Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 10 Iun 2026, 08:52

tehnica incarcarii cartuselor "in casa"

Loc in care se vor arhiva topicuri interesante la vremea lor , dar cu valoare mai mult sentimentala pentru membrii forumului .

Mesajde amis pe 10 Feb 2007, 13:04

30-50 lei la Pitesti . ( :) :wink: )
amis
Veteran

Locaţie: Pitesti

Mesajde florin.t pe 16 Feb 2007, 08:02

Batranii foloseau o masura facuta dintr-un tub retezat la nivelul umarului interior (tuburile mai vechi aveau un fel de paharut in interior pana la nivelul unde se punea pulbere). Era bun pentru pulberi din care se foloseau 2.4 gr la 36 gr de alice. Pulberile moderne se pun 1.6 sau 1.7 gr de pulbere la 36 gr de alice (conform specificatiilor producatorului). Deci n-au facut nici o gresala :roll: a folosit doar aceeasi masura :wink: :roll: :shock:
florin.t
Veteran

Locaţie: malu' Crisului

Mesajde Marius pe 16 Feb 2007, 16:38

petrica scrie:arma aproape ca arata ca o umbrela.

Buna la ploaie. :wink:

PS Cine poate spune cu precizie cate din armele "explodate" au ajuns asa din cauza munitiei sau din cauza unor dopuri accidentale si neobservate in teava?
Marius
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde greier99 pe 16 Feb 2007, 22:04

Un mic adevar, dar bun de luat aminte:
cu vreo 6 ani in urma am cazut la vanatoare in zapada (frig afara de crapau pietrele),zapada mi-a intrat pe teava la o semiautomata (Browning). Eu am scuturat cat am crezut de cuviinta, dar nu m-am uitat pe teava. Frigul , frig, zapada a inghetat pe teava (ramasese destula) si cand am tras sa auzit un bum infundat si apoi bumm mai puternic.Rezultatul era sa fie o umbrela din teava armei, dar am avut noroc cu o "cocoasa" la 2-3 cm de capatul tevii. :cry: :cry:
Si greieru' poate sa vaneze!
greier99
Veteran

Locaţie: Cheia

Mesajde armi pe 18 Feb 2007, 22:20

si dupa ai vadut arma firesc nu :lol: :D
"Through Performance to Type"
armi
Veteran

Mesajde armi pe 18 Feb 2007, 22:33

cunosc un "vanator" care are un cugir cal 12 si isi face singur cartusele cel putin pana anul acesta ca nu a mai venit la grupa! ne povestea cum incarca el cartusele:"pun pulberea si o bat bine.. apoi bag bura fiarta in parafina si o indes bine si peste alicasi gata cartusu'" cate o data amesteca pulbere neagra cu pulbere normala!
nu vreti sa stiti cum se auzea cand tragea...iar eu unul nu am vazut sa cada vre-o piesa dupa ce tragea el! :D
tipul nu accepta sfaturi! eu mereu ma asteptam sa ii crape arma dar cugirul s-a dovedit rezistent! :P
"Through Performance to Type"
armi
Veteran

Mesajde zeb stump pe 19 Feb 2007, 09:08

La topicul despre interzicerea incarcarii,m-ati luat pe sus(unii),si acum vad ca toti aveti ncolegi de grupa care fac timpenii.Nu e doar problema lor,pentru ca ii pun in pericol si pe cei din jur!
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde zeb stump pe 19 Feb 2007, 09:29

Pentru ca alta cale nu exista...Sti ca nu la poti explica ca gresesc!
zeb stump
Veteran

Mesajde greier99 pe 19 Feb 2007, 09:49

@armi
si dupa ai vadut arma firesc nu Laughing Very Happy

Bravo, sa stii ca ai ghicit, doar pretul a lasat de dorit. :wink: :cry:
greier99
Veteran

Mesajde zeb stump pe 19 Feb 2007, 10:14

Nu e acelasi lucru!Una e cum folosesti un lucru potential periculos,si alta e cum e facut,pt.ca daca e facut prost,e periculos si daca il folosesti cum trebuie.
Da,asta cu un fel de autorizare pentru incarcarea cartuselor nu e o idee rea,dar suntem romani,si multi ar lua autorizarea,apoi ar face tot cum cred ei.Nu vei convinge in veci pe unii ca un cartus,sa zicem B&P,e mai bun decit unul facut de ei,cu te miri ce combinatie de pulberi,cu nu stiu ce bure,etc...
zeb stump
Veteran

Mesajde Cristi pe 19 Feb 2007, 12:25

drinovanpaul scrie::? Trebuie gasita oricum o solutie....urmarea unui curs sau orice altceva...repet nu poti sa ingradesti o chestie din cauza ca 2-3-5 nu o pot respecta. este ca si cum ne-ar interzice dreptul de a purta arme din cauza la 2-3-5 care intra in banci sau mai stiu eu unde cu arma de vanatoare si impusca oameni.

De acord 100% cu drinovanpaul. Reincarcarea e o actiune care implica aceeasi responsabilitate ca si trasul cu arma. Interzicerea e inacceptabila pentru ca nu rezolva problema incarcarii defectuoase , si ar fi si o pierdere pentru cei ce o fac responsabil. Si chiar daca , sa zicem , s-ar interzice vanzarea de componente, nimeni nu te poate impiedica sa desfaci x cartuse si sa le refaci cum vrei tu.
Ultima oară modificat de Cristi pe 19 Feb 2007, 19:26, modificat 1 dată în total.
Cristi
Veteran

folosirea sertizorului

Mesajde catalinc pe 12 Mar 2007, 15:50

Buna am si eu o intrebare as vrea sa stiu cum se pote face un sertizaj bun la cartuse, recent mi am luat o masina de serizat dar nu prea reusesc sa fac setizajul corect. Masina de sertizat nu e in stea e obisnuita
catalinc
Membru activ

Locaţie: Resita

Mesajde violiv pe 12 Mar 2007, 17:02

Este vorba de o masina de sertizat 'clasica' ce rasfrange in interior marginea tubului peste un capacel plasat anterior. Partea mai proasta este ca astfel de masini au fost create special pentru tuburile de carton. Masinile de sertizat in stea sunt ceva mai sofisticate, mai scumpe si mai greu accesibile.
Pentru cea clasica, sa incerci sa sertizezi un cartus ce a fost incarcat o data si sertizat in stea e utopic. Nu prea vei reusi sa faci un cartus corect. Nici cartusele ce au fost sertizate cu capacel sau tuburile noi dar confectionate din plastic nu prea merg inchise cu o masina de mana. Se poate aplica la acestea din urma un mic artificiu: dai repede la manivela fara sa presezi intens, marginea tubului se incalzeste prin frecare, se moaie si se poarta ceva mai docil. Chiar si asa, multe cartuse se strica la capat in loc sa se inchida corect. Iar lungimea de tub care se rasfrange este mult mai mica decat la cele de carton - sertizat cat sa fixeze capacelul permite jocul mare al alicelor in interior. Ca sa iei din spatiul mort ramas trebe sa pui bura mai groasa.
Cauta tuburi de carton si capacele bune.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Marius pe 12 Mar 2007, 18:28

Cand faceam cartuse aveam si eu tot masina de serizat rotund (cu capacel de carton.
Tuburile de plastic adunate de prin poligon le "netezeam" sertizajul original stea cu un fel de calibroare din otel incalzite. Dupa ce tubul devenea cilindric si pierdea urmele de sertizaj stea, le puteam incarca si seriza rotund. Munca dracului! Nu merita!
Marius
Veteran

Mesajde Eugeniu Cerempei pe 17 Apr 2007, 10:46

In basarabia 60-70 % din cartushe sint home made. De cind mă tzin minte, il văd pe bunelul sha tatăl meu la masă incărcind cartushe ;)
Am inceput shi eu pe la 7 ani să-i ajut, shi peste putzin timp le făceam mai repede decit ei!!! :lol:
La noi se foloseshte pulberea rusească, mai mult "SOKOL", in 20 ani n-am auzit un cuvint rău despre ea.
O cutie de 200 g - 6 eur( anul trecut), 1 kg de plumb cam 1,5 eur-dar e greu de găsit, tuburi noi de poliet. - 0,11 eur, tub metalic - 0,3 eur, fulminant- 0.03 eur........asha că face !!!!!!
am un aparat special pt pulbere- o dată cintărit vine fiecare dată exact..
sint in vinzare shi bure din pislă, dar cum tatăl meu a cumpărat citeva cutii...mai am pe vrio10 ani!!! :lol:
cum fac: pun intii in toate tuburile pulbere, care sint puse intr-o cutie specială să nu cadă.... pun o bură de hirtie- tăiate de mine, pun o bură de pislă- cam 7-8 mmm apăs bine cu o piesă din plastic, o bură de polietil. normală, tip conteiner- ca shi cele din cartushele ce se cumpără, shi in sfirshit plumbul shi iarăsi o bură de hirtie pe care scriu mărimea alicelor.
Pt a inchide folosesc o mashină de sertizat rotund, clasică. Iar dacă folosesc tuburi de metal, e mai ushor..... cu putzină ceară se rezolvă problema ;)
Rezultatele sint mult mai bune decit cu cartushele cumpărate...... garantat!!!
Ultima oară modificat de Eugeniu Cerempei pe 17 Apr 2007, 13:45, modificat 1 dată în total.
Eugeniu Cerempei
Veteran

Locaţie: Faro, Portugal

Mesajde violiv pe 17 Apr 2007, 10:59

De unde iei capse pentru tuburile de metal?
Am si eu o cutie de 100 bucati, cal 16, cumparate acum 15 ani de la un moldovean si au suportul pentru capsa si 'nicovala' practicate in baza tubului - necesita o capsa micuta, speciala.
In eventualitatea ca se vor permite din nou cartusele reincarcate as vrea sa incerc niste cartuse in tub de metal.
violiv
Veteran

Mesajde Eugeniu Cerempei pe 17 Apr 2007, 11:18

violiv scrie:De unde iei capse pentru tuburile de metal?
Am si eu o cutie de 100 bucati, cal 16, cumparate acum 15 ani de la un moldovean si au suportul pentru capsa si 'nicovala' practicate in baza tubului - necesita o capsa micuta, speciala.
In eventualitatea ca se vor permite din nou cartusele reincarcate as vrea sa incerc niste cartuse in tub de metal.

In august am să merg in basarabia, dacă doreshti itzi cumpăr atunci citeva cutii.....nu sint scumpe ;)
Eugeniu Cerempei
Veteran

Locaţie: Faro, Portugal

Mesajde violiv pe 17 Apr 2007, 11:25

Multumesc!
Dar cred ca va fi la fel de dificil sa le aduci in tara ca si o arma! In Ro sunt pe acelasi plan cu armele si cartusele.
violiv
Veteran

Mesajde gabriel vasilescu pe 15 Noi 2007, 15:02

eu trag in general cu cartuse de la magazin ..., dar sunt si adeptul incarcarii de cartuse si pe care le folosesc cu mare placere ....
Cooncluzie : nu e o mare inginerie sa incarci cartuse ...dar necesita multa rabdare si exercitiu ...apoi iti vei da seama cum sta lucrurile ...Si nu uita.., o balanta electronica ( ptr bijutieri ) ptr ati face o masura ptr pulbere si una ptr alice ... :wink:
Atentie ! cu cit incarci ( e vb de pulbere ) si de alice
gabriel vasilescu
Membru important

Locaţie: Capitala RO

Mesajde greier99 pe 16 Noi 2007, 15:40

gabriel vasilescu,
Daca nu te superi... la ce-ti trebe cartuse incarcate acasa?Sau mai bine zis, cu ce alica incarci cartusele acasa? :wink:

P.S. Ai grija sa nu schimbi pusca (teava). :lol:
greier99
Veteran

Mesajde gabriel vasilescu pe 16 Noi 2007, 15:54

Greier de ce sa nu lasi vinatorii sa isi faca cartuse ...?
Daca e placerea lor ... de ce nu, si daca cineva isi incarca e treaba direct a lor ai ceva contra ?? Iar eu daca incarc imi incarc ptr mine ...inseamna ca imi face placere :wink:
gabriel vasilescu
Membru important

Mesajde gabriel vasilescu pe 16 Noi 2007, 16:49

hei..., greier nu cred ca te-ai suparat ..., asa-i ? :wink:
gabriel vasilescu
Membru important

Mesajde Cristi pe 16 Noi 2007, 18:03

Si eu fac uneori cartuse. Nu pentru ca as obtine cine stie ce rezultate.Le incarc cat se poate de corect, fara artificii. La fel, imi place cozonacul pe care il face mama. Comparativ cu cel pe care il cumpara nevasta-mea de la magazin.
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde violiv pe 16 Noi 2007, 20:15

Ca tot veni vorba, am reusit sa fac rost de toate componentele necesare pentru a incarca tuburile de arama in cal. 16.
Astept o zi cu soare si cu un pic de chef si incerc sa-mi amintesc cum se face :wink: .
Da-mi mai trebe si o clasica cu cocoase exterioare pentru ele :P
violiv
Veteran

Mesajde Cristi pe 16 Noi 2007, 20:36

“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde gabriel vasilescu pe 17 Noi 2007, 04:23

pai mai ia-ti una cu cocoase vio... :wink: :P
gabriel vasilescu
Membru important

Mesajde violiv pe 17 Noi 2007, 09:24

Mersi Cristi!
Tocmai ce-o vazusem si eu cu vreo doua zile inainte. Da-i mai frumoasa si mai buna cea care era de vanzare pe la noi. Problema e ca am luat prea multe arme anul acesta (nu in opinia mea, desigur :roll: ) si nu mai am "loc". Vorba aia: vine iarna si mai trebe si ghetute la copii :wink:
violiv
Veteran

Mesajde Ahotnic pe 17 Noi 2007, 11:55

putin off topic... dar nu am gasit un loc mai bun in care sa adresez si eu o intrebare in legatura cu cartusele Cheddite JK8 ... ce stiti de ele, sunt bune, ati inercvat asa ceva? va multumesc.

ps: daca exista alt topic in leg cu intrebarea mea, rog un moderator sa-mi mute postarea acolo
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde the_mav pe 17 Noi 2007, 12:28

Ahotnic scrie:putin off topic... dar nu am gasit un loc mai bun in care sa adresez si eu o intrebare in legatura cu cartusele Cheddite JK8 ... ce stiti de ele, sunt bune, ati inercvat asa ceva? va multumesc.

LASERE !!! foarte foarte rapide. daca sunt jk8.
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde Ahotnic pe 17 Noi 2007, 14:57

intreb si eu ca ... io de astea folosesc si vroiam sa stiu ce zic altii despre ele... pareri, impresii
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran

Locaţie: Timisoara

Anterior

Înapoi la Arhiva forumului