| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Cutitul de vanatoareModeratori: liviur, george_ciprian86 Incearca sa nu fi influentat de firma, ci doar de otelul folosit in lame si de materialul manerului. mai trebuie luat in calcul si daca are manerul direct din materialul lamei sau este sudat alt material, daca manerul este lipit sau nituit pe lama, daca poate fi folosit la munci grele. Nu te uita la aspect ca te inseala. Incearca sa vezi testele cutitelor pe internet. Youtube este unul. 1095 este un otel bun, dar trebuie sa ai grija de el pentru ca nu este inoxidabil. Mai sunt si alte especte. De exemplu nu toate otelurile (sa zicem AUS 6) sunt la fel. Fiecare producator de cutite ce se respecta, trateaza materialul conform traditiei. AUS 6 de la SOG nu este la fel cu AUS 6 de la Ka bar. Ca in orice domeniu, trebuie facut un mic studiu de piata, vezi ce spun altii care au de dat bani pe cutite la modul 900 -1000 $ doar ca sa vada cat de rezistente sunt. Daca este doar otel de stoc 1095 tot este foarte bun. Eu am un Ka Bar heavy bowie de 20 cm lama. Anul asta a trecut prin cele mai cretine incercari. Am incercat sa tai lemne uscate, (folosind cutitul ca pe un topor) cu diametrul de pana la 10 cm. Pot spune ca duce multe incercari de genul.
Personal prefer un cutit din otel neinoxidabil pentru munci grele si altul mic din otel inoxidabil pentru lucruri mai marunte, printre care si pregatirea hranei(vezi mai sus Kabar si Spyderco) Invata otelurile existente(lista este intr-un link mai sus), fa-ti rost de diagrama Fier-Carbon ca sa intelegi ce se petrece in metal cand se incalzeste si/sau se raceste, si nimeni nu te va mai pacali la acest capitol. Daca vrei sa stii mai multe, invata metalurgie primara si in timp iti vei da seama de ce unele oteluri sunt mai bune la cioplit lemn si altele la taiat carne. Studiere placuta. PS Rat Cutlery sunt ok si ii recomand cu caldura. Never say never
mersi de sfaturi, imi place sa fac comparatii intre diversele oteluri pe aceeasi geometrie a lamei si mod de utilizare
este dealtfel unul din motivele pentru care detin 4 Spyderco Military: in S90V, S30V, BG42 si CPM D2 --> daca intereseaza pe cineva putem dezvolta subiectul
deocamdata as vrea sa aflu daca a folosit cineva RAT si la ce concluzii a ajuns mersi
Am o intrebare petru cei care se pricep la metalurgie mai bine . De vreun an am cumparat o maceta . Facuta de Tramontina Brazilia . Maceta este foarte usoara , supla , elastica , rezistenta ...si mai ales , nu rugineste . O iau dupa mine oriunde ma duc . Practic , locul ei este in masina . Ideea este ca ma minunez de calitatile otelului . Nu pot sa imi dau seama din ce aliaj este facuta , dar isi tine gura excelent ( si o folosesc mai ales la ciopartit lemne de foc , adica munci grele ) si atunci cand este nevoie se ascute destul de usor . Am cutite mai de firma , care au costat bani multi si daca ma apuca cioplitul in lemn uscat cu ele , dupa o intrebuintare serioasa lama nu mai taie chiar grozav . Ma asteptam ca otelul sa fie unul neinoxidabil , dar de mai bine de un an nu a ruginit deloc . Mai exista si alte materiale care in aliaj cu otelul sa impiedice oxidarea , dar sa nu slabeasca rezistenta aliajului asa cum o face cromul ?
Cromul si Nichelul sint elemente de aliere pentru otelurile inoxidabile; acum nu pot ghici ce otel e folosit in maceta ta, dar mai important decit aliajul este tratamentul materialului si structura.
Daca tii neaparat poti afla compozitia otelului, o spectrografie de masa iti va arata exact ce elemente sint si in ce cantitate; structura matricei si marimea grauntelui poate fi determinata de orice laborator metalografic. Uite ce zice asta aici in review: http://www.cutleryscience.com/reviews/t ... chete.html
Ce a zis Aldebaran este exact ce trebuie. Mai luati in considerare si fortele implicate, cat si miscarile. La cutit miscarea este de taiere, ori asta inseamana ca suprafata de taiere este tot timpul in contact cu materialul de taiat sau cioplit. La maceta sau sabie, este o miscare de retezare sau mai bine spus, o miscare brusca a unei suprafete mici de tais, pe aceeasi suprafata de material de taiat. La katana sau orice alta sabie, miscarile de baza sunt de retezat sau despicat, nu de taiat, ori asta modifica mult profilul ,forma lamei si structura materialului. Incercati urmatorul experiment: luati o bucata de otel de cea mai proasta calitate posibila, de minim 60 cm si ascutiti-l sa vedeti cum taie orice la miscarile de retezare; apoi luati acelasi material si faceti un cutit cu care sa ciopliti o bucata de lemn. Va las posibilitatea de a va lamuri singuri cine si de ce taie mai bine sau mai prost.
Pentru mai ulte inofrmatii : http://www.spyderco.com/edge-u-cation/steel.php Never say never
fratilor exista o singura intrebare :
LA CE FOLOSTE FIECARE CUTITUL.?? jupuiti un mistret si dupa, vedem cum e cu foaia de hartie inaite de Sog si Puma am folosit doi ani fara sa-l ascut (la tapi si mistreti ) un Tramontina (Spania) Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Si ce impresii au facut cutitele marca Puma sau Sog sau Tramontina? IJ 54 cal.12/70.
WINCHESTER SXR VULCAN cal.30.06. CZ 550 luxus cal 7x64.
SalutTe rog spune-mi cat costa un cutit nepalez? Imi doresc si eu unul. Multumesc mult
Doamne ajuta
Lucian ,
cutitele nu costa mult . De unde le-am luat eu , preturile variau in functie de model de la 25 la 200 $ . Cel de 11 " a facut 50 $ , celalalt , 100 $ . Problema este ca taxele de transport aproape dubleaza costurile in cazul in care cumperi doar unul . Daca mai adaugi si taxele pentru transferul bancar , sigur iese dublu . Adica , pentru un cutit de 50 $ platesti in total 100 . Daca iei mai multe , transportul este mai ieftin ( raportat la numarul de bucati ) . Exista si o alta varianta , sa cumperi de pe www.katana.ro . D-nul Cristian Moraru care se ocupa de situl respectiv , colaboreaza cu niste chinezi foarte priceputi . Daca il comanzi pe site , te costa in jur de 50 $ cu totul . Dar , nu am tinut unul in mana ca sa pot vorbi despre calitate . Pot insa sa confirm ca d-nul Moraru se pricepe foarte bine si este un mare iubitor de lame . Daca dansul spune ca este OK , inseamna ca este .
Multumesc pt. sfaturiSa traiesti si multa sanatate
Doamne ajuta
Trebuie sa imi ajunga un cutit din asta
http://www.defenseknife.com/kb-209.html stie cineva despre el ce poate? Otelul albastru (parca asa ii zice) de damascus.....15 straturi?
asa-numitul otel de Damasc reprezinta de fapt o combinatie de doua sau mai multe oteluri, cu proprietati diferite, care in amestec vor da nastere unor scheme distincte armonioase. Dau un exemplu absolut la intamplare: otel japonez ATS-34 (continut ridicat de carbon) cu 12c27 Sandvik (crom > 14%, culoare mai deschisa). As spune ca sunt mai degraba de colectionat decat pentru utilizare, deoarece lama va fi compusa, conform pattern-ului specific, din ambele tipuri de otel, din care unul va fi mai rezistent la abraziune si va pastra taisul mai mult timp in timp ce celalalt se va toci mai repede. Altfel arata foarte bine, sa-l stapanesti sanatos.
Salutare la toti vanatori la prima mea postare ...Eu am cautat un cutit bun de ceva timp....Am primit cadou un briceag de la victor inox...super dar imi vine peste mana sa-l car...e destul de greu....Am cumparat altul de la un magazin de prin constanta de vanatoare spaniol cutitul la vreun milion....dar acum mi-am gasit jumatatea....tot la victor inox am gasit un cutit finlandez la 3 mil aprox....cu o teaca superba din piele....se asorteaza cu cartusiera....m-a mancat sa incerc sa curat un peste....era sa raman fara deget....foarte ascutit...
sa vina odata sezonul in balta ca m-a plictisesc de moarte la porumbei si ciori tinta localizata
De abia astept data de 1...in seara asta am fost sa arunc un ochi......se invart ratele numai pe langa apa......adevarul este ca timpul era favorabil azi....parca stiu sa nu iasa in camp...sper sa nu amane iesirea la balta
tinta localizata
La gasca ca intotdeauna ...dificil...la mine e al doilea an de vanatoare...asa ca nu pot sa comentez prea multe...in schimb colegi de ai mei au mai luat cate-va piese....sper sa fie ca si anul trecut...gasca este....mai greu sa o impusti
tinta localizata
Re: cutitul de vanatoareCu greu mi-a ajuns, dar a ajuns. Comanda a fost facuta de aici http://www.thekhukurihouse.com/catalog/product.php?id=323038fc812
Este superb lucrat. Am gasit ceva urme de rugina, datorita transportului pe apa. L-am curatat frumos cu smirghel fin si l-am dat cu ulei de protectie. Deocamdata este de panoplie. Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Re: cutitul de vanatoareAm reusit sa termin expunerea cutitelor pe care le detin.
http://img109.imagevenue.com/img.php?image=87373_DSC09174_122_1138lo.JPG Din pacate nici unul de acolo nu se prea poate folosii pentru vanatoare, fiind destul de mari. Urmeaza unul de aici pentru vanatoare, poate pana reusesc se devin vanator: http://img109.imagevenue.com/img.php?image=87373_DSC09174_122_1138lo.JPG
Re: cutitul de vanatoaresalut. exista cineva care face cutite in Bucuresti sau in apropiere?ma intereseaza si de vinatoare dar si de uz casnic.
ps: cele din magazine nu prea imi plac si as vrea ceva personalizat . multumesc.
Re: cutitul de vanatoarela bucuresti nu stiu dar iti pot recomanda pe cineva care lucreaza ft bine
locatie Jud Harghita
Re: cutitul de vanatoareE cineva de prin Cluj sa vada in realitate astea?
http://knives2use.blogspot.com/ The golden rule of history is those with the weapons make the rules.
www.anda.com.ro
Re: cutitul de vanatoareTragi,nu tragi...vremea... trece!!!
Re: cutitul de vanatoareDupa cum am comentat si pe blog, ...ce bine ar fi daca ar lucra si dupa alte proiecte. Tare as vrea sa-mi vad modelele facute de-a gata.
Never say never
Re: cutitul de vanatoareEu ca otel prefer semi inoxidabilul D2, sau otelurile carbon 1095.
Dintre inoxidabile prefer 12C27, VG 10 laminat. La nivel de delir ar fi INFI si otelul wootz! RESIGNATION IS OUR BIGGEST ENEMY
Re:
RAT sunt bunicele mai ales seria din otel D2, restul nu are nimic in afara de un design ok.... decat RAT mai bine Scrap Yard sau Swamp Rat, Busse are pret exagerat RESIGNATION IS OUR BIGGEST ENEMY
Re: cutitul de vanatoareCu ajutorul prietenului nostru Tranan am achizitionat acest cutit de care m-am indragostit.
Foloseam un Briceag Victor inox(foarte bun)...de fapt inca il folosesc la vanat mic...dar cu asta nu se compara. Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj. Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Re: cutitul de vanatoaresalutare la toata lumea de la un 'cetatean' nou pe forum!
am achizitionat de curand pentru boscheti si alte alea o maceta Tramontina. E in gura cum se spune ,nici vene nu taie...poate cineva sa mi recomande ce piatra sa folosesc ca sa o ascut sau un mare meserias in viata din zona Bucurestiului care sa ma scape de corvoada de inceput? Ca de intretinut e mai usor dar acum e groasa rau in gura...Mentionez ca pe ea nu scrie decat carbon steel...nu are niciun indicativ de genul 1055, 1085 cum sunt pe altele.... multumesc
Înapoi la Echipamente pentru vanatoare Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori |
Publicitate
|