Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 12 Mai 2026, 14:27

Arme cu aer comprimat

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Mesajde Hunter pe 12 Ian 2006, 12:21

Normal ca nu dar la un mistret to poto sa mergi.
Daca aia au puscat bizon..................
Shit pe tzevi !!!
Hunter
Membru activ

Locaţie: Arad

Mesajde Shotgun pe 12 Ian 2006, 20:10

Acum vedem ca si armele cu aer comprimat sunt "adevarate" . Ar trebui sa nu ii mai desconsideram pe cei care le folosesc . Chiar daca au o Slavia vece de 20 de ani sunt la fel de pasionati ca si cei care au un Brwning semiautomat sau Beretta ultimul racnet
Shotgun
Membru activ

Locaţie: Ploiesti

Mesajde ave25 pe 12 Ian 2006, 23:54

razvy scrie:da dar nu uita 2-3000 o arma ,,, si tot aproape trebuie sa fii 50 -80 m , nu sint rele ... dar nu poti sa mergi la Capra Neagra cu asa ceva ,,,

razvy are dreptate, razanta este destul de scazuta la armele AC. Desigur comparativ cu o arma de foc performanta.

Fara sa am pretentia ca vorbesc in completa cunostinta de cauza, cred ca stilul de vanatoare este foarte diferit. Cu un AC, indiferent ce se vaneaza trebuie sa se ajunga la distanta de 30 .. 50m pentru a avea eficienta. De asemenea este f. importanta precizia tirului, de aceea se insista pe lunete serioase.

Este o activitate interesanta si sunt unii vanatori care au si cate un AC acasa. Chiar astazi m-am intalnit cu cineva din beius (bh) care venea la politie sa-si inregistreze o noua arma de vanatoare si mi-a marturisit ca are si un AC.

In Romania sunt probabil in jur de 10.000 de posesori de arme AC. Erau peste 8.500 de arme inregistrate la politie in 2004, cand inca nu era obligatorie inregistrarea lor. Organizarea este inca in faza f timpurie, dar pe cele doua forumuri principale numarul de membri creste incetul cu incetul.

Pentru ca topicul este despre arme de vanatoare cu AC, postez aici si cateva imagini preluate de la Daystate - UK

http://www.daystate.co.uk

Imagine

Acesta este modelul X2 - Merlyn, cu cel mai avangardist design "clasic" cu putinta, gandit pentru vanatoarea de small game.

Imagine

Acesta este modelul Mk3, la care tragaciul este conectat la un dispozitiv electronic care la randul lui actioneaza mecanismul de tragere. Extrem de sensibil si foarte rapid. Magazie pentru 10 peleturi. De asemenea arma este prevazuta cu o cheie de deblocare a circuitului electronic, fara aceasta cheie arma nu poate fi deblocata si folosita.

Sper sa va placa :D :D :D
ave25
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde razvy pe 13 Ian 2006, 02:43

Oau .. Nici nu stiam ca sint atit de high tech,,,
Pe mine m0ar pasiona o astfel de arma si as vina cu ea deoarece am experienta deja si imi place sa vinez lapinda cu arcu si in cazul asta dist max este de 35-40 m .. Mi-ar place sa imi extind vinatoarea folosind accelasi gen de vinatoare ca si in sezonul cu arcul in sezonul cu arma .
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde Cristi pe 13 Ian 2006, 11:29

In Romania sunt probabil in jur de 10.000 de posesori de arme AC. Erau peste 8.500 de arme inregistrate la politie in 2004, cand inca nu era obligatorie inregistrarea lor.

Aici ma simt dator sa te contrazic, ave 25. Armele inregistrate in 2004 la politie se bazeaza pe datele furnizate din registrele magazinelor de arme, care au fost obligate sa inregistreze vanzarile, chiar daca nu erai obligat sa inregistrezi arma la politie.Din 1990 pana in 2004 AC s-au vandut chiar la liber si nu exista nici o evidenta, pentru ca nu se cerea ca vanzatorul sa le treaca in registrul de arme.In orice en-gross puteai sa iei arma fara nici o factura.
Daca luam 2004 ca o medie, atunci un numar mai aproape de realitate ar fi 8000 arme x 16 ani =128000
Gandeste-te ca numarul armelor de foc este de aprox 80000 in Ro, iar regimul lor e mult mai strict ca la AC
Cristi
Veteran

Mesajde Cristi pe 13 Ian 2006, 11:43

Pentru inceput, citeste forumurile de la www.arw.ro si www.airguns.ro
:D
Cristi
Veteran

Mesajde Marius pe 13 Ian 2006, 12:40

christianpindichi scrie:Ce sfaturi dati pt incepatori?modele indicate si preturi reale?furnizori din tara sau de afara?

Eu mi-am luat recent un Gamo Hunter 440, cal. 5,5mm. Oare de unde?... :lol: :wink:
Marius
Veteran

Mesajde Marius pe 13 Ian 2006, 12:56

christianpindichi scrie:si cum e Marius...mai zii ceva nu fi zgarcit la vorbe!!!

www.gamo.com
Arma e din cele de top de la Gamo (firma spaniola, cel mai mare producator european).
Am o casuta la tara cu o curte maricica. Vara petrec mult timp acolo cu prietenii. M-am gandit ca trasul la tinta e o excelenta metoda de a petrece timpul liber.
Am facut o prima sesiune de tragere intr-una din zilele caldute din dec. Am tras la diverse tipuri de tinte la 20-25m, vreo 150 de alice in trei persoane (un var, fica-mea si eu).
Asadar, experienta mea cu aceasta arma e limitata, insa in copilarie am avut una ruseasca, IJ, cu care am tras mult tare, si cu care am facut multe prostii. Daca o exista un Dumnezeu al pasarelelor, nu ma vad bine.
Marius
Veteran

Mesajde Cristi pe 14 Ian 2006, 09:40

Pentru cine are compresor de aer si se pricepe la reparat chiuveta (Veta!) :D
http://www.burntlatke.com/bb.html
Cristi
Veteran

Mesajde ave25 pe 14 Ian 2006, 14:46

christianpindichi scrie::!: :!: :!:

Ce sfaturi dati pt incepatori?modele indicate si preturi reale?furnizori din tara sau de afara?si care e sunt conditiile actuale de detinere?etc....
mersi

Christian,

pt. a cumpara o arma AC trebuie sa mergi la politie, biroul arme si sa-ti dea o dovada ca ai notificat politia despre intentia de a cumpara o arma neletala. Sa ai la tine BI si copie BI. Trebuie completat un formular si in cateva zile (trei) te intorci la politie si primesti notificarea (o foaie de hartie semnata si stampilata).
Cu notificarea in buzunar ai termen de 30 de zile ca sa-ti cumperi o arma, de unde vrei. Dupa ce ai cuparat arma, impreuna cu notificarea, factura de achizitie copie dupa factura, BI si copie BI te prezinti la politie. Acolo verifica seria armei sa coincida cu cea de pe factura si elibereaza pe loc certificatul de detinator. Acest certificat faimos este de fapt o alta banala foaie de hartie, semnata si stampilata de politie.
In unele zone din tara munitia se poate cumpara la liber, in altele trebuie sa arati certificatul de detinator la magazin.

Despre modele:

- daca vrei doar o arma fiabila, ieftina si perfecta pentru un incepator recomand o slavia 631. Costa in jur de 400 RON, vezi de ex. http://www.huntershop.ro Calitate excelenta la cel mai mic pret de pe piata din clasa ei. Recul f. mic. Ca si dezavantaje: doar calibrul 4,5mm si viteza relativ redusa a peletului.
- o arma cu alura de arma de vanatoare si performante bune este hunter 440 de la gamo. Costa in jur de 720 RON, vezi http://www.arw.ro Vine atat in 4,5mm cat si in 5,5mm. O alegere buna poate fi si CFX Royal cu teava fixa.
- daca vrei sa-ti iei un PCP, atunci poti sa-ti cumperi un CZ200S cu pompa cu tot pt. cca. 2.000 RON, vezi huntershop.ro

Modele de afara: daca nu ai mai avut un AC, ia legatura cu orice pasionati care sunt din aceeasi zona si roaga-i sa incerci modelele lor. Doar daca nu te satisface nici pe departe experienta atunci poti sa te gandesti la un model de import. Este dificil (dar nu imposibil) si necesita multa rabdare ca sa faci un import propriu. Personal cred ca pt. inceput oferta din tara, chiar daca nu foarte variata (este si in directa legatura cu cererea) ofera posibilitatea de a alege un model rezonabil. Cei care recurg la import de obicei a ajuns sa stoarca si ultima picatura din modelele existente si doresc performante mai bune.

Munitie: o cutie cu 250 peleturi costa 3...4 RON in calibrul 4,5mm si 7...10 RON in calibrul 5,5mm.

Despre calibru: 4,5mm este un calibru foarte comod si cu o precizie remarcabila. Este singurul calibru acceptat oficial la tir sportiv si alte competitii inrudite. Daca nu vrei/nu poti sa-ti modifici arma, la aceeasi viteza a proiectilului calibrul 5,5mm are razanta mai buna si energia de impact mai ridicata.

Contrar primei impresii, lunetele pentru un spring-piston sunt supuse la socuri mai dure decat in cazul unei arme de foc. Nu este o gluma. La o arma cu recul mic (PCP calibru "normal" sau Slavia 631) merge si o luneta mai ieftina, chiar daca o luneta ieftina nu corespunde din alte puncte de vedere. La un hunter 440 de ex. o luneta ieftina este distrusa rapid de tot.
Nu este necesara prezenta unei lunete de la inceput. Este mult mai importanta arma si cel care o manuieste.
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important

Mesajde ave25 pe 14 Ian 2006, 14:49

Cristi scrie:Daca luam 2004 ca o medie, atunci un numar mai aproape de realitate ar fi 8000 arme x 16 ani =128000

este randul meu sa zic: oau :shock:
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important

Mesajde Marius pe 14 Ian 2006, 14:55

ave25 scrie:
Cristi scrie:Daca luam 2004 ca o medie, atunci un numar mai aproape de realitate ar fi 8000 arme x 16 ani =128000

este randul meu sa zic: oau :shock:

Nu cred ca putem lua ca medie anul 2004. In primii ani dupa 89, nu se prea vindeau arme cu a.c. la noi.
Pe de alta parte, din cele 8000 pe an, stiu sigur ca multe sunt "jucarii" chinezesti, care odata stricate, daca proprietarul nu a fost tenace, stricate au ramas.
Oricum, 10.000 de posesori la nivelul tarii, e clar ca e f.f. putin.
Marius
Veteran

Mesajde razvy pe 14 Ian 2006, 18:04

Oau ...... trebuie sa mergi la Politie ...
Cite aberatii in tarisoara asa ,,, eu cred ca sint mai mulye legi in RO decit sint in toata EU la olalta .
Eu as pune o luneta pe o arma cu AC deoarece precizia trebuie sa fie FF mare si tinta poate fi foarte mica ,, ex : o vrabie la 50 m
cred ca o acopera punctul carari de tot ...
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde Cristi pe 14 Ian 2006, 18:35

Oricum, 10.000 de posesori la nivelul tarii, e clar ca e f.f. putin.

In Ungaria , politia estimeaza detinerea a aprox 100 000 AC-uri. La ei regimul este liber,cum a fost la noi pana la legea 295. Tinand cont de populatia lor, aprox 10 milioane...
Eu am sentimentul ca numarul detinatorilor de AC in Ro( pusti, pistoale, revolvere) il depaseste pe cel al vanatorilor
Cristi
Veteran

Mesajde Eugen pe 14 Ian 2006, 23:29

Vorbiti concret ... numar de detinatori sau numar de arme? De exemplu eu sunt unul :D si am deja 3 arme AC si mai intentionez sa achizitionez cel putin una sau doua!!
Eugen
Nou membru

Mesajde Cristi pe 15 Ian 2006, 09:44

Cristi
Veteran

Mesajde dabija pe 18 Ian 2006, 18:53

Interesante discutii ... ma bucur ca si vanatorii mai sunt interesati de tirul cu arme cu aer comprimat.

Referitor la nr. de AC-uri ... sunt muuulte si nu sunt toate inregistrate si nici nu vor fi toate inregistrate vreodata ...si ... e bine ca e asa ... pentru ca eu sunt pentru liberalizarea accesului la arme (AC si de foc, de vanatoare si mai ales de autoaparare)
"Un sistem de autorizare si inregistrare este instrumentul perfect pentru a interzice detinerea armelor de catre burghezie"
Lenin-Opere alese-Sarcini de baza ale dictaturii proletariatului in Rusia Vol.29, Moscova:Progress Publishers, 1965
CZ 200S+luneta Bushnell 6-24X50
revolver Gamo R77 Combat
www.d-petre.ro
dabija
Membru important

Locaţie: Resita, Caras Severin, www.d-petre.ro

Mesajde Hunter pe 18 Ian 2006, 19:05

Nu a fost prost Lenin asta!
Shit pe tzevi !!!
Hunter
Membru activ

Locaţie: Arad

Mesajde ave25 pe 18 Ian 2006, 22:26

razvy scrie:Reculul la armele AC, in cazul PCP este ca si inexistent. zici tu ave25

Ia vezi aici .. au sau nu recul ? :wink:
http://www.bigboreairguns.com/20mmshort.wmv

este putin offtopic dar nu m-am putut abtine, scuze :D :D :D

uite aici recul la un pistol

http://www.visier.de/bilder/Recoil.wmv
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important

Mesajde Marius pe 18 Ian 2006, 23:21

ave25 scrie:[uite aici recul la un pistol

Exceptional!! :shock: :lol:
Marius
Veteran

Mesajde razvy pe 19 Ian 2006, 07:44

ave25 ........ Marfa .. am avut si eu excat la fel este Thomson Contender ,al meu a fost in 30-06 si dupa ce mi-a rupt de doua ori inelele de la scop l-am vindut si mi-am luat un 44 Mag Era un pistol cu un singur cartus dar recul cit "noua" :lol: plus destul de greu in plus si luneta .. dar tragea foarte bine .
Pentru pistolu asta se pot comanda cel putin 15 de tevi pentru calibre diferite si lungimi ,acuma au scos modelul G 2 care nu mai are calibrele foarte mari . Calibrele au fost de la 22 LR la 300 Winchester Mag.
Imagine
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde Cristi pe 21 Ian 2006, 17:16

Cristi
Veteran

Mesajde ave25 pe 06 Feb 2006, 16:23

am gasit un site interesant unde se pot comanda paturi pentru arme AC si
nu numai (si pt. bolt-action). Exista meseriasi si in Romania care cu poza
pe masa, cu talent si cu putin noroc pot sa execute ceva asemanator.

Adresa este: http://rifle-stocks.com

Pentru a va deschide apetitul, am ales unul dintre modelele care mi-a
placut cel mai mult:

Imagine
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important

s

Mesajde hunt pe 06 Feb 2006, 23:07

sper ca si in romania se va da drumu vreo data la vinatoare cu ac!
macar la pest.....!cei de acolo ori nu vor sa studieze un pic problema..si sa cheme persoane competente sa le-o prezinte..ori..o tin pe a lor sa ingradeasca cat mai mult activitatile cu arme..!

daca s-ar institui asociatii de profil shi s-ar stabili o limita de putere la arme..adik de exemplu energia proiectilului la 30 m de anumiti jouli pentru categoria de vanat!nu vad unde ar mai fi problema..?

oricum sunt constient ca deocamdata sunt vise....
hunt
Veteran

Mesajde ULISE pe 06 Feb 2006, 23:30

Salut hunt. Nu stiu daca e o buna idee sa se dea drumul la vanatoarea cu AC.Dupa parerea mea multi care au AC s-ar apuca sa traga in tot ce inseamna vanat mic, inclusiv cei care au calibrul de 4,5Crezi tu ca se poate ucide 'curat" cu cu 5.5? Ce-ar insemna sa iasa toti care au AC sa traga dupa fazani sau potarnichi?Eu am un HW 90 k (290m/s) in calibrul 4.5 si ti spun din experienta ca o cioara nu moare pe loc nici cu pelleturi Silver Point care sunt considerate "extra heavy". Doar daca ii tragi in cap.
Imagineza-ti ce macel ar fi si cate animale schilodite ar insemna. Dupa mine, AC e facut doar pt tirul de precizie. Ca mai tragi intr-un sobolan sau dupa pisica vecinului ca e in calduri si miorlaia toata noaptea de te apuci sa iei somnifere e altceva, insa de la asta pana a legaliza vanatoarea cu AC e cale lunga.
Stiu ca in Anglia se practica pest-control cu AC, dar eu iti spun din experienta proprie ca asta inseamna mai mult schilodire decat vanatoare.
ULISE

Locaţie: France

Mesajde ave25 pe 07 Feb 2006, 00:02

ULISE scrie:Salut hunt. Nu stiu daca e o buna idee sa se dea drumul la vanatoarea cu AC.Dupa parerea mea multi care au AC s-ar apuca sa traga in tot ce inseamna vanat mic, inclusiv cei care au calibrul de 4,5Crezi tu ca se poate ucide 'curat" cu cu 5.5?

Exista multe motive pentru sustinatorii ambelor tabere, dar sa presupunem ca s-ar legaliza vanatoarea cu AC. Cine crezi ca s-ar duce la ... mistret cu un 4,5mm? :shock: :shock:
Cu unele dintre armele prezentate la inceputul acestui topic, poate ca da, poate ca nu, depinde de preferintele fiecaruia.

Idem, daca doresti sa vanezi vanat mai mic, te duci cu arma potrivita. Chiar cu un AC in 4,5mm si chiar limitat (nu fullpower cum este al tau) se pot vana inclusiv iepuri. Vanatoarea cu AC presupune multa rabdare si o precizie foarte buna. Bineinteles, se poate schilodi un animal chiar si cu o arma de foc, daca nu este folosita corespunzator. Ca sa citez unul dintre participantii la acest forum: nu conteaza cu ce tragi, conteaza cum tragi.

In general vanatoarea cu AC se foloseste la daunatorii mici si este o modalitate eficienta de controlare a acestora.

P.S. felicitari pentru arma, este una dintre cele mai reusite din lume in clasa ei
P.S. 2 daca tragi in pisica vecinului :shock: :D :shock: se intampla asta: click aici
Nu, pisica nu a murit. Da, i-au mai ramas doar 8 vieti :lol:
Se intampla in Anglia, aproape de 10.000 de ori intr-un an, la 4.000.000 de arme AC si in majoritatea cazurilor este vorba de tineri sub 18 ani care o fac din teribilism.
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important

s

Mesajde hunt pe 09 Feb 2006, 00:13

salut ULISE
daca te uitai mai sus...am spus crearea de asociatii la care sa se puna standarde de putere...energie a gloantelor..asa cum in germania sunt luate in considerare energiile proiectilelor la distanta de 100m..in functie de vanat....!
idem shi la noi la vanatoarea cu AC !sa se stabileasca o energie pentru care vanatul,,cade in foc..ceea ce se poate scoate de la aer coprimat..la diferite specii de vanat!
te cred ca ai 4.5 dar cu ala nu poti merge de exemplu decat la maxim grauri..pt a cadea in foc! daca o judecam asa!
shi tot asa diferite standarde!
ceea ce spui tu e ca si cum alegi un .223 la mistret!nu e adecvat..cred!dar daca ii plasezi focul la cap cu proiectil blindat nu cred ca nu pica...si totusi..nu e adecvat! asa si cu 4.5 la iepure..il poti schilodi mai mult de 60% dar il pot omori cu un foc in cap sau coloana!

de aceea trebuie gandite calibrele shi vanatul ..dar mai ales energiile..!

deci se poate!daca se vrea!
hunt
Veteran

Mesajde Eugen pe 09 Feb 2006, 00:51

Pentru pesimishti vanatorii cu AC postez aici doua link-uri:

http://www.airgunhunters.com/Gallery.html

http://home.comcast.net/~pelletgunn/fel.htm

Vad ca se tot vorbeshte ca ba nu este bun 4,5mm ba de energii, etc.
Aceste colectii de poze din aceste site-uri cred ca sunt destul de convingatoare ca daca este ales calibrul corespunzator, arma corespunzatoare, munitia si ochirea in zone vitale nu se schilodeshte vanatul si este ff etica vanatoarea cu AC.
Nu inteleg de ce cred unii ca daca se va legifera vanatoarea la daunatori cu AC vanatorii vechi vor ramane fara ... "obiectul muncii". Si acum se braconeaza la greu si nu numai cu AC.
Animalele si pasarile se pot schilodi si cu armele de foc la fel de bine ca cu armele AC.
Eugen
Nou membru

Mesajde dabija pe 09 Feb 2006, 10:59

Imi place sa cred ca, majoritatea detinatorilor de arme cu aer comprimat de la noi, atunci cand vorbesc de vanatoare cu AC se gandesc la pest control, mai precis la ciori si sobolani ... la un depozit de cereale, spre exemplu, o actiune de pest control la sobolani e mai comvenabil (si mai sigura- se poate organiza la sfarsit de saptamana cand nu prea e personal pe acolo) de organizat cu AC (cati vanatori isi permit sa strice munitia pe sobolani ?) pentru ca la distante mici (max.10m) AC-urile pot fi foarte precise iar costurile munitiei sunt mult mai mici decat costul cartuselor.
Dar pentru asta prevederile legii ar trebui sa fie foarte clare, sa fie specificat exact in ce conditii se poate efectua pest control, la ce specii etc.
CZ 200S+luneta Bushnell 6-24X50
revolver Gamo R77 Combat
www.d-petre.ro
dabija
Membru important

Locaţie: Resita, Caras Severin, www.d-petre.ro

s

Mesajde hunt pe 09 Feb 2006, 14:53

MMARIUS...exista astfel de arme..care dezvolta suficiente puteri..pentru a dobori un anumit tip de vanat!

TE asigur!
hunt
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vanatoare lise