Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 20 Iun 2026, 14:11
|
|
|
Vanatoarea la mistret, la goana panda sau dibuit este una din cele mai raspindite vanatori din Romania . Zona de deal si munte , campie , Delta - toti vanatorii asteapta sezonul de mistret cu mare placere . Aici discutam totul despre vanatoarea de mistret, metode de vanatoare, munitia si calibrele pentru mistret, tehnici de vanatoare .
Moderator: CCM
de claudiu pe 17 Noi 2006, 11:51
claudiu tinca scrie:am facut un experiment asemanator cu o beretta 12/76, tevi de 76. am folosit munitie rottweill magnum gold. am tras la 35 m si apoi la 70 m. diferentele au fost nesemnificative in ceea ce priveste caderea. am tras cate doua serii a 5 focuri la fiecare distanta.
Mai bine-mi dadeai mie breneke-urile si iti povesteam eu cum sta treaba cu trasul si cu grupajul. Cel din urma odata cu virsta devine din ce in ce mai mare indiferent de scula folosita. 
-
claudiu
- Veteran
-
- Locaţie: Bucovina
de Vechio pe 19 Noi 2006, 04:50
De ce nu? 
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
-

Vechio
- Veteran
-
- Locaţie: Malul Crisului
-
de Incepator pe 19 Noi 2006, 19:35
"Gold" se trage numai din tevi cilindru sau cilindru imbunatatit , "silver" se trage din orice teava, indiferent de choke. Asa scrie pe site-ul Rotweill.
-
Incepator
-
de mirciullika pe 23 Noi 2006, 17:38
Dupa parerea mea nimic nu se compara cu arma lisa la vanatoarea de mistrat in zona de paduri dese!
-
mirciullika
-
- Locaţie: Timisoara
de mirciullika pe 23 Noi 2006, 18:44
Sunt total de acord cu tine! Am fost la partide de vanatoare in care au cazut mistreti in foc de la arma lisa si de la carabina s-au mai dus 100 m!
Bineinteles depinde si de tipul de carabina si al glontului folosit! Dar parca e si mai interesant cand impusti un mistret cu arma lisa!Trebuie sa fi smecher sa il lasi sa vina aproape sau sa stii unde sa il astepti atat la panda cat si la goana!
-
mirciullika
-
- Locaţie: Timisoara
de greier99 pe 08 Feb 2007, 10:09
@drinovanpaul daca exista posibilitati materiale pastrati lisa pt fazani, iepuri, rate, etc. Vanatoarea adevarata la mistret se face cu arma cu glont(carabina)
Posibilitati or fii, dar cu ele ar trebuii sa fac voliera pentru fazani si rate iar pentru iepuri tarc, ca la noi nu sunt dinastea.(am si carabina si lisa)
Parerea mea este, cu carabina sa mergeti la panda si cu lisa la goana.Accidentele pe care le stiu, au fost "vanatori impuscati" cu carabina.
Adevarul e, ca lisa nu da precizia carabinei mai ales cu luneta si de aceea toti aleg carabina. Nuuu eu merg cu lisa la vanatoare si trag la distanta la care vanatul sa cada.Asta este 
Si greieru' poate sa vaneze!
-

greier99
- Veteran
-
- Locaţie: Cheia
de greier99 pe 08 Feb 2007, 12:40
@8x57
Nu ca e "bine" e "super bine", nu poti sa stii unde iti este colegul, mai in fata sau mai in urma ta.  Galagia facuta de gonaci, poate sa-ti insele auzul, si e periculos 
-

greier99
- Veteran
-
de Cristi pe 08 Feb 2007, 19:01
drinovanpaul scrie:parerea mea e ca daca esti handicapat impusti omul si cu alice de 2,5 mm nu-ti trebuie glont. Daca se foloseste cum trebuie carabina nu vor aparea cazuri de impuscare. daca ai ferrari nu inseamna ca urmeaza sa faci accident cu el, la fel de usor faci accident si cu dacia!!! In mainile celor bine insturiti carabina e nr 1 de departe.
Ai perfecta dreptate, in afara de faptul ca tirul este unul din putinele sporturi in care persoanele cu handicap au rezultate notabile (vezi olimpiadele dedicate), de multe ori mai bune decat ale noastre, cei "sanatosi"!
-

Cristi
- Veteran
-
de greier99 pe 08 Feb 2007, 20:14
@drinovanpaul
Nu ai inteles bine, daca vrei sa impusti pe cineva merge si cu 1.5mm(este treaba fiecaruia), la mine la grupa poti vana cu carabina, normal, dar o sa ai un stand cu ce mai mare vizibilitate. Dar prin acel stand nu prea trece vanatul.Motivul este ca animalul (ex. mistretul), cauta sa iasa la capatul reastului (arh. desis tanar) si sa treaca in scurt in altul, deci nu prin locuri deschise.
Nu vorbesc cu pacat, dar vanatorii nostri se uita cu putina neincredere la vanatorii cu carabina si stii care este motivul :in ziua de astazi cei mai tineri vanatori(acum ca sa fi vanator trebuie sa ai bani), vor sa mearga la vanatoare cu arme cat mai sofisticate, cat mai puternice, cat mai precise(lucru bun) si in majoritaea lor cu carabine, dar nu tin cont de experienta.
Asta a fost doar o discutie si nu vreau sa supar pe nimeni(trebuie tinut cont de relieful terenului de vanatoare) . 
-

greier99
- Veteran
-
de greier99 pe 09 Feb 2007, 07:42
@drinovanpaul
Salut, duminica trecuta am fost la vanatoare in Dambovita si aveam si carabina si lisa.Nu stiam relieful terenului de vanatoare, care pana la urma era la fel ca la mine.Vanatorii din grupa respectiva foloseau toti lise (coincidenta), iar eu am luat carabina (am luneta de goana si destui ani de vanatoare nu pe jocuri PC).Am fost asezat in tiitoare, exact ca la noi, in locurile deschise (la gol, linie de inalta si la drum) putin m-am ofticat ca nu am luat lisa din masina; asta este
La sfarsitul vanatorii discutam intre noi de toate si unul(se tot uita la carabina) a venit la mine si mi-a povestit intamplarea de anul trecut, cand un coleg de-al lor a fost impuscat din greseala.
Unul din vanatorii din tiitorile de mai jos, trage cu carabina dupa mistret,nu-l nimereste, glontul continua mersul prin toata padurea de fag, nu atinge nici o cracuta, nici un copac, nimic in calea lui si se opreste in inima unui vanator aflat aproape la 300m, in tiitoarea de sus.Vreau sa se stie ca; linia tiitorilor la acest relief trebuie sa fie pusa dupa configuratia terenului si nu poate sa fie dreapta.
A dreaqului fatalitate
Asa ceva nu se poate intampla  . 
-

greier99
- Veteran
-
de Ghinda pe 09 Feb 2007, 11:07
greier99 scrie:@drinovanpaul Salut, duminica trecuta am fost la vanatoare in Dambovita si aveam si carabina si lisa.Nu stiam relieful terenului de vanatoare, care pana la urma era la fel ca la mine.Vanatorii din grupa respectiva foloseau toti lise (coincidenta), iar eu am luat carabina (am luneta de goana si destui ani de vanatoare nu pe jocuri PC).Am fost asezat in tiitoare, exact ca la noi, in locurile deschise (la gol, linie de inalta si la drum) putin m-am ofticat ca nu am luat lisa din masina; asta este La sfarsitul vanatorii discutam intre noi de toate si unul(se tot uita la carabina) a venit la mine si mi-a povestit intamplarea de anul trecut, cand un coleg de-al lor a fost impuscat din greseala. Unul din vanatorii din tiitorile de mai jos, trage cu carabina dupa mistret,nu-l nimereste, glontul continua mersul prin toata padurea de fag, nu atinge nici o cracuta, nici un copac, nimic in calea lui si se opreste in inima unui vanator aflat aproape la 300m, in tiitoarea de sus.Vreau sa se stie ca; linia tiitorilor la acest relief trebuie sa fie pusa dupa configuratia terenului si nu poate sa fie dreapta. A dreaqului fatalitate Asa ceva nu se poate intampla  . 
Ati fost pe Muschiu?
Stiu povestea de anul trecut de la vanatori.
-
Ghinda
- Veteran
-
- Locaţie: Bucuresti
de zeb stump pe 09 Feb 2007, 11:48
SCOOBY scrie:La noi, nu se merge cu carabina la colective cu grupa. La vanatorile organizate de Silvic, da. Desi am carabina, am preferat sa o las acasa si sa ma duc cu lisa, din cateva motive - lipsa mea de experienta cu ea, - lipsa de incredere a celor cu care vanam (o grupa unde ajungeam prima data si nu stiam pe nimeni)- padure foarte deasa. Cam motivele expuse de Greier99... nu voiam sa se uite aiurea la mine ca vin cu nu-stiu-ce-arma... Plus ca, in speta in cauza, am fost chiar inspirat sa vin cu lisa, era si la iepuri... am facut un dubleu mic  , de aproape, dar orisicat... m-au felicitat oamenii... am fost mandru de mine (lucru mai rar)... Cei doi iepuri luati de mine au fost singurele piese la acea vanatoare 
Scooby,se punea problema de mistreti,la iepuri cred ca toata lumea merge cu lisa  ...A,cu exceptia celor care folosesc 22lr... 
-
zeb stump
- Veteran
-
- Locaţie: Rm.Vilcea
de greier99 pe 09 Feb 2007, 14:15
@ghinda
Da pe acolo, ca nu am tinut minte locurile, dar oricum mi-au placut si locurile si oamenii.
Iar cu intamplarea de pe acele meleaguri, al draqului ghinion.
Ceea ce discutam nu trebuie luat drept lege, asa consider eu ca breneke-ul este foarte bun la mistret(nu ca ar fi mai bun decat glontul). 
-

greier99
- Veteran
-
de Ghinda pe 09 Feb 2007, 23:38
Chiar nu tii minte? Am auzit ca ai state vehi pe zona 
-
Ghinda
- Veteran
-
de greier99 pe 10 Feb 2007, 02:40
@Ghinda
Ce sa faci memoria joaca feste uneori
Sper sa ne intalnim cat de curand si sa povestim de vanatorile avute. 
-

greier99
- Veteran
-
de todohunter pe 12 Feb 2007, 20:37
La o vanatoare mi-a iesit un mistret pe la vreo 40-50m, pe lat, si am tras cu un cartus Rottweil, Brenneke, care a trecut prin animal, infigandu-se intr-un fag cu tot cu o bucata de plaman. Mistretul si-a continuat trapul si a cazut dupa o suta de metrii, intr-o groapa.
La alta vanatoare, un mistret mi-a venit mai aproape, pana in 30 m si am tras cu un Sellier&B, tot Brenneke, a marcat focul, si a mai alergat inca 200-300m. Nu a lasat sange decat dupa aproape 50 m de la locul unde am tras. cand am verificat urma si nu am vazut sange m-au trecut niste emotii, dar ... l-am gasit. Glontul i-a strapuns cavitatea toracica, i-a gaurit un plaman si ficatul si s-a oprit in coaste.
Acelasi vanator, aceeasi arma, alt act... Un mistret in goana mare sa ma dea jos (eram in goana). Am tras de la 30 m cu un Rottweil, de aceasta data Slug, si a picat in 15 m oprindu-se cu ratul intr-un fag. Glontul i-a trecut prin inima si s-a deformat in coaste.
In toate cele trei exemple au fost vieri.
243 win e o bijuterie pentru tap ...
-

todohunter
- Membru important
-
- Locaţie: Brasov
-
de Vizitator pe 12 Feb 2007, 21:01
dintre proiectilele care sunt renumite in a face gauri interesante si dare de sange de proportii este Remington buckhammer.
Prefer proiectile care au o sectiune frontala plata sau tronconica. Sistemul wadcutter este de preferat pentru vanatul de aproape.

-
Vizitator
-
de claudiu pe 13 Feb 2007, 16:20
eltorro scrie:dintre proiectilele care sunt renumite in a face gauri interesante si dare de sange de proportii este Remington buckhammer. Prefer proiectile care au o sectiune frontala plata sau tronconica. Sistemul wadcutter este de preferat pentru vanatul de aproape. 
Salut. Inteleg ca recomanzi acest proiectil pt vinat mare ... mistret de exemplu. Ce il diferentiaza de Breneke-ul clasic(cel tip oala). Ma refer la balistica si nu la forma (care este evidenta). Datorita formei inteleg de ce e un proiectil pt "aproape". Oricum ramin la ideea ca proiectilul unic il tragi la maxim 50 metri (in majoritatea cazurilor nici atit).
Corpul celui din figura de mai sus este este turnat integral din plumb?
Multumesc anticipat.
-
claudiu
- Veteran
-
- Locaţie: Bucovina
de todohunter pe 13 Feb 2007, 16:30
Inca nu am vazut pe la noi (in zona Brasov, Sibiu,Ploiesti) acest tip de proiectil. A vazut cineva astfel de glonte pe undeva? Cred ca sunt interesante. Banuiesc ca " de aproape", inseamna cum a spus si Claudiu, pana in 50m... nu?
-

todohunter
- Membru important
-
-
de silver pe 21 Feb 2007, 19:05
ce parere aveti despre clasica "bila" sau "bila buzdugan" ? la mine in zona se utilizeaza cu rezultate foarte bune, pe langa brenneke.
-

silver
- Veteran
-
- Locaţie: Timis, Brasov
de silver pe 21 Feb 2007, 19:23
oriunde, oricand, oricum !
personal, parca merge mai bine bila!
-

silver
- Veteran
-
de silver pe 21 Feb 2007, 22:39
 m-ai prins. in cele mai multe cazuri da.recunosc.
acuma nu e scuza dar parca e alta treaba cand nu dai direct cu posta cum fac altii.
totusi se mai folosesc bila prin tara? o curiozitate am in legatura cu bila crestata(nu am folosit niciodata, mi se pare groaznica-am vazut porci puscati cu asa ceva).....asta se mai foloseste?
Ultima oară modificat de silver pe 21 Feb 2007, 22:42, modificat 1 dată în total.
-

silver
- Veteran
-
de silver pe 21 Feb 2007, 22:44
k. got the message! sorry
-

silver
- Veteran
-
de violiv pe 22 Feb 2007, 09:06
Eu am folosit intr-o vreme bile crestate pe teava cu shock full (postele nu mi-au placut niciodata). Merge chiar bine. Am vazut si tap si mistret impuscat cu asa ceva si nu aratau deloc groaznic. Bila recuperata dintr-un mistret caruia-i strabatuse cavitatea toracica si se oprise in costele de partea cealalta era doar turtita, se pastrase intreaga. E ceva mai usoara decat un brenekke si pare ca ar avea o traiectorie ceva mai plata. E doar o parere si nu am teste riguroase de confirmare. Nu stiu daca mai exista in comert cartuse incarcate 'oficial' cu astfel de proiectile. Probabil au ele ceva de nu se mai poarta.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de leo pe 22 Feb 2007, 10:28
eltorro scrie:locked core a fost conceput sa fie tras numai in tevi cu ghinturi. Acelasi lucru este in proportie mare valabil si pentru copper solid.
Ca o regula, cam tot ce este sabot este conceput pentru tevi ghintuite.
Ma gindesc sa incerc Federal Premiun, Barnes Expander:
http://www.federalpremium.com/ballistic ... arm=5&s1=1
dar nu stiu eficienta lui in teava lisa (pe cutie este recomandat pentru tevi ghintuite), oare este eficient in tevi lise?
Totodata vreau sa comand un soc ghintuit, dar ma gindesc, ca datorita vitezei mari, aprox. 600m/s, a proiectilului nu prea pare util un asemenea soc, care are lungimea de vreo 10cm.
Se merita sa cheltuiesti 45$ pentru soc?
Ultima oară modificat de leo pe 22 Feb 2007, 12:00, modificat 1 dată în total.
-
leo
- Nou membru
-
de todohunter pe 22 Feb 2007, 22:52
Un alt proiectil bun pentru mistret este Glontul Fleche, fabricat de Sauvestre, si testat la St. Etienne. Are o buna precizie pana la 70-80m datorita modului de constructie al proiectilului, se bazeaza pe o viteza initiala mai mare decat la gloantele obisnuite trimise din tevi lise, si are o putere mai mare de distrugere comparativ cu acelasi tip de gloante.
Prezinta un grad scazut de ricoseu lateral, datorita glontului care este format dintr-un aliaj de plumb cu capul glontului fragmentabil. La glont mai este prinsa cu un surub si o coada de plastic cu rol de stabilizare pe traiectorie si asigurarea unei usoare miscari de rototranslatie . Tragand cu aceste proiectile se poate sesiza o usoara scaderea a reculului. Eu personal am impuscat numai un mistret cu acest tip de glont dar in 25-30m.
[albumimg]2037[/albumimg] [albumimg]2038[/albumimg] [albumimg]2039[/albumimg]
-

todohunter
- Membru important
-
-
de violiv pe 23 Feb 2007, 08:40
Ce vrei tu este un soc 'paradox'. Se mai gasesc, pe ici pe colo, pe la diversi producatori. Cauta prin postarile mai vechi, parca la topicul 'alicele' am scris pe larg despre acest tip de shock.
In mare, s-a renuntat la el pentru ca nu facea cine stie ce lucruri bune. Beleaua mare era ca supunea tevile la un stres intens in momentul ajungerii proiectilului in zona ghintuita astfel incat tevile normale cedau repede iar armele construite special aveau tevile mult mai groase si grele. In concluzie, sa pui un soc paradox pe o teava care n-a fost proiectata pentru asta nu e recomandabil. Mai ales ca acest tip de shock dadea randament impreuna cu proiectilul creat special pentru el.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de leo pe 23 Feb 2007, 08:58
Clear & Crystal.
La spin si la stres ma gindeam si eu.
-
leo
- Nou membru
-
de todohunter pe 24 Feb 2007, 09:30
eltorro scrie:proiectilul asta arata foarte bine. Am sa incerc sa-l gasesc si la noi 
La noi in tara inca nu am gasit glontul. Mi l-a adus un prieten din Elvetia. Imi spunea ca este destul de raspandit pe la ei, mai mult in partea care se invecineaza cu Franta ( ca doar este facut de francezi).
-

todohunter
- Membru important
-
-
Înapoi la Vanatoare de mistret
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori