Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 20 Iun 2026, 19:03

Eficienta breneke-ului la mistret

Vanatoarea la mistret, la goana panda sau dibuit este una din cele mai raspindite vanatori din Romania . Zona de deal si munte , campie , Delta - toti vanatorii asteapta sezonul de mistret cu mare placere . Aici discutam totul despre vanatoarea de mistret, metode de vanatoare, munitia si calibrele pentru mistret, tehnici de vanatoare .

Moderator: CCM

Mesajde violiv pe 01 Iun 2007, 08:07

@paulvm Nici gand de alta parere. Ordinea 'calitati' asa e. Cu Brenneke original in top!

@petrica Trebe sa aiba si arma pentru ele. Remington face cartuse super dar astea parca-s pentru tevi ghintuite. Din lisa obisnuita se duc in toate partile.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde tibi_anghel pe 20 Oct 2007, 20:11

Astazi am avut ocazia sa vad cat de ineficient poate fi un proiectil unic. Distanta era de aproximativ 10 m, mistretul era de fapt un soldan de vreo 50 de kg iar calibrul lisei era 12. Mistretul a fost lovit in blat-lovitura buna de altfel, nu s-a mai putut ridica dar de murit a murit dupa ce a fost injunghiat pentru ca mi se facuse mila vazandu-l cum se chinuie. Trebuie spus ca nu a existat decat un singur orificiu- cel de intrare.
tibi_anghel
Membru important

Mesajde Hunter pe 20 Oct 2007, 21:52

Ce proiectil unic ai folosit?
Shit pe tzevi !!!
Hunter
Membru activ

Locaţie: Arad

Mesajde greier99 pe 21 Oct 2007, 11:31

tibi_anghel scrie:Astazi am avut ocazia sa vad cat de ineficient poate fi un proiectil unic. Distanta era de aproximativ 10 m, mistretul era de fapt un soldan de vreo 50 de kg iar calibrul lisei era 12. Mistretul a fost lovit in blat-lovitura buna de altfel, nu s-a mai putut ridica dar de murit a murit dupa ce a fost injunghiat pentru ca mi se facuse mila vazandu-l cum se chinuie. Trebuie spus ca nu a existat decat un singur orificiu- cel de intrare.

Tibi,

daca se foloseau carabinele din trecutele vremuri , noi astazi vanam decat virtual. :cry:
Si greieru' poate sa vaneze!
greier99
Veteran

Locaţie: Cheia

Mesajde tibi_anghel pe 21 Oct 2007, 16:27

Hunter scrie:Ce proiectil unic ai folosit?

Era vecinul meu de stand. Il voi intreba la urmatoarea intalnire. Dar nu asta era ideea. Este posibil ca respectivul cartus sa fi fost foarte vechi sau incarcat acasa. Oricum inainte vreme acel vanator stiu ca se ocupa cu asa ceva. Poate ca seful de grupa ar trebui sa faca cu ocazia instuctajului si mici verificari ale munitiei din dotare si sa incerce sa-i determine pe cei care nu au munitia corespunzatoare sa renunte la ea. Preturile brenneke-urilor nu le fac atat de greu accesibile. Exista si axceptii(Sauvestre si nu numai) dar nu la ele ma refeream. Stiu ca incarcarea munitiei are un farmec aparte si n-as vrea sa fiu inteles ca as dori interzicerea acestei activitati dar orice vanator isi permite o cutie de cartuse, care, la cat se trage, ar trebui sa-i ajunga cel putin un sezon. Este pina la urma si o problema de etica.
tibi_anghel
Membru important

Mesajde Ghinda pe 22 Oct 2007, 07:33

Important ca a cazut! Stiu pe unul care a tras ca la rate cu carabina si pauza! Seara am tras la o femela in 80 m unde am ochit acolo s-a dus glontul! :oops:
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde vanatorul dibaci pe 12 Noi 2007, 11:17

multe pareri ,DAR de fiecare data nu cred ca asta este inportant ci ce faci dupa ce i-ai aplicat primul foc ,Tine de experienta pe care o ai la vanatoare.vinatul prins este cel ce il ai in traista nu cel inpuscat :lol:
una este sa fi purtator de arma si alta VANATOR
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde vanatorul dibaci pe 12 Noi 2007, 11:27

ca sa i rezultate remarcabile sau aproape :lol: TINE CONT DE URMATOARELE:nu trage decat atunci cand catarea inbraca porcul in zona vitala,fa o corectie un pic mai jos decat ai trage normal,ai tras cade incarca orice ar fi apropiete ca nu te mananca nimemi.nu lua seama prostiile cu porcul care papa oameni.dai lovitura de gratie cat mai rapid daca pleaca ,dai un foc la picioare si altul dupa ureche,gandestete ca si o gaina se zbate dupa ce o tai dar un porc.NU STA CULCAT NICIODATA PE URECHEA CA GATA PORCUL CARE A CAZUT ESTE SI MORT FI PREGATIT IN PERMANENTA.SI NU IN ULTIMUL RAND conlucreaza cu tovarasi de vanatoare pentru recuperarea lui.mult succes
una este sa fi purtator de arma si alta VANATOR
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde marcel64 pe 12 Noi 2007, 18:42

Nu e neaparat nevoie sa tragi al doilea foc daca primul a fost tras bine in zona vitala.Sa parasesti standul si atunci cand nu este cazul nu este un lucru prea intelept,mai ales cand la vanatoare participa mai multi vanatori.Sa neglijezi spusele vanatorilor cu experienta in ceea ce priveste comportamentul mistretului ranit este o mare greseala.Asta nu inseamna ca trebuie sa ne fie frica in preajma unui mistret ranit,dar nu trebuie sa-l subestimam.Fostul meu sef de grupa de la Chisindia(D-zeu sa-l odihneasca) spunea:''atata timp cat clipeste porcul sau il vezi ca respira,sa nu lasi arma de la ochi...''Si avea dreptate,daca vezi cum respira sau clipeste in situatia cand nu ai luneta sau binoclu ,inseamna ca esti destul de aproape pentru a nu subestima mistretul.
In ceea ce priveste eficacitatea unui proiectil unic -breneke-tras din arma lisa calibrul 16 ,nu pot decat sa va arat aceasta poza[albumimg]4470[/albumimg]
un singur foc bine plasat si nu a mai trebuit lovitura de gratie
30-30win
marcel64
Nou membru

Locaţie: arad

Mesajde jon2004 pe 12 Noi 2007, 19:34

vanatorul dibaci scrie:.....ai tras cade incarca orice ar fi apropiete ca nu te mananca nimemi...

La vanatorile colective nu este recomandat sa faci asa ceva, ar insemna sa pleci din stand si acest lucru este interzis. :!:
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde catalinim pe 16 Noi 2007, 19:57

Rottweil brenneke magnum - ati folosit asa ceva? Pareri?
Este mai bun decat B@P gualandi?
catalinim
Membru important

Re: Eficienta breneke-ului la mistret

Mesajde robin hood pe 18 Noi 2007, 17:02

[quote="gxg"]Sambata am participat la o vanatoare de mistreti in judetul Vrancea,unde am lovit un mitret in jur de 130-140kg,cu un breneke la 60-70m.A cazut in foc dar dupa cca 15-20 secunde s-a ridicat si a plecat,de fapt a cazut la vale catre mine,dar datorita conformatiei terenului nu am reusit sa dublez focul(mi-a fost frica sa nu lovesc vecinul de stand).Am putut observat totusi ca era lovit in "casa sufletului" si ca avea botul plin de sange.Plec de la premisa ca baietii plecati sa il recupereze,intr-adevar nu au reusit si acum va intreb pe voi:care credeti ca este distanta maxima la care un mitret ar trebui sa poata fi impuscat cu breneke?

PS:max 40-50 m,in cazul unuicartus bun
robin hood

Locaţie: transilvania

Mesajde jon2004 pe 01 Dec 2007, 17:46

Eficienta breneke-ului la mistret !!!Uneori i-ti poate juca feste acest tip de proiectil.Astazi , la jupuierea unui mistret . am gasit o urma mai veche de foc si cautatand mai insistent am gasit si proiectilul.Locul unde era aplicata lovitura era destul de bun (vedeti in foto), deasupra spatei din dreapta fata si s-a oprit sub piele in partea opusa , in zona gatului !O asemenea lovitura ai zice ca e aproape perfecta dar neatingand nici o zona vitala , acel mistret a trait pana azi :oops:

Locul pentru a intrat proiectiulul .
Imagine

Locul unde a ramas proiectilul.
Imagine

Si proiectilul.
Imagine

Ma gandesc , ce a gandit cel care a tras, ce sigur o fi fost pe lovitura .
Daca ar fi fost glont .........
jon2004
Veteran

Mesajde Marius pe 01 Dec 2007, 21:21

Tare de tot!
Crezi ca daca era glont era altfel treaba?
Marius
Veteran

Mesajde cybelle pe 01 Dec 2007, 22:04

bune pozele si indicatiile[FF ADEVARATE]
dar, zic si eu:
cred ca porcul nu este unul ff mare, si
zona de impact este ff buna, si
CRED CA S-A TRAS DIN DISTANTA MARE cu acel proiectil[brenek]...
parea mea.
din 50 m cred ca sunt prea putzine sanse, ca un brenek[personal trag cu rotweil mag 12] sa penetreze asa 'SLAB' !! :!:
AM MAI AUZIT POVESTI[ADEVARATE] CU PORCI MARI [200-250KG],LA EVISCERARE CU 3-4 BRENEK IN PLATOSA......[NU GLUMESC] :shock:
CRED K E PROBLEMA CU DISTANTA EFICACE A BRENEK-ULUI[SI A VINATORULUI :roll: ]. :idea:

PS: park, cu ceva tip in urma cu brenek se dadea la leu, tigru, etc.... :?:
Vand carti de gramatica. E ieftine...
cybelle
Veteran

Locaţie: Magurele

Mesajde jon2004 pe 01 Dec 2007, 22:37

@marius
glontul ar fi produs alte efecte , asta si in functie de tipul glontului .Sa luam in calcul numai energia pe care o are un glont fata de breneke.

@cybelle
Porcul nu era mare , dar nici prea mic , cam 90-100kg !

Cat despre distanta , nu putem sti care a fost dar daca luam in calcul faptul ca lovitura a fost destul de bine plasata(la o distanta mare sansele sunt mai mici sa plasezi proiectilul in acea zona) si proiectilul a traversat corpul mistretului , as putea presupune ca distanta a fost pana in 50m.

Astazi ,mistretul a fost doborat tot de breneke , cu o lovitura destul de prost plasata, dar care a provocat o puternica hemoragie interna .Mistretul a fost lovit in stanga spate si proiectilul s-a oprit pe partea opusa , dupa ce a traversat cutia toracica !

In poza se vede locul unde sa oprit proiectilul , nu a mai putut iesi prin piele .

Imagine

Cele doua proiectile , cel din stanga este cel care l-a doborat astazi !

Imagine
jon2004
Veteran

Mesajde Marius pe 01 Dec 2007, 23:16

jon2004 scrie:@marius
glontul ar fi produs alte efecte , asta si in functie de tipul glontului .Sa luam in calcul numai energia pe care o are un glont fata de breneke.

Energia mai mare ar fi facut sa iasa glontul pe partea cealalta, dar daca nu intalnea os sau organ vital, cred eu ca facea cam acelasi lucru. Chiar un proiectil expansiv sa fi fost, nu stiu daca s-ar fi desfacut mai mult decat are diametrul un brk.
Ma rog, cine poate sti cu siguranta?
Ce tesuturi a strabatut brk-ul?
Marius
Veteran

Mesajde Ahotnic pe 02 Dec 2007, 03:04

eu cred ca cauza este pulberea...am patit si eu sa trag cu mai multe proiectile unice si sa constat ca unul era mai puternic ca altul ...si cand zic asta ma refer la cartuse din aceeasi cutie .... unele mergeau laser .. iar unele parca suflate cu gura... nu imi pot explica de ce asta... dar tind sa cred ca au fost prost facute.... apoi am luat cartuse jk8 de 3,5mm si am tras la sticla de plastic de la exact 25m ... si am constatat ca unele cartuse gaureau perfect sticla... iar la unele cartuse ramaneau alicele in sticla! imi explica si mie cineva de ce sa intamplat asta?

uitasem sa zic ca testul cu proiectile unice a constat in doua carti de telefoane lipite intre ele, invelite in scotch iar apoi udate .... rezultatul a fost dezastruos... doua proiectile oprite in carteinainte de mijloc... iar celelalte au trecut ca prin branza .... decitind sa cred ca daca aveam alea doua proiectile pe teava la mistret aveam toate sansele sa vad uratania cum fuge cu ele infipte in ea :roll:
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde cybelle pe 03 Dec 2007, 21:42

@ahotnic
treaba cu putere diferita a cartuselor identice am constatat-o si eu.

@jon
fara doar si poate un cartus[8x57 spre ex.] t. mantel facea alte daune porcotanului....

dar revin si precizez ca parere personala:
majoritatea porcilor impuscati [in general vb] sunt culcati la pamant cu brenek[ :oops: poste sau alte tampenii :cry: ]
de brenek fiind vb pana in 50 de metrii am curaj sa pun ramasag [cu teste la punct fix masurat] ca este fff distructiv, chiar comparativ cu alte cartuse tari.
precizez ca vb de rotweil mag de 12 si neaparat 40-60m, nimic mai mult :idea: :wink:
cybelle
Veteran

Mesajde cybelle pe 03 Dec 2007, 21:58

vav de distanta...
brenek-ul care a culcat porcul , din cate am inteles a traversat cutia toracik[coaste organe etc] si s-a oprit in peretele drept al toracelui;asta cam de la xxx m distanta; o lovitura destul de 'slaba' ai apreciat ...
ok, dak aceasta care a adormit porcul a fost slaba si nasol plasata si totusi la adormit[brenek-urile din poza seamana intre ele bine de tot(la calibru ma refer)]
atunci cea care a fost data si a ramas brenek-ul in el, adik nu in el, nici makar nu a penetrat tricepsul membrului inferior si nici cutia toracik....
e clar zic eu ca a fo' muuuult mai slaba si din distanta ceva mai mare.

faptul k a fost plasata bine ca si zona de impact nu inseamna neaparat k a fo' data de aproape[ poate fi si norocu' aluia.....] :idea: :wink:

ps: si eu cred ca vanatul negru se vaneaza cel mai bine cu ghintuita, personal sper sa-mi achizitionez un dublu x 8x57 8)

dar sa respectam breneker-ul pana la 50m distanta, repet cu el se facea BIG 5[fara elefant :oops: ] pana nu demult.....(acu' 70-80 ani , ma rog... :lol: )
cybelle
Veteran

Mesajde razvy pe 03 Dec 2007, 23:04

Interesant subiectul .
Eu nu cred ca a fost nici pulberea si nici distanta si spun asta ca inaltimea unde a intrat proiectilul a fost perfecta, daca era departe sau avea pulberea vre-o problema glontul cadea si nu mai ochea acolo , corect ? Plumbul asta are o cadere foarte mare dupa 80-100 m, un proictilul asa mare si greu pierde energia destul de repede.
Parerea mea este ca proictilul a deviat (ricosat) din ceva si se vede clar in poza lui John unde sint puse unul linga celalat cel care pe care la scos din focul precedent este indoit ceea ce ma face sigur ca a fost un ricochee.
Daca nu ar fi ricosat punea porcu jos fara nici o problema, ii spargea omoplatul dar in schimb a omorit vreu-n brad sau arine.
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde cybelle pe 04 Dec 2007, 06:58

mda..
f posibil sa fi ricosat, caci intradevar e indoit bine spre dreapta...
ca doar nu s-a indoit in pielea porcului... :lol:
oricum... nu a avut destula putere:
fie deviat dintr-un obstacol, fie s-a incercat din distanta prea mare[unii, :oops: trag si din 80-100m la porc dar pu n corectia ceva mai sus si mult mai in fata... :shock: ]
:arrow: corecta observatia vav de 'bradul intalnit in cale...' :idea:
cybelle
Veteran

Mesajde jager 77 pe 04 Dec 2007, 11:22

Am tot urmarit raspunsurile voastre care sunt foarte interesante. Eu sincer nu sunt un vanator foarte "VECHI '' am doar 11 ani de Vanatoare binenteles si daca i-mi permiteti am si eu o parere referitoare la Mistret ''Trage doar cand esti sigur'' Pot spune ca folosesc un singur model de Brenek B@P 12 si sunt foarte multumit de el. Pot spune ca am puscat mistret si la 10m si la 80m uni au ramas in foc altii sau mai dus dar nu mult. Si sa o spunem pe a dreapta inainte marea majoritate a Mistretilor se impuscau cu Breneke ca nu erau atatea carabine.
jager 77

Mesajde razvy pe 04 Dec 2007, 15:10

Baiatu ala care a tras in porcul ala era sigur si a tras si bine , norocul porcului a fost sa traiasca .
Multumim lui John pentru fotografii si explicatii, detectiv adevarat, excelente!
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde valpangica pe 04 Dec 2007, 16:23

V-am mai spus ca mi-am luat niste cartuse Sauvestre si de cind le-am cumparat nu am mai vazut porc mistret :lol: Simbata trecuta la Cheia , impreuna cu Greierul , cind iarasi nu a iesit porcul la "bataie" , am hotarit sa le trag ca sa scap de ghinion . Am dat numai 2 focuri , la un arbore serios si gros , aflat la cca 80-100 metri .( nu am dat mai multe ca se intaritau cainii si plecau iarasi ) .
Concluzii - grupaj excelent - punct ochit punct lovit , fara caderi samd . La distanta asta Greierul ( el s-a dus pina la copac , ca eu eram olog de picioare ) a afirmat ca daca era porc il dadea jos , fara discutii . Penetrare cca 6-7 cm . Deci cartusele sunt bune , dar mi-au purtat ghinion pina acum . Mai am vreo 8 bucati si nu stiu ce sa fac cu ele , ca parca prea se duc bine :lol: :lol:
valpangica
Site Admin

Mesajde Keiler pe 04 Dec 2007, 16:28

Cartusele se dau decuseara pe la blanita, ca sa iasa porcii. :lol:
Keiler
Veteran

Locaţie: Brasov

Mesajde Vechio pe 04 Dec 2007, 17:07

Keiler scrie:Cartusele se dau decuseara pe la blanita, ca sa iasa porcii. :lol:
Mare adevăr. Mai zmulgi trei fire şi le afumi după care finalizezi procedura. Şansa de reuşită e ...%. :wink:
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde valpangica pe 04 Dec 2007, 18:03

Keiler scrie:Cartusele se dau decuseara pe la blanita, ca sa iasa porcii. :lol:

Eu stiam ca trebuie sa "smotocesc" veveritza cu o seara inainte ca sa am parte de porci ! :lol: :lol: Iar pentru Vechio , tin sa spun ca nu mai ard nimic dupa ce aseara era sa mor cu familie cu tot , pentru ca a luat foc (!!!) un DVD in camera la baiat , de mi-a afumat casa si a ars covoare si parchet , samd ! Bine ca apuc sa va mai scriu si ca familia e OK . :wink: Daca nu era pisica lui nevastea-mea care sa traga de noi sa ne scoale - ne mai scula popa pe lumea ailalta - 4 persoane . Zici ca e Copsa Mica la mine in casa :lol: :lol: Noroc ca am asigurare , dar trebuie sa ma mut vreo 2 saptamini sa zugraveasca cineva si sa igienizeze casa .
valpangica
Site Admin

Mesajde Sibianu pe 04 Dec 2007, 18:30

Bine ca nu a fost mai rau, si ati scapat voi intregi de acolo :P :P :P
Pagubele materiale se pot recupera dar viata avem numai una.
Sibianu
Membru activ

Locaţie: Nürnberg

Mesajde valpangica pe 04 Dec 2007, 18:39

Bogdaproste si multumesc lui Dumnezeu ! Mi-am propus ca in weeken- dul asta sa ma duc la biserica si sa dau o donatie consistenta .
valpangica
Site Admin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Vanatoare de mistret