Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 13 Mai 2026, 13:38
|
|
|
Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.
Moderator: liviur
de razvy pe 10 Ian 2006, 15:38
florin.t scrie:Interesanta expunerea ta Eugen. Daca tot e atat de incomod cu AC la vanatoare, de ce crezi tu ca ar avea adepti si ar trebui legalizat ? Mie mi se pare grea arma mea de 3kg da' sa car o butelie de oxigen (care incarcata are vre-o suta de kile) toata ziua in spate ... ca sa umplu butelia de la pusca, basca garniturile uzate care mai scapa si tre' sa o umplu si daca n-am tras ..., apoi urmeaza corectia care trebuie sa o fac in functie de nr. de alice trase de la ultima incarcare ... Daca se braconeaza cu AC ... se barconeaza frate, asa cum se braconeaza si cu 22lr pe care o au multi (si isi tot cumpara cartuse pe care le trag in poligonul situat aci la 200 km distanta  ) . Am fost odata intr-un magazin de arme si un pescar voia sa-si cumpere o pusca cu AC si era foarte interesat de balistica acesteia. Mie mi s-a parut ciudat. Dupa ce a plecat am aflat ca a vazut de mai multe ori o rata cu pui acolo unde pescuia, ala era motivul informarii.
Nu am inteles ce zici cu 200 Km distanta , nu trebuie sa iti iei butlia in spate arma asta e buna pentru vinotori mai speciale , sau sa tragi de placere ... daca mergi la rate e clar ca trebuie sa vii cu butelia dupa tine si mare minune daca iei vreuna  cu AC
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
de Eugen pe 10 Ian 2006, 15:41
florin.t scrie:Interesanta expunerea ta Eugen. Daca tot e atat de incomod cu AC la vanatoare, de ce crezi tu ca ar avea adepti si ar trebui legalizat ?
Eu sunt pt legalizarea vanatorii cu AC la daunatori (ciori in special, grauri, sobolani, caini vagabonzi, etc.) si atat. Nu cred ca are rost sa mergi cu pusca AC dupa iepuri sau alt vanat pe care, cu armele AC disponibile la noi in tara, mai rau il chinui sau il ratezi sigur. Si nici nu mi se pare potrivit sa te duci la ciori cu arma de vanatoare cu tevi lise din cateva motive. Unele motive ar fi: costul ridicat al munitiei fata de munitia AC (cu 70/80 mii lei vechi tragi 250 focuri, cu 70/80 mii lei vechi cate cartuse cumperi?), zgomotul imens pe care-l face o arma de vanatoare in comparatie cu o arma AC (si e si ff usor sa-i faci si un amortizor). Sa nu mai vorbim ca nu te poti duce la o ferma zootehnica pt pest control la sobolani cu arma de vanatoare cu tevi lise! Dar ca toate acestea sa fie legale ar trebui adaugate la legea vanatorii zic eu! Legile astea sunt impotriva cetateanului. Mie nu mi se pare normal sa n-am voie sa trag cu arma AC in daunatori (ciori, grauri, etc.) la mine in curte mai ales in lunile calduroase cand se coc fructele in general. La fel nu mi se pare normal sa stau cu mainile in san sa ma uit cum dihorul omoara toate gainile din cotet, etc. In rest cine vrea sa traga in caprioare, mistreti, etc. sa se faca vanator cu acte in regula si sa vaneze cu arma de foc. florin.t scrie:Mie mi se pare grea arma mea de 3kg da' sa car o butelie de oxigen (care incarcata are vre-o suta de kile) toata ziua in spate ... ca sa umplu butelia de la pusca
Butelia de scafandru nu are o suta de kile ca altfel nu ar mai iesi la suprafata  Si nici nu trebuie carata in carca ci dai fuga la portbagajul masinii sau folosesti pompa pt PCP-uri. Eu zic in ideea de vanatoare la segmentul de daunatori pe care l-am pomenit eu mai sus unde poti lasa masina in apropiere. Si nici calibre mari nu-ti trebuiesc la daunatori cu pene sau rozatoare! La vanatoare pe distante lungi e clar din start ca e peste mana o arma AC fie ea si un Quakenbush Bandit .50 decat daca te rezumi la cele 10-15 focuri puternice pe care ti le ofera un "plin". florin.t scrie: basca garniturile uzate care mai scapa ...
