altii au lucrat la ele.
La fel si la basculante - ultima Blaser este modelul 880, cu inchizator cam ca la Benelli 829, care suporta si magnum-uri grele. B 95/97, S 2, D 99 si BD 14 sint facute dupa... K-ul este doar o cosmetizare a vechiului model, practic au schimbat doar prinderea de luneta.

La fel simt si eu camd e sa aleg ... daca e de mers la vanatoare iau R 93 la orice. R 8 le-am facut de poligon =))
violiv
Veteran

Anterior

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont