Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Noi 2025, 09:15

jandarmii la vanatoare!

Sectiune dedicata normelor de etica vanatoreasca , scrise si nescrise , comentarii , gesturi etic regretabile , relatari , obiceiuri vechi , etc

Moderatori: liviur, MAsterD

jandarmii la vanatoare!

Mesajde mch pe 11 Sep 2007, 15:02

De cateva luni ne confruntam cu o haituire din partea ecipelor mobile ale jandarmeriei in partea de vest a tarii. Nu am nimic de obiectat ca se fac controale si e foarte bine ca cineva mai vegheaza la linistea vanatului.Problemele care se ridica sunt doua la numar. Planeaza suspiciunea ca unii dintre iei ar fii chiar iei la braconaj cand fac astfel de misiuni.Iar a doua care intareste prima problema e ca fac controale de capul lor fara sa anunte(gestionarul de fond) ,paznic sau pe cineva din conducerea grupei,sau a filialei. Aveti cunostinta care sunt atributiunile acestor domi si cum trebuie sa se desfasoare un astefel de eveniment. Noi stiam ca exista un protocol incheiat de RNP si Agvps ca jandarmeria sa "sprijine" actiunile pe aceasta linie si in nici un caz sa haladuiasca de capul lor prin fonduri acoperiti de imunitatea protocolului in vigoare.
mch
Membru important

Locaţie: Timisoara

Mesajde Ghinda pe 11 Sep 2007, 15:08

Habar nu am. Dar ce puteti face. Daca sunt in fond, adica nu pe drum public, luatii la ranga. "Domnilor suntem., de la ......, in actiune organizata contra braconjului........., actele dumneavoastra.........., ce aveti in masina........, ordinul de patrulare....., etc." Daca nu au un dibaci cu ei, iai spart.
Experienta in acest sens cu cei care "pazeau" conductele de motorina langa Bucuresti si se pitulau in padure si faceau bau la noi noaptea pe drum forestier. Eroare :lol:
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Johny Wolf pe 11 Sep 2007, 15:45

Jandarimi :shock: . Ce traba au acestea cu vinataorea. Au treba doar cu dobitoacele bipede indiferent ca este vinator sau nu. Te verifica ca pe orice cetatian. Verificari impotriva braconajului, vinatoare, stiu ca le face cei de la birul AM sau cel putin la mine in zona care pot anunta paznicul, deobicei o fac, sau nu. Si probabil si aceste verificari se fac printr-un ordin scris. Ca din caz de paznicul surprinde un braconier si anunta politia din zona e alta treaba.
Faceti si voi niste pande vedeti care e mersul si de calca gres un telefon la baieti de la biroul AM. Sau filiala sa faca o sesizare la sefiile lor. Teoretic.
Urmele de braconaj pe camp se observa destul de bine a doua zi. Mai ales daca se foloseste o masina. Urme de roti pe tarlale, grau, lucerna, mireiste daca este moale pamandul se vad si mai bine chiar si cand paresesc drumul pentru a intra pe tarlale, vanat ranit sau mort doar ca trebuie ceva umblatura. In padure se pot folosi semne lasate pe drum, ramuri , crengi, musuroaie de pamant ...
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde mch pe 11 Sep 2007, 16:27

Acum trei zile un asemenea echipaj de jandarmi care se afla in camp cu scopul de a prinde hotii de petrol dintr-o zona de langa timisoara au'' surprins '' la vanatoare trei membrii din grupa unde se afla fondul.I-au oprit si legitimat dupa care le-au cerut autorizatia si cu ranjetul pana la urechi le-au spus ca "au pus-o".Motivul din cei trei doar doi erau trecuti pe autorizatie al treilea nefiind trecut. Treaba era ca arma celui de al treilea era in toc in portbagajul masinii. Au alertat autoritatile si au promis ca Braconierului i se va intocmii dosar penal.
mch
Membru important

Mesajde jon2004 pe 11 Sep 2007, 16:36

mch scrie:....Treaba era ca arma celui de al treilea era in toc in portbagajul masinii. Au alertat autoritatile si au promis ca Braconierului i se va intocmii dosar penal.

Au motiv sa-l poarte un pic pe drumuri!Nu avea voie sa scoata arma din casa , fara autorizatie !
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde Argusz pe 11 Sep 2007, 18:06

Acuma ma bag si eu in seama... din cate am citit in lege, vanatorii pot sa imprumute arma altui vanator care are permis pt o arma de acelasi calibru. Trebuie facut ceva acte in aceasta privinta? daca nu, nu putea unul din ceai doi vanatori sa spuna ca e imprumutata lui arma aceea, si o tine in portbagaj in caz de nevoie? Ipotetic vorbind....
Adrian ROMAN

CZ200S cal .22, Tasco 3-9x40 IR
Slavia 630 cal .177
Revolver Crosman 357 cal .177
Argusz

Locaţie: Timisoara, Romania

Mesajde jon2004 pe 11 Sep 2007, 20:38

Argusz scrie:Acuma ma bag si eu in seama... din cate am citit in lege, vanatorii pot sa imprumute arma altui vanator care are permis pt o arma de acelasi calibru. Trebuie facut ceva acte in aceasta privinta? daca nu, nu putea unul din ceai doi vanatori sa spuna ca e imprumutata lui arma aceea, si o tine in portbagaj in caz de nevoie? Ipotetic vorbind....

asta e o varianta buna ! :wink: esti avocat ??? :lol: :lol:
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde Argusz pe 11 Sep 2007, 21:38

Nici pe departe. Intrebam si eu......
Adrian ROMAN

CZ200S cal .22, Tasco 3-9x40 IR
Slavia 630 cal .177
Revolver Crosman 357 cal .177
Argusz

Locaţie: Timisoara, Romania

Mesajde florin.t pe 12 Sep 2007, 08:00

... dar tot n-avea ce sa caute cu ei ca la grup restrans nu se folosec gonasi ... daca era smecher sa arate doar buletinul sa nu spuna ca e vanator si are arma in portbagaj poate scapa ...

Jandarmii au dreptul si obligatia sa verifice (chiar sa organizeze pande) daca au informatii ca se aud frecvent focuri de arma intr-un anumit loc .
florin.t
Veteran

Locaţie: malu' Crisului

Mesajde mch pe 12 Sep 2007, 08:39

Exemplu a fost doar pentru a reda insistenta si controlul in amanunt care se face de catre jandarmerie ( ma repet ,nu e rau ca se fac controale), problema e daca jandarmeria are asa mare putere sa faca controale si in alte domenii decat cele pe care le stim, ca s-ar putea sa ne trezim intr-o zi ca va trebui sa fim insotiti si la vanatoare de iei,si toate astea pe banii nostrii far ca pe noi sa ne intrebe cineva.
Poti sa ma scoti din padure dar nu poti sa scoti padurea din mine!
mch
Membru important

Mesajde florin.t pe 12 Sep 2007, 09:10

n-ar fi mare lucru, acum vre-o 2 ani mergeam cu veterinarul :lol: :roll:
florin.t
Veteran

Locaţie: malu' Crisului

Mesajde greier99 pe 12 Sep 2007, 09:27

jon2004 scrie:
Argusz scrie:Acuma ma bag si eu in seama... din cate am citit in lege, vanatorii pot sa imprumute arma altui vanator care are permis pt o arma de acelasi calibru. Trebuie facut ceva acte in aceasta privinta? daca nu, nu putea unul din ceai doi vanatori sa spuna ca e imprumutata lui arma aceea, si o tine in portbagaj in caz de nevoie? Ipotetic vorbind....

asta e o varianta buna ! :wink: esti avocat ??? :lol: :lol:

Nu cred ca-i face probleme pentru ca se poate sustine ca: "Vroiam sa ii vand arma 'unuia' care este trecut pe autorizatie si acesta a vrut sa o incerce la vanatoare". La romani, gasesti o gramada de motive si idei.

Dar despre jandarmi 'EXCES DE ZEL', parca asa se zice cand te ca.. pe tine. :lol:
greier99
Veteran

Locaţie: Cheia

Mesajde soimul pe 12 Sep 2007, 10:52

Poate vor si ei o butelie de vin si o carne de vanat. Eu zic sa le faceti propunerea asta si sa fiti prieteni, pana la urma o sa va bucurati de prezenta lor in fond in afara partidelor de vanatoare.
soimul

Mesajde violiv pe 12 Sep 2007, 13:07

La ultima iesire la gugustiuci am fost intrerupti de o echipa de jandarmi care patrula pe traseul unei conducte. Initial ne-au cerut buletinele. Apoi au sunat la un sef sa intrebe ce fac cu noi. Dupa vreo 15 min seful s-a interesat si le-a spus sa ne ceara autorizatiile si sa ne verifice seriile de la arme/permis. Eram in regula dar ma batuse un pic soarele in cap si m-am pus in gura cu ei un pic explicandu-le ca am voie sa imprumut sau sa iau cu imprumut o arma in acelasi calibru cu cele din permisul meu FARA NICIUN ACT!!! Asa zice legea noastra. El 'nu', ca ei nu au voie sa schimbe pistoalele intre ei... Treaba voastra, eu va las sa vedeti doar daca am o arma de cal. 20 in permis (asta aveam atunci in mana). El 'nu si nu' ca eu trebe sa dovedesc ca aia e arma mea sau, daca am imprumutat-o sa-i arat permisul celui de la care am luat-o. I-am explicat ca permisul nu este transmisibil (decat politiei :? ). De obicei nu ma cert cu organele dar m-am enervat ca habar nu aveau ce trebe sa controleze. Finalul a fost ca, dupa ce s-au convins ca suntem in regula, (inclusiv actele masinii cu care eram!!!) ne-au trimis inca vreo 200-300 m mai in camp (noi vanam la vreo 3-400 m de o fosta uzina, parasita) pe motiv ca s-ar putea sa ranim tiganii veniti la furat de fier vechi si caramizi din uzina :shock: :D :cry:
Am strans si am plecat si injurat 'un pic' regimul.

Cam asta e! Ei au toate drepturile, noi pe cel de a ne supune! :twisted:
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Ghinda pe 12 Sep 2007, 13:10

Trebuia sa va puneti cu alicele pe ei. Si-asa arata ca niste gugustiuci in culorile lor albastre. :twisted:
Ghinda
Veteran

Mesajde Adrian S pe 12 Sep 2007, 15:44

[quote="Ghinda"]
Habar nu am. Dar ce puteti face. Daca sunt in fond, adica nu pe drum public, luatii la ranga. "Domnilor suntem., de la ......, in actiune organizata contra braconjului........., actele dumneavoastra.........., ce aveti in masina........, ordinul de patrulare....., etc." Daca nu au un dibaci cu ei, iai spart.

Trebuia sa va puneti cu alicele pe ei. Si-asa arata ca niste gugustiuci in culorile lor albastre.

Nu ti se pare ca esti cam 'razboinic' cu organele (mai ales cand poarta o uniforma)?
Adrian S
Veteran

Mesajde Keiler pe 12 Sep 2007, 16:02

Ba Ghinda are dreptate.
Prea multe tipuri de organe se baga in toate chestiile. Atributii de control in vanatoare si pescuit ar trebui sa aiba un singur "organ". Altfel ne trezim ca-s mai multe organe decat vanatori in fondurile de vanatoare.
Pe mine m-a controlat un organ rural anul trecut la deschidere si m-am abtinut cu greu, doar pentru ca-l cunosteam. Iar colegul lui "gugustiuc" pazeste plasele braconierilor pe balta, ca sa-si ia partea.
Keiler
Veteran

Locaţie: Brasov

Mesajde Johny Wolf pe 13 Sep 2007, 08:42

Din motive de acestea am renuntat eu la vinatoarea de rate pe Prut. Prefer sa evit conversatile inutile mai ales cu persoane, fara a generaliza, cu aere de stapani de colhoz. Imi strica tot cheful prefer sa ma multumesc cu altele.
Daca arma este in toc si avea cu el permisul de arma, nu s-a ars cu nimic nu are ce sa ii faca. Baietii veseli trebuie sa demonstreze ca el vina cu arma, unde este nevoie de autorizatie sau bracona.
Johny Wolf
Veteran

Mesajde Ghinda pe 13 Sep 2007, 11:17

Adrian S scrie:
Ghinda scrie:Habar nu am. Dar ce puteti face. Daca sunt in fond, adica nu pe drum public, luatii la ranga. "Domnilor suntem., de la ......, in actiune organizata contra braconjului........., actele dumneavoastra.........., ce aveti in masina........, ordinul de patrulare....., etc." Daca nu au un dibaci cu ei, iai spart.

Trebuia sa va puneti cu alicele pe ei. Si-asa arata ca niste gugustiuci in culorile lor albastre.

Nu ti se pare ca esti cam 'razboinic' cu organele (mai ales cand poarta o uniforma)?

Nu prietene dar fac alergie cand vine cea mai inteligenta fiinta de pe Terra sa imi explice ceva teorie. Nu vreau sa se supere lumea ca au si ei baieti ca lumea numa ca aia cam promoveaza, nu freaca duda in patrule. Si se poate utiliza cu succes sarea gema :lol:
Ghinda
Veteran

Mesajde Johny Wolf pe 13 Sep 2007, 11:28

:idea:
Ghinda scrie:...Nu vreau sa se supere lumea ca au si ei baieti ca lumea numa ca aia cam promoveaza, nu freaca duda in patrule. Si se poate utiliza cu succes sarea gema. :lol:

Ai pus punctul pe "I" :lol: :P :twisted:
Johny Wolf
Veteran

Mesajde mch pe 14 Sep 2007, 16:06

Vorbeam de lup si lupul era la usa. Azi de dimineata impreuna cu paznicul de vanatoare si cu un prieten mergem la prepelite.Dupa o ora de vanatoare un aro 243 de culoare alba se indreapta in tromba spre noi si mai mai sa ne calce atat pe noi cat si cainii care ne insoteau. Se dau jos 4 jandarmi cu veste antiglont pistoale si se reped inspre noi somandune sa punem armele jos si sa prezentam actele si autorizatia.Am prezentat autorizatia si o parte din acte restul rugandu-i sa ma lase sa merg la masina care era la 800m sa le aduc.Nu am avut voie decat insotit si filmat incontinu cu o camera video.Am ajuns la masina unde au rascolit-o pe toate partile ,inclusiv cu batai in plafon si tabla laterala spunand ca au mai gasit iei arme clandestine si la alti vanatori in masina. Se filma fiecare cartus,pana,numar masina ,buletin....Dupa 15 min de control la sange vazand ca nu gasesc nimic ne-au abandonat in camp zicandu-ne ca ne putem continua vanatoarea.In urma acestei actiuni am pierdut una din catelusele de vanatoare(un epagneul breton) care nici la aceasta ora nu am gasit-o. Sunt hotarat sa depun o plangere atat la filiala cat si la jandarmerie sa vad cine imi plateste prejudiciu care se ridica aproximativ la 1000 euro. Si nu o sa ma las pana cineva nu lamureste o data pentru totdeauna care este treaba cu aceste haituiri . Sunt la a 2 vanatoare de prepelita anul asta si mi-am luat concediu o zi special ca sa am o zi frumoasa impreuna cu cainii mei si uitati ce a iesit.
mch
Membru important

Mesajde mch pe 14 Sep 2007, 16:52

Intre timp m-am documentat si uitati care sunt atributiunile jandarmeriei.
http://www.jandarmeriaromana.ro/pagini/ ... obile.html

In COMUN cu alte institutii abilitate si in nici un caz singuri.......
mch
Membru important

Mesajde Adrian S pe 15 Sep 2007, 11:06

Eu cred ca se incadra la "executarea de misiuni în sprijinul altor instituţii ale statului, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional cu caracter temporar; "

Nu are nici o legatura faptul ca ti-ai pierdut catelusa cu controlul jandarmeriei. Parerea mea.
Adrian S
Veteran

Mesajde paul pe 15 Sep 2007, 22:43

In ceea ce priveste implicarea jandarmilor in actul de constatare si aplicare a sanctiunilor pe linie de vanatoare, in noua lege a vanatorii si protectiei vanatului nr 407/2006 cu modificari in 193/2007, la art. 49 se mentioneaza:
"Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul salariat cu atributii de ocrotire a vanatului din cadrul persoanelor juridice care gestioneaza fonduri de vanatoare, de personalul structurilor de administrare a ariilor naturale protejate, de alt personal de specialitate, imputernicit, in acest scop, de catre conducatorul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, precum si de lucratori anume desemnati de Ministerul Administratiei si internelor".

Nu ramane decat sa verificati de la primul moment al intalnirii daca cel care va controleaza are calitatea si dreptul de a va contola. Acest fapt trebuie sa fie evidentiat clar in actele lui : ordin de serviciu, ordin de misiune, ordin de patrulare sau cum se numesc ele. Idem pentru controlul proprietati private cum este masina.

Constat totusi o pregatire a vanatorului superficiala, dupa cum vedeti vanatoarea nu inseamna numai purtatul fierului si puscatura pe urma vanatului ci si alte cunostinte legate de legi, regulamente, etc si prea usor se vine pe forum pentru lamurire. Desigur acesta-i rolul forumului dar poate dupa ce am cautat sa ma documentez acasa , in biblioteca, pe net. Iar legat de vanatoare de baza sunt doar doua legi si presupun ca a existat o preocupare la pregatirea examenului fiecaruia.
The Old Man and the dog
paul
Membru activ

Mesajde Cristi pe 16 Sep 2007, 09:58

mch scrie:Vorbeam de lup si lupul era la usa. Azi de dimineata impreuna cu paznicul de vanatoare si cu un prieten mergem la prepelite.Dupa o ora de vanatoare un aro 243 de culoare alba se indreapta in tromba spre noi si mai mai sa ne calce atat pe noi cat si cainii care ne insoteau..

Paznicul ce a avut de zis?
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde puscasumarin pe 17 Sep 2007, 11:20

Atributiile Jandarmeriei sunt extinse inclusiv la controlul armelor si munitiilor precum si in domeniul protectiei mediului - sunt o serie de acte normative din domeniul protectiei mediului care dau jandarmilor competente de constatare si control, asta indiferent de legea vanatorii; deoarece multe legi in domeniul protejarii faunei s-au promulgat/abrogat in ultima vreme, am sa ma documentez si dupa aia o sa fac o sinteza pentru forum.
puscasumarin
Veteran

Mesajde mch pe 17 Sep 2007, 15:07

Multumesc anticipiat pentru informatii, si sunt convins ca vor fii de folos si pentru alti colegi de forum care se vor confrunta cu astfel de sitatii!
Poti sa ma scoti din padure dar nu poti sa scoti padurea din mine!
mch
Membru important

Re: jandarmii la vanatoare!

Mesajde Sharpshooter pe 17 Sep 2007, 20:27

mch scrie:De cateva luni ne confruntam cu o haituire din partea ecipelor mobile ale jandarmeriei in partea de vest a tarii. Nu am nimic de obiectat ca se fac controale si e foarte bine ca cineva mai vegheaza la linistea vanatului.Problemele care se ridica sunt doua la numar. Planeaza suspiciunea ca unii dintre iei ar fii chiar iei la braconaj cand fac astfel de misiuni.Iar a doua care intareste prima problema e ca fac controale de capul lor fara sa anunte(gestionarul de fond) ,paznic sau pe cineva din conducerea grupei,sau a filialei. Aveti cunostinta care sunt atributiunile acestor domi si cum trebuie sa se desfasoare un astefel de eveniment. Noi stiam ca exista un protocol incheiat de RNP si Agvps ca jandarmeria sa "sprijine" actiunile pe aceasta linie si in nici un caz sa haladuiasca de capul lor prin fonduri acoperiti de imunitatea protocolului in vigoare.

la mine nu intra in discutie jandarmeria...ci politia de frontiera ca asa e portul popular....iar la noi nu sunt banuieli sunt certitudini in privinta "suspiciunilor"... oricum am lua problema de coarne tot naspa e nu comentam

evenimente sau petrecut si in trecut, inaintea erei mele sa dus tatl meu la rate pe mures era vara apa scazuta numai bine de mers pana la o insula buna numai cu soldarii. a fost el cu seful grupei si un caine ...si fiind zona de frontiera un granicer ia prins pe suspecti in timp ce efectuau o manevra de trecere frauduloasa a frontierei :x
"aruncati armele jos" a urlat racanu..... si ei erau in mijlocul muresului, "stai ca trag"... au stat oamenii ce sa faca... " la pamant"....deci pamant?? in mijlocul raului??? una peste alta au facut o noapte de arest.... saracul granicer ce a luat dupa aia :wink:

deci probleme au fost sunt si vor mai fi la acest capitol :wink:
Sharpshooter
Veteran

Locaţie: Arad

Mesajde mch pe 02 Oct 2007, 08:27

Problema cu jandarmeria a fost clarificata printr-o intalnire dintre un reprezentant al jandarmeriei si conducerea ajvps timis. Protocolul dintre cele doua institutii precizeaza ca, actiunile pe linie de vanatoare se fac in comun se anunta cu cel putin 48 de ore inainte se face un plan de actiune care se inregistreaza la ajvps timis si de abia dupa aceea se actioneaza. Orice alt mod de abordare in teren a vantorilor in afara acestui protocol este considerat un abuz cu exceptia situatiei cand jandaremeria considera ca un eventual caz de branconaj este in desfasurare si atunci poate actiona singura,urmand dupa aceea sa anunte cealalte institutii in cauza.
mch
Membru important

Mesajde violiv pe 02 Oct 2007, 09:24

Iar dupa codul rutier in vigoare, poate orice 'ORGAN', oricat de mic sau de orice ar apartine sa te cate in masina, la acte, pe sofer si pasageri, pe drum public sau pe camp, fara nicio hartie, iar tu esti obligat sa te supui.
Sa nu-l vorbim de rau pe 'parintele constitutiei' ca-i bolnav si mult nu mai are, saracul, dar s-a laudat in direct la TV ca el a muncit intens la noul cod rutier ca sa cuprinda si prevederile astea ce nu erau nici inainte de "89 in 'Decret'. Sper sa se contabilizeze undeva 'sus' si faptele astea 'bune' facute printre muritori.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Înapoi la Etica si legi nescrise