Tot ce este uzat se schimba! Nu cred ca este cineva care sa faca un "plin" stiind ca una din garnituri scapa presiune. florin.t scrie:apoi urmeaza corectia care trebuie sa o fac in functie de nr. de alice trase de la ultima incarcare
Caderea nu este asa mare intre primul foc si al 10-lea mai ales ca vorbim de calibre mari si vanat mare (nu cred ca are rost sa tragi cu calibru .50 intr-o rata salbatica). Nu cred ca conteaza ca coboara 5 cm mai jos al 10-lea foc fata de primul cand tragi la un mistret la 40m. Sii ... mai toti PCP-isti cred ca tin cont de asta in general! florin.t scrie:... Daca se braconeaza cu AC ... se barconeaza frate, asa cum se braconeaza si cu 22lr pe care o au multi (si isi tot cumpara cartuse pe care le trag in poligonul situat aci la 200 km distanta  ) . Am fost odata intr-un magazin de arme si un pescar voia sa-si cumpere o pusca cu AC si era foarte interesat de balistica acesteia. Mie mi s-a parut ciudat. Dupa ce a plecat am aflat ca a vazut de mai multe ori o rata cu pui acolo unde pescuia, ala era motivul informarii.
Stiu asta! Sunt de acord cu tine! Dar cred ca aceia care braconeaza mai mult sunt cei de la comune si sate mai ales cei care locuiesc prin zone cu vanat si cunosc zonele ff bine. Dar am auzit ca cel mai mult se braconeaza cu latzul care este mai simplu de folosit si mai ieftin! Mai e o problema cu braconajul si in general cu legile in tara asta! LEGILE NU SE APLICA!!!!
-
Eugen
- Nou membru
-
- Locaţie: Ploiesti
de Eugen pe 10 Ian 2006, 15:43
Cred ca a vrut sa zica ca cei cu arme .22LR cumpara munitie si fac braconaj si se motiveaza cand cumpara munitie ca o trag in poligon dar ei nu au nici un poligon mai aproape de 200km! Cred ca asta a vrut sa zica!
-
Eugen
- Nou membru
-
de Eugen pe 10 Ian 2006, 15:50
razvy scrie:Daca esti familiar cu ele explica-mi te roog cum sint ele asade exacte ???????? mai ales ca au teava lisa????/ aici am eu probleme ::)))))))))))
Ele sunt folosite la vanat mare in care se trage de la mai putin de 50m! Nu cred ca trebuie sa fie prea precise la 50m ca sa nimeresti un mistret. Dar parca unele din ele au si ghinturi! Nu m-am uitat la toate tocmai din cauza ca ... pentru mine sunt vise. Asa ca ... 
-
Eugen
- Nou membru
-
de razvy pe 10 Ian 2006, 15:53
Eugen scrie:Cred ca a vrut sa zica ca cei cu arme .22LR cumpara munitie si fac braconaj si se motiveaza cand cumpara munitie ca o trag in poligon dar ei nu au nici un poligon mai aproape de 200km! Cred ca asta a vrut sa zica!
Am inteles ...dar ce trebuie sa motiveze cind cumpara munitia ce face omul cu ea ? Corect ?
Souneai sa fie legalizata arma cu AC si eu sint deacord cu tine . Ce se baga guvernul asta in toate rahaturile astea nu inteleg , sa nu pot sa trag in sobolanul din curte ::  . eu am scos 22 pe gaea si mi-am curatat curtea de veverite ca imi rodeau casa ::)))))) daca vine omu? cine nene eu ??// vezi de treaba ....
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
de Hunter pe 10 Ian 2006, 18:24
Pai nu ar trebui sa se motiveze omul cand cumpara dar.....cine se simte cu musca pe caciula cauta sa dea tot felul de explicatii si sa caute tot felul de scuze. 
Shit pe tzevi !!!
-
Hunter
- Membru activ
-
- Locaţie: Arad
-
de ave25 pe 10 Ian 2006, 19:12
fara sa se supere nimeni pe mine, dar cred ca pusca era mai grea decat cel care o tinea in mana. Intr-adevar, la calibrele mari reculul exista si la PCP. Eu m-am referit la modele mai mici (nu neaparat foarte mici).
"fumul" care se vede iesind sunt de fapt vapori de apa. Procesul de expansiune al aerului comprimat se face cu absorbtie de caldura. Pe timpul iernii se poate forma un norisor de cristale de ghiata chiar.
Cat despre zgomot, cine a vazut filmuletul a vazul sau mai bine zis a auzit ce era de auzit.
Unul dintre motivele pentru care AC este foarte popular sunt costurile foarte reduse. Un PCP de ultima generatie in calibrul 5,5mm poate sa traga peste 150...200 de alice la o singura incarcare. Combinat cu o luneta buna si cu un amortizor, un astfel de PCP este perfect pentru daunatori mici, de orice fel. Mai ales ca pretul unei alice este 0,03 RON/buc., o suma "exorbitanta".
Exista arme AC foarte bune si in varianta "spring-piston" la care aerul comprimat este generat de un arc care se destinde brusc in momentul actionarii tragaciului. Sunt arme foarte robuste, chiar acum spunea cineva pe airguns.ro ca a vandut arma lui dupa mai mult de 25.000 de trageri si era in stare perfecta de functionare, iar noul proprietar este foarte multumit.
Din alt punct de vedere, al preciziei:
calibrele mari, care dezvolta energii serioase, au in general o grupare CTC de 25 ... 30mm la o distanta de 35m.
un calibru mai mic are o precizie satisfacatoare pana la 100m, in functi de model.
Poza alaturata a fost facuta la un grupaj tras cu un AirArms FX2000, una dintre cele mai bune arme AC pentru vanatul mic
Tinta a fost asezata la o distanta de 90m. Primul foc a fost tras fara sa bata vantul, urmatoarele au fost executate pe vant.
Calibrele mici de AC sunt ghintuite, banuiesc ca si calibrele mari.
-
ave25
- Membru important
-
- Locaţie: Bucuresti
-
de Eugen pe 10 Ian 2006, 20:35
Sa facut o confuzie de catre colegul de pe Airguns.ro zicand ca FX2000 e facut de AirArms. FX2000 e facut de FX Airguns din Suedia si nu de AirArms care sunt englezi dar fac modele de arme asemanatoare! AirArms-ul e vestit cu modelul 410S cu care un rusnac are un record de invidiat si anume o cioara impuscata de la 132m distanta si peste 1000 de ciori doborate la activ. Tare as vrea sa incerc sa-i dobor recordul dar as vrea sa o fac legal cea ce nu ma astept asa prea curand.
As vrea sa am timp sa iau forumul asta la lecturat fiindca sigur mi-ar prinde bine 
-
Eugen
- Nou membru
-
de ave25 pe 10 Ian 2006, 20:38
scuze  si multumiri pt. completare
aceasta este pusca cu care s-a tras
nu este a mea 
Ultima oară modificat de ave25 pe 10 Ian 2006, 20:45, modificat 1 dată în total.
-
ave25
- Membru important
-
-
de ave25 pe 10 Ian 2006, 20:44
si acesta este modelul de care spunea Eugen

-
ave25
- Membru important
-
-
de razvy pe 10 Ian 2006, 23:50
Frunoase arme si lunete ca lumea
Lamuritima si pe mine cum sint calibrele alea la AC ca nu prea ma pricep . Sint obisnuit cu armele de foc .
Thank's
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
de ave25 pe 11 Ian 2006, 01:20
calibrele la AC sunt de obicei exprimate in mm. Exista de obicei si exceptii: la anglosaxoni se folosesc in continuare inchii.
Astfel:
.177 = 4,5mm
.20 = 5,0mm
.22 = 5,5mm
.25 = 6,35mm
ff simplu
Daca stai sa calculezi cu multe zecimale nu iese conversia chiar exacta, dar asa se foloseste. Pot sa-ti spun ca in calibrele mici, de ex. 4,5mm tragatorii impatimiti au posibilitatea de a alege peleturi intre: 4,49 4,50 4,51 4,52mm etc.
Teava de obicei este conica (1:100) si se ingusteaza spre iesire a.i. sa asigure o precizie relativ uniforma si in cazul unor abateri dimensionale minime ale peleturilor (alicelor).
Eugen te poate ajuta cu MULT mai multe informatii.
Eu la ora asta tarzie nu ma puteam opri din citirea forumului. Ha Ha - povesti vanatoresti ...
-
ave25
- Membru important
-
-
de razvy pe 11 Ian 2006, 08:19
Multam pentru explicatii ave25 .
Inchi spui tu mie ..  sint de belea astia de la ruleta la cintar ...pina si pe sosele
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
de Dima pe 11 Ian 2006, 10:09
Interesant subiectul AC, mai ales dpdv tehnic, in zona calibrelor mari. Cred ca utilizarea in teren este usor ingreunata din pricina accesoriilor, nemaivorbind de faptul ca la pasaj nu cred ca e folositoare. Cit despre combatere, cu 5 mm si viteza initiala mare te descurci bine si in teren si acasa, numai ca nu ai voie... Cred ca este un hobby cu totul special, gen american si chiar o afacere pentru producatorii de arme sofisticate si pentru promotorii vinatorii cu astfel de arme.
-
Dima
- Veteran
-
de florin.t pe 11 Ian 2006, 12:08
eugen scrie:Caderea nu este asa mare intre primul foc si al 10-lea mai ales ca vorbim de calibre mari si vanat mare (nu cred ca are rost sa tragi cu calibru .50 intr-o rata salbatica). Nu cred ca conteaza ca coboara 5 cm mai jos al 10-lea foc fata de primul cand tragi la un mistret la 40m. Sii ... mai toti PCP-isti cred ca tin cont de asta in general!
Doi-trei centimetri la un mistret de 150-200 kg cu carabina fac de multe ori diferenta intre un mistret cazut pe loc sau unu cazut dupa 500m daca nu cumva unu care te mananca
Colegi de forum (ca sa nu ma dau tot pe mine exemplu) ar putea sa-ti spuna ca un breneke de 32-36 gr cal. 18.2mm ( arma lisa cal. 12) trimis cu 500m/s nu e suficient sa puna un mistret jos la 40m
Cat ar trebui sa fie de mare o arma AC ca sa faca acest lucru si cum ar lucra avand in vedere ca in teava armei care trage glontul de mai sus sunt presiuni de 1000-1100 bar ?
-
florin.t
- Veteran
-
- Locaţie: malu' Crisului
de Cristi pe 11 Ian 2006, 12:20
Cred ca este un hobby cu totul special, gen american si chiar o afacere pentru producatorii de arme sofisticate si pentru promotorii vinatorii cu astfel de arme.
Nu este nimic special Dima, istoria armelor AC merge in paralel cu cea a armelor de foc inca de prin sec 16.Treaba e ca , peste tot in lume,AC-ul se pliaza perfect pe pest-control, sau combaterea daunatorilor mici, pe romaneste.
AC-istii romani doresc sa practice si ei legal aceasta forma a vanatorii,care este fireasca in alte parti, numai la noi,nu.Avantajele ar fi multiple, dar mintzi obtuze se opun.
Pentru a-ti face o idee despre vechimea si frumusetea armelor AC iti recomand
http://www.vintageairguns.co.uk/
Intra pe Library si acolo intra pe Butt and ball resovoir
-

Cristi
- Veteran
-
de Dima pe 11 Ian 2006, 12:28
@Cristi Cunosc istoricul, iar prin cuvintul special am facut referire la cei care le utilizeaza la vinatoare. In ce ma priveste, prefer armele traditionale consacrate pentru vinatoare, de aceea nu intru in discutii amanuntite pe subiect.
-
Dima
- Veteran
-
de Eugen pe 11 Ian 2006, 14:07
florin.t scrie:Doi-trei centimetri la un mistret de 150-200 kg cu carabina fac de multe ori diferenta intre un mistret cazut pe loc sau unu cazut dupa 500m daca nu cumva unu care te mananca Colegi de forum (ca sa nu ma dau tot pe mine exemplu) ar putea sa-ti spuna ca un breneke de 32-36 gr cal. 18.2mm ( arma lisa cal. 12) trimis cu 500m/s nu e suficient sa puna un mistret jos la 40m Cat ar trebui sa fie de mare o arma AC ca sa faca acest lucru si cum ar lucra avand in vedere ca in teava armei care trage glontul de mai sus sunt presiuni de 1000-1100 bar ?
Pai armele AC nici nu or sa faca asa ceva vreodata! Viteza de expansiune a aerului comprimat este net inferioara vitezei de expansiune a prafului de pusca in momentul in care a facut explozie! In armele AC PCP nu o sa gasesti mai mult de 200 bar. Din ce am apucat sa citesc (fiindca nu am avut timp) pe site-ul lor ( http://www.bigboreairguns.com/) au folosit armele pana in 50m. Ce am mai vazut e ca proiectilele folosite in armele lor sunt mult mai aerodinamice decat breneke-ul care, cred ca cedeaza o foarte mare parte din energie la impact plus ca are tendinta de a se aplatiza si nicdecum de a se strecura in interior. Aveti aici o poza cu un buffalo traversat de un proiectil de 20mm tras dintr-o arma AC ca cea din link-ul cu reculul:
So I took Bob Dean's 20mm up to him and I also videoed the hunt. From 30 yards, the 1005 grn. bullet went through ribs on both sides and stuck under the skin on the opposite side.
Cam asta au avut de povestit faptashii!
Mai cred ca breneke-ul pierde viteza fabuloasa mult mai repede decat proiectilul tras dintr-o arma gen Quakenbush Bandit .50 . Parerea mea este ca vanatul mare ar trebui vanat cu arma de foc cu teava ghintuita si nu cu teava lisa.  Astept sa-mi sara tot forumul in cap  dar cel putin asa mi se pare mie (care nu am tangente prea multe cu vanatoarea) ca e mai ... curat si mai clar!
-
Eugen
- Nou membru
-
de florin.t pe 11 Ian 2006, 15:12
Ca sa vorbim de tir cu glont asaemanator carabinelor vorbim de 3800 bar si peste, daca nu ajunge la 1000 bar cum crezi ca va ajunge la 3800 ?
Cat despre poza cu carcasa de carne, cred ca e reclama . Nu se vede nicaieri ce animal a fost, poate s-a tras dupa ce acesta a fost jupuit 
-
florin.t
- Veteran
-
- Locaţie: malu' Crisului
de Cristi pe 11 Ian 2006, 15:47
florin.t, nu te raporta la caracteristicile pulberii fara fum. Nu uita ca la sfarsitul sec XIX cartusele express erau incarcate cu pulbere neagra si nu dezvoltau nici pe departe asemenea presiuni. Si doborau elefanti. Cam asa e si cu ACurile alea.
-

Cristi
- Veteran
-
de ave25 pe 11 Ian 2006, 15:52
florin,
animalutul impuscat a fost un mititel, vezi poza:
Sunt o gramada de poze la
http://www.bigboreairguns.com/BAA/BAApicture_gallery.htm
Este evident ca nu se poate compara din toate punctele de vedere o arma de foc cu un PCP
razvy a discutat personal la telefon cu un tip care produce o parte din aceste PCP-uri si merge si la vanatoare cu ele, poate ne confirma si el cate ceva despre posibilitatile acestor arme.
Am citit un articol interesant pe net (daca vreti ma pun sa-l caut si sa postez link-ul) despre unul dintre cei care au cucerit Westul salbatic in America cu o pusca cu aer comprimat de calibru mare, pe la inceputul anilor 1800 parca (sper sa nu gresesc).
Era o puscoaca de calibru mare, cu care s-au vanat pasari, indieni, ursi, ma rog tot ceea ce s-a aflat in catare. Era vorba de un PCP si avea chiar si o pompa.
Nu cunosc exact energia necesara pentru a pune jos un mistret, sunt altii mult mai in masura sa o faca. Dar stiu ca sunt unii vanatori care (in special in State) se duc la vanat mare doar cu un AC.
Cristi are dreptate: ne dorim sa intram in legalitate dpdv a combaterii daunatorilor mici. Pe langa faptul ca este f. economic (nu costa mai nimic) este o metoda care se poate aplica si in zone urbane, cu respectarea unor masuri de protectie. In Anglia iepurii sunt considerati daunatori pe multe proprietati private (au cateva zeci de milioane de iepuri) si acolo se vaneaza la panda si iepuri cu un AC de 4,5mm.
Unul dintre motivele invocate de catre oponentii ideii ca se poate vana si cu AC este lispa de etica. Au fost destul de multe postari pe airguns.ro despre etica vanatorii cu AC, dar acolo majoritatea nu erau vanatori.
Indraznesc sa intreb si pe acest forum si astept parerile voastre sincere si cat mai multe:
este etica vanatoarea cu AC? o mica argumentatie care sa sustina raspunsul este binevenita.
-
ave25
- Membru important
-
-
de ave25 pe 11 Ian 2006, 16:14
-
ave25
- Membru important
-
-
de Eugen pe 11 Ian 2006, 16:56
Eu unul cred ca etica este vanatoarea atunci cand asupra unui vanat tragi cu o arma (arma de foc sau AC, arc, arbaleta) suficient de puternica pt ai provoca moartea rapid dintr-un singur foc!
-
Eugen
- Nou membru
-
de the_mav pe 11 Ian 2006, 17:03
ai dreptate eugen...
insa acest subiect cred ca poate fi dezbatut la nesfarsit... intotdeauna vor fi pareri pro si contra...
subiectul se poate insa completa cu o alta intrebare (si sincer sper sa nu imi sara forumul in cap, insa este o intrebare perfect pertinenta in acest context): ar fi etica vanatoarea cu geco? asta daca ar fi si permisa...
------------------------------------- Holland and Holland - pure art...
-

the_mav
- Veteran
-
- Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova
-
de Marius pe 11 Ian 2006, 19:51
ave25 scrie:este etica vanatoarea cu AC? o mica argumentatie care sa sustina raspunsul este binevenita.
DA!
Daca arma e potrivita cu vanatul tinta, de ce nu?!
Ce e rau sa tragi la gugustiuci cu AC?
De ce nu, pest control? Eu am avut ocazia sa calatoresc in multe tari, dar ciori ca la noi, n-am vazut nicaieri.
Pasionatii care si-ar permite calibre tari, de ce sa nu vaneze chiar si vanat mare?
-
Marius
- Veteran
-
de Marius pe 11 Ian 2006, 20:00
the_mav scrie:subiectul se poate insa completa cu o alta intrebare (si sincer sper sa nu imi sara forumul in cap, insa este o intrebare perfect pertinenta in acest context): ar fi etica vanatoarea cu geco? asta daca ar fi si permisa...
Eu as face un topic separat cu intrebarea asta, dar nu stiu cum se face chestia asta.
Pana atunci, raspunsul meu este: DA, vanatoarea cu .22lr este etica!
In copilarie, aveam la tara un vecin vanator care pe langa o lisa de 12 avea si un "geco". Trageam din curte sau de pe strada dupa gugustiuci la craca (fiind copil destul de mic, trageam numai sub supravegherea lui). Ce poligon? Care accidente?
Eu am avut un Walther semiatomat .22lr, cu care am vanat vulpe si gasca, dar l-am vandut in urma cu multi ani.
