Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Feb 2026, 10:02

Calibrul .22

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Mesajde 223/12 pe 24 Ian 2008, 18:11

Cristi scrie:
223/12 scrie:Va rog mult, pe cunoscatori! Ce marca de arma in cal 22LR se fabrica la Viena in urma cu 75-100 de ani????

Intrebarea e mult prea evaziva.Erau o gramada de mici fabricanti si mai ales importatori de arme belgiene. Stii tu un Cugir 22 lr fabricat in 1908?

??? :roll: :roll: :roll:
Cristi, cu tot respectul, dar nu mi se pare ca am fost prea evaziv:
1. nu vorbeam de nici o arma ''belgiana'', ci de o arma austriaca in calibrul 22LR, pe al carei detunator scrie Viena (mai mult nu se poate citi, ca nu a fost prea ingrijita). Pare facuta artizanal, dar e de serie (sau poate manufacurata?) :twisted:
2. ref. la Cugir (daca ai citit intrebarea mea si de pe topicul cu Dragana). Eu stiam ca la Cugir s-au fabricat si se fabricau inca in perioada interbelica, sub licenta GeCo, arme de tir 22LR. Nu in 1908, dar in 1933 (adica in urma cu 75 de ani, dar era deja traditie), cica ar fi sigur... (undeva parca am vazut ca fabricantul se numea ''Arsenalul Cugir''). Dar poate gresesc?
223/12
Veteran

Locaţie: Locu' din care sare iepurele...

Mesajde Cristi pe 24 Ian 2008, 19:12

Multi armurieri isi puneau logoul lor pe arme importate. Asa fac si azi. Intrucat erau mai multi armurieri in Viena, nu putem fi decat evazivi, atata vreme cat nu avem nici o poza macar a armei si a eventualelor marcaje.O fi OWA, sau Gasser, sau Stockl sau... nu putem sti.
Despre GECO facut sub licenta la Cugir in perioada interbelica... n-am stiinta !Daca ai vazut tu unul, fa-i poze!
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde 223/12 pe 25 Ian 2008, 13:03

Cristi scrie:Despre GECO facut sub licenta la Cugir in perioada interbelica... n-am stiinta !Daca ai vazut tu unul, fa-i poze!

N-am vazut niciunul, din pacate. Am citit candva, pe net si de aseara caut, dar nu mai gasesc exact... tin minte sigur, scria ca la Cugir s-ar fi fabricat un Geco ''model 1928''
Parca si violiv zicea undeva pe forum ca are un 22 lr romanesc de prin '50 sau '51, o fi un UMC I 22LR? Cand a inceput productia de UMC I 22LR la Cugir? Dupa WWII?
223/12
Veteran

Mesajde Cristi pe 25 Ian 2008, 20:43

223/12 scrie:
Cristi scrie:Despre GECO facut sub licenta la Cugir in perioada interbelica... n-am stiinta !Daca ai vazut tu unul, fa-i poze!

N-am vazut niciunul, din pacate. Am citit candva, pe net si de aseara caut, dar nu mai gasesc exact... tin minte sigur, scria ca la Cugir s-ar fi fabricat un Geco ''model 1928''
Parca si violiv zicea undeva pe forum ca are un 22 lr romanesc de prin '50 sau '51, o fi un UMC I 22LR? Cand a inceput productia de UMC I 22LR la Cugir? Dupa WWII?

http://www.anca.com.ro/forum/viewtopic.php?t=142
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde 223/12 pe 26 Ian 2008, 11:40

multumesc, Cristi, edificatoare trimiterea ta...
mai intrasem pe forumul a.n.c.a., dar asta nu citisem, altfel sigur retineam.
constat ca tu si inca vreo cativa ''profi'' de pe forum ati postat inca demult foarte multe lucruri deosebit de interesante... bravo voua!
223/12
Veteran

Mesajde carpineanu flavio pe 30 Ian 2008, 15:27

din punctul meu de vedere este o arma cu o eficienta deosebita ...(la hornet ma refer)
se poate folosii cu o eficacitate maxima si la caprior..sa nu mai vb de gasca rata caiine hoinar vulpe bursuc cocos de munte sialte specii de vanat mic.am impuscat cu ea si iepure la distanta foarte mare!!!
cel care a deschis topicul a uitat sa treaca in poza intre cele 2 cartse si cel de magnum!!!!trebuie amintit si el deoarece se situeaza intre cele 2 pozate
flavio_carpi@yahoo.com-cel mai nobil sport
carpineanu flavio
Membru activ

Locaţie: turda-judetul cluj

Mesajde marcel64 pe 30 Ian 2008, 20:08

carpineanu flavio ,nu fa greseala care am facut-o si eu,cal.22hornet nu este permis la caprior( vezi lungimea tubului),stiu ca este eficienta ,dar....
30-30win
marcel64
Nou membru

Locaţie: arad

Mesajde carpineanu flavio pe 30 Ian 2008, 20:36

nu o sa va vina sa credeti
nu e corect ceea ce s aintamplat dar....
eram la o vanatoare colectiva la iepuri vulpi fazani si mistreti.mi am zis ca nu o sa gasim iepure in padurea la care urma sa mergem si nici mistrezi deci mia mluat hornetulpt vulpe.eram la goana
.si ce crezi ca vad!!!! mistretii!!2
unu mare si unu mai mic(era o scroafa cu un godin de vreo 50 de kg,am obsercat asta dupa ...:D ) in marea graba uitatd de ce arma am in mina ochesc pe cel mare si trag.dupa declansarea focului vad ca fuge si cade cel mic care era dupa celmare.deci acel mic ramane in foc.cum se poate asa ceva ma intrebam.merg langa victima si ce sa vezi......la 10 metrii era si cel mare cazut.deci am tras in scroafa , glontul a trecut prin ea si a cazut cel mic , si scroafa la randul ei la 10 m mai incolo.distanta de aprox 50 m , nu mai mare!!!!ei ce zici de asta.e o arma foarte puternica.nu vreau s amai intru in detalii.daca vrei sa vb sa ti mai dau detalii intra pe mess flavio_carpi@yahoo.com
intra te rog sau lasa o adresa de mail a ta
flavio_carpi@yahoo.com-cel mai nobil sport
carpineanu flavio
Membru activ

Locaţie: turda-judetul cluj

Mesajde marcel64 pe 30 Ian 2008, 21:02

Daca am spune ca faptele de vanatoare sunt **de pe vremea lui Ceausescu**si daca Hornetul meu ar putea spune ce a facut sau ce a vazut ,sunt ferm convins ca as putea sa o vand la un pret mai mare decat un dublu expres Holand&Holand...!!.Ce am avut de comentat se referea la -legalitatea-din Romania(pana cand,D-zeu stie)
30-30win
marcel64
Nou membru

Locaţie: arad

Mesajde 223/12 pe 04 Feb 2008, 21:13

Ajutor!!!!
Cine-mi poate da amanunte despre o arma cal. 22 long rifle Original Geco Karabiner Mod 1925, in calibrul 5,4 mm????
„Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
223/12
Veteran

Mesajde 223/12 pe 04 Feb 2008, 21:21

V-as pune poze cu ea, dar nu stiu cum sa le incarc...
„Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
223/12
Veteran

Mesajde amis pe 04 Feb 2008, 21:27

Da-o r/d eventual mie :!:
amis
Veteran

Locaţie: Pitesti

Mesajde 223/12 pe 05 Feb 2008, 10:58

amis scrie:Da-o r/d eventual mie :!:

Nu inteleg...
223/12
Veteran

Mesajde 223/12 pe 05 Feb 2008, 12:41

223/12 scrie:Ajutor!!!!
Cine-mi poate da amanunte despre o arma cal. 22 long rifle Original Geco Karabiner Mod 1925, in calibrul 5,4 mm????

Revin:
Cine-mi poate da amanunte despre o arma cal. 22 long rifle pe care scrie putin caligrafiat si aplecat spre stanga: Original-Geco-Karabiner Mod 1925 si KAL 22 LONG RIFLE 5,4 mm???
Arma mai are sigla Geco si alte cateva inscriptii, intre care: ABTL WAFFENFABRIK BERLIN-TREPTOW
M-ar interesa cam cat ar fi normal sa coste o astfel de arma, care arata relativ bine in sensul ca nu e ruginita aproape deloc, totul pare original la ea (are pat englezesc cu micile julituri de rigoare)... sunt sigur ca se poate reconditiona perfect. Nu are decat paleta cu crestatura si o catare foarte fina, neprotejata de nimic... E foarte usoara si ''delicata'', pare de jucarie. Inchizatorul e cel mai simplu model cu putinta, dar loveste cartusul ca un ciocan, cu o forta similara cu a basculantelor IJ.
Seria armei e 176 533.
E cu un singur foc, nu are magazie sau sector pentru cartuse. Din pacate, nu am retinut prin ce sistem extrage tubul tras.
De ce e calibrul 5,4 si nu 5,6? Ca asta ma intriga cel mai tare.
As pune poze, s-o vedeti, dar nu stiu cum sa le incarc...
Va multumesc!
223/12
Veteran

Mesajde dtdpuu pe 05 Feb 2008, 23:29

Test 22lr

In urma discutiei despre viteza si precizia munitiei 22lr am facut un test pentru diferite tipuri de munitie 22lr.

Testul pentru fiecare tip de munitie a fost facut folosind 3 focuri de reglaj urmate de un singur grupaj 10 focuri. Am testat 9 tipuri de munitie. Testul nu este exhaustiv, dar am incercat sa aleg tipuri de munitie din diferite grupe de viteza pentru a se vedea diferenta. Datele despre munitie nu sint masurate ci le-am luat de web, deci vitezele sint orientative. Datele sint in unitati britanice (nu metriece), adica vitezele sint in feet/second (fps) si gramajele la gloante sint in grains.

Daca aveti vreo munitie din Ro pe care a-ti dori sa o vedeti testata inainte de a o cumpara, PM me, si o sa o adaug la lista de aici. Caut oricind pretext sa merg in poligon :-)

Testul a durat cca 80 de minute, singurele pauze au fost cele pentru incarcarea magaziei. Arma nu a fost curatata inainte sau intre schimbarea tipurilor de munitie.

Toate grupajele sau tras de pe saci de nisip. Nu am folosit menghina de tragere, probabil ca grupajele ar fi fost mai bune daca as fi folosit menghina.

Distanta de tragere a fost ~50m.

Cel mai strins gupaj a fost de 1.2 cm si cel mai larg a fost 8.2 cm.

Arma folosita este Savage Mark 2 BV, cu luneta BSA cu magnificare maxima de 25.
Imagine

Munitii si grupaje:

Grupajele sint valide pentru arma mea. Alte arme pot sa aiba alte grupaje. Dar ce vreau sa accentuez este tendinta de reducere a grupurilor cu scaderea vitezei.

Munitia cea mai precisa este munitia match
care de regula este subsonica. Nu orice munitie subsonica se comporta mai bine decit una de viteza mare, dar in general, din experienta mea, munitiile subsonice trag mai bine (din nou in arma mea). Exceptie de la regula fac CCI CB Long care sint cele mai lente, dar au grupajul cel mai larg. Pun asta pe seama vitezei foarte mici si controlului calitatii pentru acest tip de munitie.

Patratele tintelor au dimensiunea de 1 inch (2.54 cm).

Aquilla Super Extra, viteza 1750 fps, 30 grains

Imagine

CCI Stinger, viteza 1640 fps, 32 gr
Imagine

CCI Quick-shock, viteza 1550 fps, 32 gr
Imagine

Remington High Velocity golden plated, viteza 1500 fps, 40 gr
Imagine

CCI Velociter, viteza 1450 fps, 40 gr
Imagine

Remington Thunderbolt, viteza 1255 fps, 40 gr
Imagine

Aquilla Golden Eagle Match, viteza 1100 fps, 40 gr
Aceasta munitie are un grupaj onorabil daca nu luam in considerare primul foc. E posibil ca inca arma sa fi necesitat mai mult de 3 focuri de reglare inaintea celor 10 focuri pentru grup. Grupul masoara ~1.4 cm
Imagine

Remington Eley Target, viteza 1085 fps, 40 gr.
Aceasta muntie a realizat cel mai bun grup de ~1.2cm. Focul care este in afara grupului ("oops") e din vina mea. In momentul cind am tras s-a descarcat la un metru de mine un 300 Weatherby cu muzzle break si suflul ma facut sa clipesc. De asemenea grupul ar trebui sa fie mai mic, dar arma este reglata pentru munitia asta. Asadar dupa primile focuri, mi-am pierdut reperul de ochire pentru ca il lovisem. Am continuat sa tintesc gaura, dar deja tinteam o arie si nu virful unui romb.
Imagine

CCI CB Long, viteza 727 fps, 29 gr
Acesta munitie a realizat cel mai prost grup 8.2 cm. De asemenea la 50 m este foarte lenta, pentru o fractiune de secunda puteam vedea glontul in zbor prin luneta. Caderea este de 20+cm fata de zero-u lunetei mele.
Imagine
dtdpuu
Veteran

Locaţie: Michigan, USA

Mesajde Cristi pe 06 Feb 2008, 14:31

Cu CB Long ar fi trebuit sa tragi la max 25 de m si sa compari cu celelalte grupajul
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde dtdpuu pe 06 Feb 2008, 15:08

Cristi scrie:Cu CB Long ar fi trebuit sa tragi la max 25 de m si sa compari cu celelalte grupajul

De acord. Dar asa impartiti si voi grupul la 2 si tot iese un grup de 4 cm.
dtdpuu
Veteran

Locaţie: Michigan, USA

Mesajde Cristi pe 11 Feb 2008, 15:57

223/12 scrie:V-as pune poze cu ea, dar nu stiu cum sa le incarc...

O modalitate este de de a intra pe www.imagevenue.com

In fereastra deschisa dam click pe Browse
Se deschide o fereastra de unde selectam fotografia pe care vrem sa o postam si dam click pe Open. Adresa se copiaza automat in fereastra Browse
La optiunea select dam Safe for work, apoi dam clic pe Send file si asteptam !
Dupa ceva timp se deschide o fereastra unde apare poza si o serie de adrese
Dam click pe Copy URL la Hotlink a clikable thumbnail on a forum or Message board
apoi mergem la fereastra unde vrem sa punem poza in mesaj pe forum si dam click dreapta si Paste. Adresa se copiaza la postul nostru si va apare pe forum
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde 223/12 pe 13 Feb 2008, 10:41

Multumesc, Cristi. Asta am mai reusit si inainte, dar in postare nu-mi apare decat link-ul, nu poza direct. Cum faceti voi de va apare poza direct?
Uite, de proba am pus o poza cu mixta si nu apare direct, trebuie dat clic pe link:

Imagine
223/12
Veteran

Mesajde valpangica pe 13 Feb 2008, 12:18

223/12 scrie:Multumesc, Cristi. Asta am mai reusit si inainte, dar in postare nu-mi apare decat link-ul, nu poza direct. Cum faceti voi de va apare poza direct?
Uite, de proba am pus o poza cu mixta si nu apare direct, trebuie dat clic pe link:

Imagine

poza se pune asa Imagine
valpangica
Site Admin

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Cristi pe 13 Feb 2008, 13:54

Dam click pe Copy URL la Hotlink a clikable thumbnail on a forum or Message board

Este de obicei cam a doua adresa de copiat dupa lista de adrese
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde 223/12 pe 13 Feb 2008, 14:21

Am reusit! Multumesc, Cristi! Nu luam linkul de unde trebuie...

Imagine
223/12
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 13 Feb 2008, 17:29

Fiti atenti poveste : merge cineva la IGP sa predea un 22 . Omul e in varsta, nu mai vaneaza, vroia sa-l predea si sa scape de el. Arma in regula, permis, serie tot. Acolo, super taraboi, un nene militzian i-a explicat ca nu are voie sa DETINA asa ceva si rau la el, ca-i face dosar penal..etc. Ce ziceti de treaba asta ?!!!!
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde violiv pe 13 Feb 2008, 17:57

In lege exista o prevedere prin care cei ce aveau astfel de arme inscrise la arme de vanatoare trebuiau sa vina sa faca trecerea pe arme de tir. In unele locuri s-a popularizat asta sau chiar i-au chemat de acasa, in altele au scapat din vedere, asa ca batranul era in ilegalitate, termenul pentru aceasta chestie trecand de mult. Oricum, n-o sa-i faca nimic. O pune in vanzare si gata. Prostanac mosu ca s-a dus la politie, trebuia sa se duca direct in magazin si gata.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Cristi pe 22 Feb 2008, 21:04

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zXfh_PAT8Lk&feature=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9ZihJztMOF8&feature=related[/youtube]
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde Marius pe 23 Feb 2008, 09:15

Bai nene, ce a avansat tehnica trucajelor cinematografice... :lol:
Marius
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Re: Calibrul .22

Mesajde alexandru pe 02 Dec 2008, 02:11

sunt vanator de un an, detin o lisa si as dori un .22 pentru tir.(toti prietenii detin un "geko" fara insa a-l folosi)
cum in zona mea nu sunt poligoane as vrea sa stiu care este cel mai mic calibru pentru vanatoare.
avand autorizatie la rate, iepuri, fazani, daunatori pot iesi in camp cu arma cu glont? daca da cu ce calibru? cu cate gloante?
alexandru

Mesajde violiv pe 02 Dec 2008, 08:15

Pentru 22 lr ca arma de tir trebe sa faci aceleasi demersuri la politie ca pentru orice alta arma. Poti s-o scoti doar in poligon iar numarul de cartuse cumparate si trase este destul de strict controlat de politie.
Teoretic, nu scrie nicaieri ca rata nu se poate vana decat cu alice, asadar cu autorizatie la rate poti scoate o carabina in camp cu tine. Practic, vei ridica imediat suspiciunea unei tentative de braconaj. Cel mai bine este sa scrie pe autorizatie si "caini hoinari" desi nu este nevoie de acesta precizare pentru a impusca oricand un caine hoinar. Sa zicem ca si "vulpe" ar fi mai acoperitor.
In privinta calibrului, restrictii exista doar in ceea ce priveste calibrele cu percutie pe rama ce nu pot fi folosite la vanatoare si in ceea ce priveste dimensiunile minime pentru anumite specii de vanat. Chiar calibre care sunt sub minimul permis la caprior, cum sunt 22 Hornet (35 mm tubul) sau 5,6 Bars (39 mm tubul) sau mai noile 204 Ruger (5 mm glontul) sau 17 Rem fireball (4,5 mm glontul) pot fi folosite la vanatoare la specii unde nu exista restrictie. In privinta maximului exista doar limita ce considera calibrul .50 (12,7 mm) ca fiind maximul permis civililor (ANCEX-ul se ocupa de asta si nu te vor lasa sa importi o arma intr-un calibru si mai mare). Ca numar de cartuse exista doar prevederea legala care spune ca n-ai voie sa detii mai multe cartuse decat ai trecute in permis - fata de un maxim de 300 buc. admis de lege, politia trece in general mai putine in permis, uzual 100 buc., asadar aceasta este singura limita.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde alexandru pe 05 Dec 2008, 20:32

Multumesc pentru raspuns!
O sa.mi cumpar totusi o arma UMC-
alexandru

Mesajde FlorinG25 pe 06 Dec 2008, 02:21

Am achizitionat un Krico 22 lr. semiautomat ; am auzit ca aceste arme pierd din putere datorita acestui principiu de functionare. am demontat arma din curiozitate si pt curatare si nu cred ca functioneaza prin imprumut de gaze ca nu am vazut vreo gaurica in teava :? Va rog sa-mi explicati care ar fi principiul de functionare si daca e adevarat ca pierde din putere. multumesc :D
FlorinG25
Membru activ

Locaţie: Arad

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante