Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 25 Iun 2025, 01:09

Ciobanii si cainii ciobanesti

Sectiune dedicata normelor de etica vanatoreasca , scrise si nescrise , comentarii , gesturi etic regretabile , relatari , obiceiuri vechi , etc

Moderatori: liviur, MAsterD

Mesajde Ionel pe 22 Feb 2007, 03:49

jon2004, multele semne de exclamare si intrebare din replicile tale catre mine, semne mai mult sau mai putin potrivite dupa intelesul frazei
cum ramane cu planul tau de combatere, in cazul cand vei fi pus paznic !
Cu legislatia vad ca o bajbai!

ma fac sa cred ca pt tine discutia asta este mai mult decat este pt mine si decat cred ca ar trebui sa fie. Daca-i o prezentare de opinii in contradictoriu (cred ca de asta si intram pe forum, ca sa vedem si parerile altora), atunci hai sa continuam. Daca-i cearta, eu ma retrag. Dar pana una alta hai sa continuam, ca n-o fi cearta:
Zici ca ti se pare ca vorbesc mai mult din carti decat din practica. Ti se pare. Desi nu cred ca-i ceva rau sa vorbesti din carti.
Eu inteleg din intrebarea pe care mi-o pui ca esti de parere ca altfel nu poti tine sub control cainii si oile din padure decat aplicand (cel putin partial, daca nu exclusiv) metodele neortodoxe de care s-a vorbit. Nu am aceeasi parere.
Daca as fi paznic de vanatoare (asta-i fictiune, nu ipoteza), as face asa:
1. daca am braconat pana acum, m-as lasa
2. daca i-am lasat pe altii sa braconeze (ori din interes, ori din nepasare), nu i-as mai lasa
3. as iesi in teren zilnic (ma rog, in zilele cand am datoria) pt a fi la curent cu toate cele; cu ocazia asta as impusca acei caini cu adevarat vagabonzi, fara stapan, pt care nu-mi face nimeni probleme.
La un oarecare timp dupa aplicarea acestor masuri exista toate sansele ca efectivele de vanat sa fie suficient de mari pt a nu fi nevoie sa-mi bat prea tare capul cu pagubele facute de 10-20 de caini ciobanesti, pe cateva mii de hectare. Pe langa zecile de vulpi, viezuri, eventual ceva pisici, enoti, sacali si lupi, la campie sute sau mii de nevastuici, hermeline, dihori, plus ceva pasari rapitoare, pagubele facute de astia cativa caini ciobanesti nu sunt prea mari. Dar cum eu sunt un paznic constiincios, nu ma complac in ideea asta si trec la punctul
4. vorbesc cu ciobanul si cu stapanul oilor (de multe ori ciobanul este doar un angajat al acestuia), le spun care-i treaba cu jujeiele, le dau jujeie gata facute, cu lantzug, cu tot. Facutul jujeielor nu ia mai mult timp, iar stresul este mult mai mic, decat sa le explic ca tre' sa fie suspendat vertical la nivelul genunchilor, confectionat din lemn de esenta tare, cu anumite dimensiuni (parca 30cmx3cm). Le povestesc si de reglementarea aia cu numarul maxim de caini la o turma (1 la campie, 2 la deal, 3 la munte), ca sa se stie cu musca pe caciula si sa fie constienti ca oricum le fac o concesie. Dar nu as incerca sa ii oblig sa respecte acest numar, reglementarea fiind de acelasi "calibru" cu cea care stabileste munitia permisa la vanat mare, in functie de lungimea tubului cartus.
5. impusc cainii ciobanesti care nu au jujeu (nu la primele abateri, dupa ce pana atunci ciobanul a colaborat) cand sunt departe de turma sau noaptea (bineinteles nu pe langa cioban), dar nu ii las acolo, ca sa nu-i gaseasca.
6. cea mai greu de rezolvat problema este cu intratul oilor in padure. De asta o si las la urma. Daca celelalte masuri sunt bine aplicate, terenul meu o sa aiba oricum vanat mult mai mult decat media altor fonduri , chiar si daca intra oile in padure. Daca am noroc, da' noroc, de treaba asta se ocupa proprietarul sau gestionarul padurii, ca acolo este paguba cea mai mare , nu la vanat. Daca nu, azi amenda, maine amenda.
Toate acestea fara contributia vanatorilor la impuscat caini, care ma platesc pe mine si pentru asta. Oricum pe ei nu pot sa-i cuprind in planul acesta, care arata ce as face eu ca paznic. Ori in aceasta calitate, nu pot nici sa-i oblig sa impuste, nici sa-i opresc. Daca vanatorii platesc cotizatie nu inseamna ca nu mai au nici o treaba cu gestionarea vanatului, ba tocmai de asta platesc cotizatia. Pt ca ce altceva reprezinta realizarea cotei de recolta (adica sa impuste fazani, iepuri etc., nu caini) decat un aspect al gestionarii vanatului?
Daca nici asa nu ajung la un rezultat pozitiv, ori o sa fiu dat afara (destul de putin probabil, n-am vazut paznic pus pe liber pt ca n-are vanat in teren, mai ales daca este muncitor si implicat pozitiv), ori o sa imi dau demisia, ca salariul este prea mic, mai ales ca nu braconez (chiar daca as fi braconat, m-as fi lasat - a se vedea punctul 1.)
:wink:
Ionel
Membru important

Locaţie: Sibiu

Mesajde Ionel pe 22 Feb 2007, 04:05

Nu-i vorba de <<eu sunt sfant pentru ca ma opun>> ci de <<eu ma opun>>.
sa evitam a-i obliga pe ceilalti membri de pe forum sa-si formeze o parere gresita despre noi.

Din contra, daca mi-as fi tinut gura intr-o situatie ca asta, atunci s-ar fi format o parere gresita. :lol:
Chiar ca un sfat prietenesc l-am luat, pt. care iti multumesc. :wink:
Ionel
Membru important

Mesajde jon2004 pe 23 Feb 2007, 00:34

ma opresc cu discutia aici , pentru ca eu spun ce se intampla in realitate si Ionel prezinta idealul.

Ca tot se discuta de respectarea legii , pun si eu o intrebare: daca cineva i-ti injura nevasta(sau mama, copilul etc) si tu esti de fata , ce faci ?il dai in judecata? chemi politia? sau ce ?
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde Ghinda pe 23 Feb 2007, 10:33

Ionel scrie:Bravo, Ghinda, macar latzarii, ciobanii si altii care fura si distrug (in cazul discutat pe forum vanatul) au scuza ca sunt de multe ori niste analfabetzi flamanzi, care nu au avut nici un exemplu pozitiv de urmat in familie sau intre persoanele apropiate in toata existentza lor intunecata si ingusta. Dar unul de conditzia ta si cu pretentziile tale oare din ce motive s-ar apuca de asa josnicii
Ca sa nu mai zic ca aveam congelatorl la cabana plin cu carne macra de oaie Laughing . Dam cu pliciul la cap sa nu stricam carnea Twisted Evil

Eu am impuscat si ce avea jujeu ca nu ma durea mana sa ma duc sa le tai jujaiele

si sa se mai si laude ca uite ce infractor voinic are mama.
Ba inca mai si semnezi, pleonastic, "Cu stima si respect". Pentru ce si pentru cine...?

Semnatura este pentru cei care iubesc vanatul. Daca aceia sunt analfabeti, etc., asta nu ii scuteste de obligatia de a cunoaste si respecta legea. Daca mai crezi ca in Romania se poate cu te rog frumos si ca legea se respecta in litera ei, vreau sa iti comunic ca te inseli rau de tot.
Iar daca pentru a ocroti vanatul mai este necesar si de altceva, sa stii ca sunt mandru de ceea ce am realizat pana acum si mandru ca sunt si voi ramane "haiduc"!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde greier99 pe 23 Feb 2007, 23:20

Ieri sa discutat o problema cu cainii ciobanesti, la noi.Cu ceva vreme in urma, poate o luna, nu a mai venit un caine din goana .Abia acum au aflat ca acela a fost rupt de 5 dulai de la o stana. :cry:
Proprietarul a zis: Si daca iti tine ciobanul in brate el tot ii impusca un caine. :shock:
Si greieru' poate sa vaneze!
greier99
Veteran

Locaţie: Cheia

Mesajde Marius pe 23 Feb 2007, 23:48

Prevad o cearta si nu e bine.
Pt. a pastra pe aici acelasi mediu "nepoluat" va propun sa fiti (mai) atenti ce si cum scrieti.

Realitatea noastra nu e deloc simpla.
Dupa ce ca e aproape imposibil sa dovedesti un act de braconaj, cand asta se intampla, justitia ii da drumul infractorului, asa ca te poti astepta sa te astepte noaptea cu parul dupa vreun copac.

Iti imaginezi Drahthaar ca ciobanii de pe aici au acea relatie speciala care e normal sa existe intre un om si prietenul lui, cainele? Comparatia cu cainii pierduti din state nu prea e potrivita. Stiu cazuri de ciobani care deliberat tin mai multi caini fara jujeu, ca sa prinda iepuri sau capre. Gresesti daca crezi ca doar vanatul care nu e sanatos cade prada acestor caini.
Marius
Veteran

Mesajde Ionel pe 24 Feb 2007, 00:41

nu ii scuteste de obligatia de a cunoaste si respecta legea

Absolut corect. Dar tu esti scutit? Insa daca ciobanul distruge de la tine (vorba vine - din gestiunea ta mai corect)-cu cainii, cu oile in padure , si tu furi de la el (vezi afacerea "Congelatorul" si dosarul "Jujeul" mai sus), care mai este deosebirea intre cioban si inginer (sau tehnician etc.)? Ca unul are cizme "Protectie acizi si baze" iar celalalt cizme "Le Chameau"? Nesemnificativa diferenta.

Comparatia intre reactia la o injuratura si atitudinea fata de braconaj (mai bine spus afectarea negativa a vanatului, ca intrarea cu oile in padure nu este braconaj) nu este cea mai fericita. Eu nu sunt o persoana injurata suficient de rar pentru ca volumul de timp petrecut (pierdut) cu aplicarea de represalii sau chiar si a legii talionului sa fie acceptabil. Pe langa asta nici nu pun la inima asa ceva. Nu merita nici nervii pe care ti-i faci dand replica. Desigur nu aceeasi ar fi situatia in cazul in care ar trebui sa iau atitudine, ca responsabil cu paza vanatului, fata de caini sau oi. Dar in orice caz atitudinea asta nu ar fi de a fura oi (chiar daca asta se face prin impuscare cu acelasi plici cu care s-au impuscat anterior tzapi "pe naspa" si iepuri "la lampas", bineinteles din dragoste pt vanat, si cu care se va trage in "rotula la braconieri", cum se poate vedea pe topicul "Calibrul .22" pag. 7), sau de a impusca orice caine imi iese in bataia pustii, ca nici de foame nu rabd, nici cleptoman sau sadic nu sunt, si nici pistolar nu ma cred.
Ionel
Membru important

Mesajde Ionel pe 24 Feb 2007, 01:08

Marius scrie:Iti imaginezi Drahthaar ca ciobanii de pe aici au acea relatie speciala care e normal sa existe intre un om si prietenul lui, cainele?

Nu se poate generaliza in nici un sens. Sunt oameni si oameni. Am vazut cioban in varsta de 40-50 de ani care isi stapanea lacrimile cand povestea cum i l-au rupt lupii pe "Tarzan", sub ochii lui).
Ionel
Membru important

Mesajde Ionel pe 24 Feb 2007, 01:14

Zice ca daca cineva iti spune ca esti beat sa nu-l crezi, dar daca iti mai spune unul, ar fi mai bine sa te duci la culcare.
Asa si aici. Scuzati daca m-am aprins prea tare. :oops:
Ionel
Membru important

Mesajde Ionel pe 24 Feb 2007, 01:30

Cine-i in juriu, taurul? :o
Ionel
Membru important

Mesajde Ghinda pe 24 Feb 2007, 07:48

Haideti ca o luam pe aratura. Eu vorbesc aici de acei caini, care vaneaza. Nu am impuscat niciodata caini de vanatoare, si nicicainele care sta langa turma lui de oi. Am impuscat si voi impusca acel caine care umla alandala prin teren, cu sau fara plici, dle Ionel, cu sau fara jujeu. Nu este o lasitate in a taia jujeul, este o forma de a evita niste complicatii. Mi-ar face placere sa lucrii intr-un teren de vanatoare plin cu caini. Oricum cred ca aici o sa inchid subiectul.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde Marius pe 24 Feb 2007, 11:55

As mai adauga ceva, pt. ca cei ce nu isi imagineaza amploarea fenomenului.

Anul trecut, cand cu gripa aviara, in lipsa de pasari am dat curs invitatiei la o vanatoare de iepuri pe un fond "privat". Fondul gemea realmente de vanat. Colcaie acolo iepuri, fazani, capre, mistreti.
Am intrebat paznicul de vanatoare cum de au asa mult vanat. Mi-a spus ca in urma cu 5 ani cand au luat fondul, nu mai avea pe el absolut nimic. Intre timp, impuscasera pe fond 1500 de caini, din care 200 de ogari. La cifrele astea va imaginati alta solutie? Eu nu.
Marius
Veteran

Mesajde jon2004 pe 25 Feb 2007, 21:20

claudiu tinca scrie:1500!!!???

Te invit la o vanatoare la combatare!In zona unde locuiesc , la o zi de combatere , se impusca in medie 80-100 de caini .Si cand spun caini nu va ganditi la acel catelus ratacit de stapan, sunt caini care traiesc in haita , care ataca si vanat si oameni.De multe ori cand ,mergeam la combatere, se intampla ca vanatorii sa fie atacati de caini.
Sunt multi cei care i-si dau cu parerea despre acest fenomen, fara a cunoaste realitatea din teren.Multi din cei care hulesc pe "ucigasii de caini" , sa se gandeasca ,ca a avea vanat in catare , cineva trebuie sa faca si treaba asta murdara.Nimeni nu impusca caini din placere.
Celor de peste ocean, le este mai greu sa-si faca o parere despre fenomen pentru ca datele problemei sunt total diferite.

Ar fi fost de preferat ca acest subiect sa nu fi fost pus in discutie, pentru ca este greu de inteles de catre cei care nu participa la actiune!
jon2004
Veteran

Mesajde jon2004 pe 25 Feb 2007, 22:20

drahthaar123 scrie: Iar explicatia unui ciine care fuge dupa vinat cu jujeul in gura si il mai si prinde, nu am cum sa o inghit.
.....

Chestia cu jujeul in gura e reala si cine umbla in teren o poate observa!Daca acel caine , cu jujeul in gura prinde si vanatul eu nu am vazut dar cine a vazut haita de caini la "lucru" , a putut observa ca sunt foarte bine organizati si lucreaza ceva de genul vanatoare cu gonaci .
jon2004
Veteran

Mesajde Ghinda pe 25 Feb 2007, 23:05

Vad ca am cam agitat spiritele.
Cainele vagabond si cel de la ciobani, care umbla in teren cu sau fara jujeu, este o plaga pentru vanatul din Romania.
Ghinda
Veteran

Mesajde Ghinda pe 26 Feb 2007, 08:17

Cu cine Claudiu?
Ghinda
Veteran

Mesajde Ghinda pe 26 Feb 2007, 09:41

Vezi ca te interpreteaza altii in ceea ce priveste "orice ora" :D
Ghinda
Veteran

Mesajde Ghinda pe 26 Feb 2007, 11:07

Asa mai vii de acasa!
Ghinda
Veteran

Mesajde florin.t pe 26 Feb 2007, 13:18

Ieri ... patru caini vagabonzi (fara stapan in apropiere, fara zgarda, fara jujeu ) in haita pe camp ... patru perechi de urechi taiate de paznic.
florin.t
Veteran

Locaţie: malu' Crisului

Mesajde jon2004 pe 26 Feb 2007, 13:48

florin.t scrie:Ieri ... patru caini vagabonzi (fara stapan in apropiere, fara zgarda, fara jujeu ) in haita pe camp ... patru perechi de urechi taiate de paznic.

Nu a taiat si nasurile ? :wink:
jon2004
Veteran

Mesajde florin.t pe 26 Feb 2007, 14:02

Nu, ajung numai urechile (de racituri se pare :lol: :wink: ). Vorbind serios, nu e vina paznicului (i-am dat o punga sa o foloseasca ca si manusa sa nu se murdareasca de sange de la caini) , asa cer shefii ! :idea:
florin.t
Veteran

Locaţie: malu' Crisului

Mesajde jon2004 pe 26 Feb 2007, 14:34

Cunosc procedura !Si pe aici tot la fel se face , numai ca in afara de urechi le taie si nasurile !Sa aibe proba in fata sefului.
jon2004
Veteran

Mesajde drag pe 07 Apr 2007, 09:33

la mine pe fond chestiunea e mai delicata. Trebuie luata in calcul relatia dintre ciobani si cainii lor, mai ales daca e un caine bun care sare si la lup si la urs. te asigur ca daca ii impusti un asa caine e in stare sa iti dea in cap. Nu are sens sa mai spun de masina distrusa, etc. Eu am facut urmatoarele chestiuni: adrese catre primarii referitoare la problema pasunatului in padure si a nr de caini care pot fi detinuti, adresa catre capii de stani cu confirmare de primire a instintarilor, am facut in jur de 50 de jujee regulamentare, lemn de fag si lant de fier care urmeaza a fi date cu semnatura de primire de catre ciobani, iar in continuare toti cainii fara jujeu ii voi impusca, fotografia ca nu au avut jujeu la gat si la stanile unde sunt mai mult de 3 caini, chiar daca au jujeu va fi la alegerea ciobanului la care sa renunte, iar daca nu va renunta voi face eu selectia aleatoriu. Anul trecut mi-a spus un cioban cu mandrie ca 14 vitei de cerbi au rezolvat cainii lui, si ca a mancat si el din ce nu a fost atins de caini.
Am sa va tin la curent cum vor decurge evenimentele de acum incolo
Dragos Harjoaba
drag
Membru activ

Locaţie: bistrita

Mesajde drag pe 07 Apr 2007, 13:46

problema e ca pe fondul nosru nu exista pasuni. Omul isi pune stana pe locul porpriu, proprietate personala. In rest paste in padure. Si daca il amendezi crezi ca va plati? eu ma indoiesc.
Dragos Harjoaba
drag
Membru activ

Mesajde drag pe 07 Apr 2007, 17:59

in angajati am incredere pt ca eu le-am fixat niste obiective clare iar la sfarsitul anului daca nu sunt atinse atunci isi pierd salariile pe care le au. Si obiectivele nu sunt exagerate, ci doar cele firesti in asemenea conditii. Dar cum spunea o femeie politician, Eu nu bag mana in foc nici pentru mine.
Dragos Harjoaba
drag
Membru activ

Mesajde adi_hunter pe 16 Apr 2007, 16:51

la mai putine sau chiar de loc
moartea e in folosul vietii
adi_hunter
Membru important

Locaţie: banat

Mesajde sorin flutur pe 24 Apr 2007, 23:57

adevarul este undeva la mijloc...sunt si zone unde ataca lupii, ursii...oamenii au probleme, dar pe restul nu-i scuz...
Imagine
sorin flutur
Veteran

Locaţie: Arad

Mesajde jagermeister pe 25 Apr 2007, 12:13

claudiu tinca scrie:Am crezut initial ca ai curmat suferinta cainelui...

Claudiu,sunt atatea animale care traiesc bine-mersi fara unul dintre membre (inclusiv pisica mea).Sa fi fost unul salbatic,acela intr-adevar nu ar fi supravietuit,dar unui caine ciobanesc pentru ce sa-i "curmi suferinta" ? Mai ales ca nu putea prezenta niciun pericol pentru vanat !?
"Nu este pe lume,placere mai mare..."
jagermeister
Membru important

Locaţie: Romania

Mesajde dorucalinciobanu pe 28 Mai 2007, 21:46

Extrem de interesant acest subiect!
Am citit cu multa atentie toate comentariile!!
Desi nu sunt vanator, prin natura pasiunii mele (turism montan) m-am confruntat aproape de fiecare data cu cainii care insotesc turmele!
In cei 47 (!!!) ani de cand colind muntii, in peste 98 % din cazuri ciobanii NU respectau legea si turmele erau insotite de mai mult de 3 caini!!!
Din fericire am scapat (pana acum) de muscaturi!!
Spre deosebire de noi, turistii, Dvs., vanatorii, aveti mult mai multe parghii la indemana ca sa puteti impune aplicarea legii.
In primul rand AGVPS este o asociatie f. puternica, are multi membri cotizanti printre care nu putini sunt persoane influente (ministri, deputati, oameni de afaceri, etc.)
In al doilea rand Legea nr. 407 / 2006 (art. 19) va acorda deplina libertate ca sa impuscati cainii hoinari!!!
In al treilea rand cred ca aveti destula influenta ca sa puteti determina pe cei desemnati sa constate contraventiile, sa sanctioneze cu amenda pe cei vinovati (pe ciobani sau pe cei care i-au angajat).
Nu sunt de acord sa va faceti singuri dreptate, a trecut vremea "haiduciei" (cum mentiona un distins membru al forumului), cred ca mult mai important este sa fiti perseverenti, sa obtineti amendarea celor vinovati!! Nu are importanta ca nu platesc amenzile, se pot gasi alte modalitati ca sa suporte consecintele, de exemplu anul urmator sa nu mai poata inchiria nici o pasune daca au primit amenzi!!
Nu cred ca are rost sa impartiti "fluturasi" cu avertizari sau somatii, toti sunt obligati sa cunoasca legea.
Si presa poate juca un rol f. important pentru a-i obliga pe cei vinovati sa respecte legea. Invitati cat mai multi ziaristi sa participe la actiunile organizate, efectul este garantat, va asigur!!!
Va urez tuturor: Vanat in catare!
Toate cele bune!
dorucalinciobanu

Locaţie: Brasov

Mesajde adi_hunter pe 29 Mai 2007, 15:15

referitor la problema cainilor.Bunicul meu are stupina intr-o zona destul de izolata,anul acesta in zona a aparut o stina.simbata eram acolo si il ajutam.la un moment dat harmalaie mare toti cainii incercau sa intre intr-un boschete.la citeva minute dupa disparitia cainilor au aparut 2 iepuri. atunci am realizat ce faceau cainii vinatoare.cind i-am atras atentia ciobanului m-am ales cu trimiteri la geneza si suduieli.asa ca cu prima ocazie ii rad.(indiferent de metoda)desi sunt iubitor de animale.
in schimb pe munte e jale.daca te impresoara cainii al dracu cioban in loc sa-i potoleasca mai rau ii asmute.eu mam invatat si iau petarde sii mai sperii putin.pt cit timp..........asta nu stiu
moartea e in folosul vietii
adi_hunter
Membru important

Locaţie: banat

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Etica si legi nescrise