Acum mi-am luat un alt Walther G22, cal. .22lr, cu care mi-ar fi drag sa ies la vanatoare. Visez sa reusesc sa dau jos gasca in zbor(sa nu credeti ca sunt tzintashul lu' peste dar as strica cu placere 100 de cartuse pe experimentul asta).
In final, as repeta ca da, este etic sa vanezi cu .22lr cu conditia sa nu te intinzi la vanat mai mare decat e cazul.
-
Marius
- Veteran
-
de Eugen pe 11 Ian 2006, 23:43
christianpindichi scrie:@eugen....teoretic-etic ai drepatate insa eu cred ca, kestia asta aduce putin a utopie.Kiar duminica am fost la o vanatoare de mistret.a iesit un vier pe un tip care avea un Benelli Argo 30-06.a tras 4(patru)focuri...rezultat=porc ranit,urma de sange...pana seara nu-l gasisera. si nu cred ca poate spune cineva ca 30-06 nu e un calibru ca care nu pui jos porcu. concluzia(mea).....depinde unde-l lovesti. unii au impuscat cu cal 20 altii cu 16 altii bizoni cu AC altii au ratat cu brenekuri de 12......nu e o regula. aaa era sa uit eu cred ca e etic CUM tragi asupra unui vanat.
Cunosc problemele acestea! Se pot insira tone de astfel de intamplari! Eu ma refeream strict la faptul teoretic ca de exemplu la mistret este etic sa te duci cu o arma potrivita si nu de exemplu cu un .22LR care chiar este si periculos  . Adica Benelli Argo 30-06 este o arma cu care mistretul moare daca e lovit in zone vitale pe cand orice arma .22LR nu poate dobora un mistret indiferent de puterea cartusului dintr-un singur foc.
Cat despre .22LR sunt de acord cu vanatoare cu aceste arme dar la categoria de vanat corespondenta (small game).
Hai ca am sarit peste cal si am incalcat ce imi propusesem: sa stau in banca mea si sa nu ma bag acolo unde nu-mi fierbe oala!
Cat despre legalizarea vanatorii daunatorilor inaripati, rozatoare, etc. cu arme AC cred ca ar fi benefica fiindca nu cred ca este careva dintre voi (vanatorii existenti) care sa-i faca placere sa statea sa pandeasca ciori sau sobolani pe la vreo ferma zootehnica pe cand noi, pasionatii de AC, am face ravagii in randul acestora!
Multi spun ca ar lua amploare fenomenul braconajului cu AC. Tot ce se poate! Sunt sigur ca or sa se gaseasca indivizi care or sa spuna ca ei se duc dupa ciori prin padure si la intoarcere or sa aibe in portbagaj unul sau mai multi iepuri. Daca odata cu legiferarea vanatorii cu AC s-ar inaspri si pedepsele impotriva braconierilor si S-AR MAI SI APLICA nu cred ca ar fi nici o problema. Braconieri sunt cu duimul si in pescuit si in vanatoare si ce este mai jalnic este ca se cam stiu intre ei (paznici si cine braconeza).
-
Eugen
- Nou membru
-
de razvy pe 12 Ian 2006, 12:06
Parerea mea este acceasi ,sint etice si ar trebui introduse ca arme de vinatoare , la fel cum sint acrcu si sageata . Nu cred ca arcul are aceasi performanta cu o arma buna ( AC) ma refer la precizie si la asta ma refer , la vinatul mic . Armele cu Aer sint perfecte pentru small game .
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
de Hunter pe 12 Ian 2006, 12:08
Dar urmarind pozele eu zic ca sunt perfecte si pentru big game.
Shit pe tzevi !!!
-
Hunter
- Membru activ
-
- Locaţie: Arad
-
de razvy pe 12 Ian 2006, 12:14
da dar nu uita 2-3000 o arma ,,, si tot aproape trebuie sa fii 50 -80 m , nu sint rele ... dar nu poti sa mergi la Capra Neagra cu asa ceva ,,,
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
Înapoi la Arme de vanatoare lise
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori