Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
arme cu pompaModerator: liviur
76 mesaje • Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
arme cu pompasalut. ce parere aveti in legetura cu armele cu pompa? am auzit ca daca nu nimeresti din primul foc nu mai reusesti sa incarci suficient de repede ca sa il tragi si pe al doilea cu sanse de reusita.e adevarat ce se pot folosi cat de cat la gaste?
Re: arme cu pompa
Exceptand faptul ca au o singura tzeava si deci tre sa incarci magazia cu munitie de acelasi fel (alica sau breneke) si numai cu cartuse de fabrica (altfel, ca si semi-, se poate bloca), nu consider ca e chiar o mare problema folosirea unor astfel de arme, insa numai la vanatul mic, poate si la mistretz la goana, nerecomandabil la urs.... obisnuinta de a trage cu pump action vine numai dupa cateva focuri (zeci sau sute de focuri, in cazul unora ![]() Arma face zgomot serios la reincarcare, vanatul te localizeaza imediat, in eventualitatea ca nu l-ai atins sau doar l-ai ranit si sta pe loc dupa primul foc... cu ultimele puteri, in majoritatea cazurilor vanatul fuge (zboara) knd te aude reincarcand, insa mistretzului ori ursului (raniti sau nu de primul foc) le trece frecvent prin cap sa vina se te ...reguleze ei ![]() ![]() ![]() Am vanat cu o singura pump action, o arma Maverick de 12, cu tzeava de numai 50 cm. Era incredibila arma aia: m-am tarat 300-350 de metri pana la cca 70-80 m de un card de gaste. knd m-am ridicat sa trag si au zburat si ele, din 3 focuri am impuscat 6 piese, de am umplut barca cu ele... in timp ce ma intorceam la mal, pe sus, la mare inaltime - mult peste 100 m, trecea un gascan gagaind. am lasat jos vaslele, am bagat un cartus in pusca si foc. Am ramas si eu cu gura cascata: gascanul si-a aduna aripile si a venit ca bolovanul langa barca... am tras ulterior si la tzinta cu arma aia si am ramas impresionat de ce grupaje formidabile scotea desi, repet, avea tzeava de 50 cm si in total arma era foarte scurta si manevrabila. „Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
Re: arme cu pompaIntrebarea ta mi-o pun si eu serios de o vreme incoace - am posibilitatea sa iau una din cele mai renumite "pompe" la un pret foarte bun si tare ma bate gandul. Desi e in configuratie cu teava de 50 cm si catare si inaltator si mai am inca cateva lise ce nu apuca toate sa iasa in teren, mi-a placut mult arma. Armarea nu e chiar atat de usoara "ca-n filme", miscarea trebe sa fie mult mai energica, cel putin impulsul initial. Mai toate au ejectia tubului "pasiva" - adica rama tubului opusa deschiderii se loveste de un hop si-i imprima tubului o miscare spre iesire dar aruncarea efectiva vine din forta pe care o aplici tu. Asta e partea usoara pentru ca e mai fiziologica, e facuta de muschi puternici si invatati sa faca flexia antebratului pe brat iar arma are "contra" in umar. Incarcarea necesita extensia antebratului si contra vine de la mana ce tine crosa patului. Cartusul intra usor in teava si inzavorarea nu necesita cine stie ce efort. Cand faci prima data manevra pare greoi. Cu antrenament merge mai usor odata ce inveti necesarul de viteza si forta ce trebe sa-l aplici. Avanatajul ei fata de o semi ar fi faptul ca se blocheaza muuult mai rar. Te astepti sa trebuiasca sa armezi singur si actionezi in consecinta. Daca vrei sa faci miscarea in foarte mare viteza si n-oi duci la capat ti-o "blochezi" singur. Semi te ia prin surprindere, mai ales ca se armeaza imediat cocosul si de cele mai multe ori realizezi ca nu a functionat cum trebe abea dupa ce apesi tragaciul. Cand blocheaza tub e si mai dificil de repus arma in functie. Un alt avantaj mare este pretul de 3 ori mai mic decat la o semi. Desi mecanic nu sunt mai robuste, in sensul ca n-au piese mai groase sau mai rezistente, faptul ca fortele exercitate pe ele sunt doar cele ale mainilor le fac sa reziste mai bine in timp. Pe la noi nu este un tip de arma obisnuit dar peste ocean sunt mai numeroase ca semi.
Mie nu-mi plac pompele. Asa cum AKM-urile de vanatoare nu-mi plac pt. ca au aspect militar, nici pompele nu-mi plac pt. ca le-am vazut in prea multe filme politiste de actiune. In plus, asa e, trebuie cam mult exercitiu pt. a inmcarca repede si fara sa pierzi linia de ochire. Singurul argument valabil, dupa mine, e bugetul necesar. Daca esti constrans de buget, nu sta pe ganduri, ia-o, pt. ca la vanatoare, nu arma are rolul decisiv ci persoana din spatele ei.
Re: arme cu pompaSlut !
Eu zic ca depinde foarte mult cum te obisnuiesti - prima mea arma de vanatoare a fost o pompa si a trebuit sa ma obisnuiesc cu ea asa ca ... Daca esti iute de mana poti trage aproape la fel de repede ca o semi..... Inca o data depinde foarte mult cum te obisnuesti !!! O zi cat mai buna ! O mare pasiune - Armele
Re: arme cu pompaSi eu cred ca e mai mult o chestie de exercitiu. Intr-adevar peste ocean si chiar in Europa sunt mult mai populare. Cred ca si in cazul asta ca si la lever action conteaza mai mult omul din spatele armei.
mergand pe ideea asta, vorbind doar dpdv bugetar, oare nu ar fi mai indicat un MP153 ?
Probabil ca poti lua o pompa mai ieftin decat un MP153, daci daca banii conteaza f mult, pompa sa fie.
de curiozitate, la cat ajunge o pompa noua sau eventual, una sh decenta?
Eu nu stiu. Poate raspunde altcineva.
Re: arme cu pompaCea de care aminteam mai devreme, O Itacha exact ca cea de aici:
http://www.gunbroker.com/Auction/ViewIt ... =116883686 costa un pic peste 1000 lei, in stare perfecta. Carcasa de otel, greuta desi are teava de numai 50 cm, aparate de ochire foarte bine desenate pentru proiectil unic, functioneaza "ca unsa" si are doar mici urma de folosire pe lemn. Particular este alimentarea si ejectarea tuburilor prin aceeasi fanta de sub carcasa. Mai putin indicata la trasul cu alice. Mie imi place mult da' tare nu ma indemn s-o iau ca nu prea as avea ce face cu ea. Ceva Mossberg au mai fost prin tara si mai sunt la vanzare - pretul cerut a fost mult mai mare decat fac armele.
Re: arme cu pompaVio,
De Mossberg am auzit lucruri bune. Fiabile si de incredere, am inteles ca ar fi printre cele mai bune "pompe". Asa este?
Re: arme cu pompaAm vazut arme cu pompa doar de doua ori, la doi vanatori diferiti, una acum vreo 8 ani si una anul trecut.
Ce credeti ca sa intamplat cu aceste arme la vanatoare? Una dintre arme se bloca des ,pana la sfarsitul vanatorii s-a blocat de tot ,nu baga cartus in teava. Nu va spun ce injuraturi baga omul, pana la urma a imprumutat arma sefului de grupa. A doua arma cu pompa pe care am vazut-o alimenta cu cartuse, dar se arma foarte greu, tragea fantele de ea de parca ar fi fost sfoara de la drujba. Ce credeti ca a patit omul cu paguba aia de pusca? La o goana a tras puternic de manerul de lemn care imbraca mecanismul de reincarcare si acesta sa rupt in doua..........si a imprumutat aceasi arma al aceluiasi sef de grupa. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Foarte frumos ... as incerca cu asa ceva la mistret. cred ca ar face treaba buna cu brenek. desi e clar ca semi este mult mai practica. dar la banii astia ...
Re: arme cu pompaEu am o arma cu pompa Winchester, tzeava ghintuita, cal 12/76... In trei ani nu mi-a dat nici o durere de cap
![]() Am cumparat-o deoarece nu aveam permis pt carabina... Dar nu mi-ashi lua niciodata asha o arma lisa.... nu are nici un plus fatza de alte arme (semi, bock sau clasica) Mai bine o zi rea de vinatoare, decit una buna la serviciu!!!!!
Un prieten a a vut una vreo 2 ani. Tot din motive financiare. Teava over-borred si de numa 60 cm nu s-a dovedit un castig in termeni de eficienta la trasul cu alice cel putin in ceea ce priveste distanta. Dupa circa 1 an si 1000 focuri trase a ajuns s-o manevreze suficient de repede cat sa poata dubla eficient focul dar asta pentru ca arma incepuse sa se deschida la foc singurica....nu mai stiu ce s-a intamplat cu ea.
Re: arme cu pompaDin tot ce povestiti voi pare mai potrivita pentru un gangster american decat pentru un vanator. Raman la clasicele cu doua tevi!
![]()
Re: arme cu pompaCorect, ai dreptate. Tevi juxtapuse ...
Re: arme cu pompaSi eu stiu pe cineva care a venit cu o arma cu pompa calibrul 20 la gugustiuci , asta vara. A apucat sa traga un singur cartus si s-a blocat. A reusit sa o deblocheze si s-a blocat din nou. A injurat bine si s-a carat acasa!
![]()
Sti ce au in comun vanatorii carora li se blocheaza armele cu pompa? Injuraturile . ![]() Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: arme cu pompaE al doilea sezon in care vanez cu un Remington si chiar sunt foarte multumit. Juxtapusa am scos-o de 2 ori anul acesta. In plus saptamana trecuta am vanat (test) cu o semi Benelli dar tot la batranul Remington raman....
L.I. 0727-50-60-70
Re: arme cu pompaShotgun cu pompa este foarte populara pe continentul nord-american. Dar nu la vanatoare!!! Nu am vazut la nici o emisiune sau vanatoare pe cineva cu pompa. Pompa este folosita ca arma defensiva pentru ca ...intimideaza. Filmele si massmedia prezinta ofiterii de Politie in timpul actiunilor cu pome pentru ca sunt intimidante. Si de ce sa nu recunoastem ca suna "frumos" cand o incarci: clac-clac. Da bine si la TV si in realitate cand iesi in curte si intrebi pe cineva ce cauta la tine in curte. Cand aude clac-clac s-a cam terminat cu tupeul. Politia foloseste pompe in care incarca numai slug, sau 3 la fund pentru ca fac deranj mare si isi fac "treaba" bine.
La vanatoare (personal) ii gasesc o multime de inconveniente, dar cine o vrea neaparat...de ce nu? Fiecare este liber sa aleaga dupa pofta inimii. Eu sunt indragostit lulea si acum de fiarele lise suprapuse. Mi-am cumparat acum cateva zile un Baikal(Remington) de care sunt foarte mandru. De fapt a fost dragoste la prima vedere. Ne-am placut si ne-am luat fara discutii. Un lucru este cert: cu pompa te distrezi de minune si poti face o gramada de spectacol. Unii chiar sunt buni cu pompa.(ca de pilda dansul: http://www.youtube.com/watch?v=CVoehY1ssyM) Stima Moose_Masta
Re: arme cu pompaAcum vreo 12 ani mergand la o vanatoare la mistreti am vazut o arma ..la un vanator ,era un MAVERICK cu teava scurta .Mi-a placut mult si in decurs de o luna doua mi-am cumparat si eu una.,inclusiv cu teava lunga .Am testat-o la un concurs de talere ce sa tinut in Galati si cu toate ca nu o cunosteam am luat locul 1.Adevarul ca nu reuseam sa o incarc la timp ptr a lovi talerul ce nu-l lovisem cu primul.Pe parcurs m-am obisnuit cu ea si mi-a dat mari satisfactii la vanatoare.Eo arma manevrabila destul de usoara si foarte placuta la privit mai ales cand are montata teava scurta.
Re: arme cu pompaStie cineva cum se pastreaza pompele?
S-ar incadra la dispozitiv de blocare a tragaciului ca semiautomatele ca doar nu o tii bucati cu inchizatorul in compartimentul de munitie ca nu e carabina si nu este nici basculanta. Legea e cam muta in cazul asta. Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Postare moderată. Textul de lege a fost șters pentru ca nu mai era valabil și putea crea confuzii.
Re: arme cu pompaVad ca ai scris și aici.
viewtopic.php?f=112&t=18327 Poate n-ar strica sa mai citești legea. II pui lacăt pe trăgaci LA TRANSPORT dacă e sa te iei după ce cerd eu. Dar eu as da măcar un telefon la cei ce ar veni sa ma controleze. Nu are nimeni nimic de pierdut dacă ii întrebi. POSTARE MODERATĂ.
Re: arme cu pompaMultumesc pentru raspuns.
Subiectul din topicul respectiv era diferit. Am vrut sa evit deschiderea unuia nou. N-ar strica dar nu ar aduce nici un beneficiu. Am ajuns sa o stiu aproape pe dinafara. N-am cum sa ma lamuresc nici daca as mai citi-o de 100 de ori. Asa cum am spus este muta in aceasta situatie. Am intrebat si la ei si dupa ce s-au consultat toti cu textul legii in mana si ei si-au dat cu parerea ca trebe' lacat. Ma gandeam ca a mai trecut cineva prin aceasta situatie.
Re: arme cu pompaCât despre ce zice legea și nu zice bine, vezi ca e topic la propunere de modificare 295. Scrie acolo și s-o găsi careva sa bage de seamă.
Multumesc pentru colaborare! Postare moderată. S-a scos referința către vechiul text de lege.
Re: arme cu pompaDomnilor, normele metodologice au fost modificate in 2018, acum articolul 15 din Norme suna asa:
Art. 15. - (1) Titularul dreptului de deţinere sau, după caz, de port şi folosire, este obligat să păstreze armele letale şi muniţiile acestora la domiciliul sau la reşedinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. (2) Dulapurile sau, după caz, casetele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniţiei separat de arme. Armele letale, cu excepţia celor cu destinaţia apărare şi pază, se păstrează neîncărcate cu muniţie. (...)
Legea este cât se poate de clară în această privință. Armele se păstrează într-un compartiment fie că este semi, clasică sau pompă, iar muniția în alt compartiment, fără să fie nevoie de vreun blocator de trăgaci. Blocatorul se folosește doar pentru armele purtate întregi și doar în timpul transportului de la domiciliu la locul vânătorii și retur. Poate cei de la poliție ți-au spus că trebuie blocator în timpul transportului și nu ai înțeles tu cum trebuie! ![]() Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: arme cu pompaAsa este. Am descoperit in sfarsit si eu (orbu') Braila. Am gasit si eu Normele din 2018. Clar acum.
Multumesc domnilor pentru precizari. P.S. De aceea este bine sa intrebi unde sunt mai multe capete. Nici sectoristul nu avea raspunsul corect la el.
76 mesaje • Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
Înapoi la Arme de vanatoare lise Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 291 vizitatori |
Publicitate
|